Nyt forskningsprojekt vil fremhæve troværdige nyheder på nettet
Danske forskere vil udvikle teknologi, der markerer, om nyheder på nettet bliver gengivet korrekt.
Af Maria Salomonsen
Et hold forskere på Syddansk Universitet er gået i gang med at udvikle en ny teknologi, der skal genskabe tilliden til nyheder på nettet.
Projektet består i at opfinde en slags vandmærke til for eksempel nyheder, så brugere kan se, om de får hele konteksten med.
I forvejen findes mærkater på sociale medier, der gør opmærksom på falsk eller misvisende indhold. I stedet vil forskerne nu altså sætte fokus på det gennemarbejdede indhold, der er til at stole på.
“Det er vigtigt også at gøre opmærksom på noget af det indhold, som der har været investeret lidt flere ressourcer i, og som kommer fra journalistiske kilder,” siger professor Claes de Vreese, der leder projektet.
Når artikler fra troværdige nyhedskilde bliver delt af for eksempel brugere på sociale medier, risikerer modtageren at få en tilskåret version, hvor nuancerne mangler, mener Claes de Vreese.
Derfor skal vandmærket kunne fortælle brugere, om indholdet er gengivet i sin helhed. På den måde vil det være lettere at afkode, om man nu får hele historien med.
Claes de Vreese kan endnu ikke fortælle, hvem der er de troværdige nyhedskilder, der vil kunne bruge funktionen.
“Først skal vi se, hvordan vi kan få teknologien til at fungere. Hvis det så skal implementeres bredere, så skal vi have en diskussion med branchen om, hvordan vi gør det,” siger han.
Den nye teknologi er del af forskningsprojektet “Trust and News Authenticity”, der netop er startet op og kommer til at løbe over de næste tre år.
Projektet skal også undersøge, hvilke dele af befolkningen der tror på og deler misinformation og fake news.