Bilka advarer mod FIFA-fupnummer

Fup og spam 27. sep 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto: Køb fodboldspillet FIFA 22 allerede inden det lander i butikkerne - og så endda til en drøngod pris. Sådan lyder tilbuddet i et opslag fra facebooksiden Bilka Outlet. Men siden har intet med varehuskæden Bilka at gøre, og opslaget er det rene fup. Skærmbillede af Facebook
  • Kom foran i køen og køb det nye FIFA-spil til billige penge, lyder et tilbud fra facebooksiden Bilka Outlet

  • Men siden har intet at gøre med Bilka, skriver varehuskæden selv på sin facebookside

  • I stedet er der tale om et fupnummer, der formentlig har til formål at franarre folk deres personlige oplysninger

“KOM FORAN I KØEN,” lyder den fristende formulering i et opslag fra siden Bilka Outlet på Facebook.

I opslaget tilbyder den danske varehuskæde Bilka angiveligt det eftertragtede fodboldspil FIFA 22 til en drøngod pris. Ved at skrive “ja tak” i kommentarsporet kan man nemlig sikre sig et eksemplar af spillet, allerede inden det udkommer i butikkerne og så endda til en lavere pris end normalprisen.

Og stribevis af personer har allerede takket ja til tilbuddet. Opslaget har i skrivende stund knap 1.000 kommentarer fra fodboldglade facebookbrugere.

Men tilbuddet er et fupnummer, og det er slet ikke Bilka, der står bag det. Siden, der kalder sig Bilka Outlet, har nemlig intet som helst med varehuskæden at gøre. Det skriver Bilka selv på sin faktiske facebookside, hvor kædens kunder advares om, at falske profiler i varehusets navn sender beskeder til brugere på Facebook.

“Vi opfordrer alle til at slette beskederne og ikke at klikke på nogle links, der måtte være i beskederne,” skriver Bilka i opslaget.

This describes the image
Foto: Sådan ser den falske facebookside Bilka Outlet ud. Både navn, profilbillede, coverbillede og opslag får siden til at ligne en officiel Bilka-side. Det er dog ikke tilfældet. Skærmbillede af Facebook

Fuptilbud skal franarre personlige oplysninger

Fupnummeret er formentlig et forsøg på at franarre folk deres personlige oplysninger. I dette tilfælde er det ikke til at sige præcist, hvilke oplysninger der er tale om, men det er sandsynligt, at fupmagerne er ude efter brugernes kontooplysninger. Den falske profil besvarer nemlig de begejstrede kommentarer i Bilka Outlets kommentarfelt med beskeder om, at brugerne skal bekræfte deres bestillinger af det eftertragtede fodboldspil.

For at gøre det, skal de inden for en time trykke på en link i beskeden, der meget muligt leder brugeren til en side, hvor denne skal angive sine kontooplysninger for at fuldende sin bestilling. Derefter er det sandsynligt, at man som køber aldrig ser skyggen af sit spil. Til gengæld har man givet fupmagerne bag svindelnummeret fri adgang til at hæve løs fra sin bankkonto. Og det kan selvsagt blive en rigtig dyr fornøjelse.

This describes the image
Foto: På Bilkas faktisk facebookside advarer varehuskæden om beskeder fra den falske profil. Her kan man se, at beskederne har til formål at lokke brugerne til at trykke på et link, der formentlig leder til en side, hvor man skal angive sine kontooplysninger.   Skærmbillede af Facebook

Flere detaljer afslører svindel

Der er flere tegn på, at facebooksiden Bilka Outlet ikke helt er til at stole på. Det er alle sammen ting, det generelt er en god idé at være på udkig efter, når man skal spotte et fupnummer.

For det første har siden Bilka Outlet “kun” 2.276 følgere. Til sammenligning følger flere end 200.000 personer Bilkas faktiske side på Facebook. Har en side, der udgiver sig for at være en stor virksomhed som eksempelvis en populær varehuskæde meget få følgere, bør advarselslamperne blinke.

For det andet blev Bilka Outlet-siden oprettet kun en enkelt dag inden, den delte fupopslaget. Selvom siden har forsøgt at sløre sin korte levetid ved også at lave andre opslag, der kunne ligne noget fra Bilka, fremgår en facebooksides oprettelsesdato altid på selve siden. Det er værd at være på vagt, hvis en side, der udlodder præmier eller varer til opsigtsvækkende gode priser, er oprettet for ganske kort tid siden.

Sidst men ikke mindst er det værd at bide mærke i, at Bilka Outlet-siden ikke har et verificeringsbadge til højre for sidens navn. Det har den rigtige Bilka-side til gengæld. Det lille flueben i en blå cirkel indikerer, at en side rent faktisk drives af den person eller virksomhed, den udgiver sig for at være drevet af.

Har du opgivet dine kontooplysninger til siden Bilka Outlet, bør du omgående kontakte din bank og få spærret det betalingskort, du har anvendt. Det kan gøres døgnet rundt.

Opdateret 27. sep 2021

Vil du vide mere?