Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Pas på: Falsk konkurrence om gratis miniboliger florerer igen og snyder danskerne

Fup og spam 9. aug 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • På grund af ridser kan facebooksiden ‘Lille hus’ ikke sælge fem miniboliger

  • Derfor kan du få fingrene i en af dem ved at kommentere “Tillykke” til et opslag på deres facebookside

  • Men konkurrencen er falsk

  • Formålet med den falske konkurrence er uvist, og derfor er det bedste tip at ignorere det

Skrevet af: Redaktionen

Du kan blive den heldige vinder af et minihus, der ikke kan sælges på grund af ridser. 

Det eneste, du skal gøre, er at kommentere “Tillykke”, hvorefter holdet bag konkurrencen vil kontakte de heldige vindere. 

Sådan kan man læse i et opslag på facebookprofilen ‘Lille hus’, hvis opslag er vist flere end 175.000 gange og delt flere end 1.000 gange. 

Men konkurrencen er falsk. Dog er formålet med den falske konkurrence ukendt, og derfor er det bedst helt at ignorere den.

Og det er langt fra første gang, at TjekDet har advaret mod falske konkurrencer, der lover minihuse. Så sent som i juni florerede en identisk konkurrence på Facebook.

Tjekdet
En facebookside ved navn 'Lille hus' udlodder fem miniboliger gratis, der ikke kan sælges på grund af ridser. Men konkurrencen er falsk, og derfor er det bedst bare at ignorere opslaget. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Del og tilmeld

Når du har kommenteret opslaget, vil facebooksiden besvare din kommentar og bede dig om også at dele opslaget. Derudover skal du bekræfte din deltagelse i konkurrencen via en ‘Tilmeld’-knap øverst på Lille hus’ facebookside. 

Du kommer ikke selv i problemer, hvis du deler opslaget på din facebookprofil, men det er smartest at lade helt være. Formålet med at få dig til at dele opslaget er nemlig at få bredt konkurrencen ud til flere mennesker, og dermed er der større chance for, at andre falder i svindlernes fælde. 

For når du klikker på ‘Tilmeld’-knappen øverst på facebooksiden, bliver du ledt videre til en anden hjemmeside, hvorfra du skal videre til en tredje hjemmeside for at få registreringen i hus. 

Og det bør få alarmklokkerne til at ringe, for kaster du et blik på hjemmesidens URL - det vil sige hjemmesideadressen, der fremgår af adresselinjen i din browser - afsløres det, at der er noget galt. På fupsider vil URL’en nemlig ofte være noget andet, end man måske kunne forvente hjemmesidens indhold taget i betragtning. På hjemmesiden, hvor du i dette tilfælde bliver bedt om at gennemføre den sidste registrering, inden du kan komme i spil til at vinde et minihus, er URL’en “opera.com”. 

Det er tilsyneladende en hjemmeside, hvor du kan downloade en internetbrowser ved navn Opera, der ifølge hjemmesiden er speciallavet til gamere. Og det har jo ingenting med en konkurrence om at vinde et minihus at gøre. 

Hvad fupnummeret i dette tilfælde præcist består af, er svært at sige, for du bliver ikke bedt om at indtaste loginoplysninger til Facebook, bankkontonummer eller kreditkortoplysninger, og fupmagerne er derfor ikke umiddelbart ude på at franarre dig personlige oplysninger. 

Af cybersikkerhedsmæssige hensyn har TjekDet ikke gjort forsøget.

Nyligt oprettet facebookside

Det er helt sikkert ikke sidste gang, at du støder på mistænkelige konkurrencer på Facebook. Derfor er det godt at vide, hvad der er værd at kigge efter, hvis du er i tvivl om konkurrencens ægthed. 

Det er altid en god ide at tjekke, hvornår facebooksiden er blevet oprettet og holde det op mod, hvornår konkurrencen er blevet delt. Det kan man se på facebooksidens startside under fanen ‘Gennemsigtighed på sider’. 

I dette tilfælde kan man noget påfaldende se, at Lille Hus har oprettet siden 7. august 2023 - samme dag, som siden har delt konkurrencen. Meget tyder derfor på, at siden alene er oprettet med det formål at markedsføre den falske konkurrence.

Bryder Facebooks regler

Faktisk er mange af de konkurrencer, der florerer på Facebook, i strid med det sociale medies egne regler for promovering.

Facebooks regler siger nemlig, at "personlige tidslinjer og venneforbindelser ikke må bruges til at administrere promoveringer". For eksempel er det et brud på det sociale mediers regler, når virksomheder bruger formuleringer som "del på din tidslinje for at deltage", "del på din vens tidslinje for at få ekstra lodder" eller "tag dine venner i dette opslag for at deltage".

Og det er tilfældet i mange af konkurrencerne på Facebook. Ofte bliver man opfordret til at 'tagge' en ven, som man vil invitere med i biografen eller som kunne tænke sig en ny computer i julegave. Og selv når virksomheder blot opfordrer brugerne til at dele konkurrence-opslaget på brugernes egne tidslinjer, overholder det altså ikke Facebooks regler.

'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler. 

Opdateret 20. dec 2023

Vil du vide mere?