Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Tilbagevendende falsk konkurrence om gratis miniboliger snyder igen danskerne

Fup og spam 27. jul 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Du kan blive den heldige vinder af en minibolig, der ikke kan sælges på grund af mindre ridser

  • Det eneste, du skal gøre, er at kommentere “Tak” under et opslag fra facebooksiden Lille Hus

  • Men konkurrencen er svindel og humbug

  • Formålet er tilsyneladende at komme i lommerne på dig, for du bliver bedt om at angive dine kortoplysninger

Skrevet af: Redaktionen

Hvis du skriver “Tak”, kan du angiveligt vinde en minibolig, da i alt fem miniboliger udloddes gratis, fordi de ikke kan sælges grundet mindre ridser. 

Sådan kan man læse i et opslag på facebooksiden ‘Lille Hus’, hvor knap 1.000 danskere allerede har delt opslaget i håb om at vinde en bolig på fire hjul.

Men der er tale om en svindelkonkurrence. For selvom man bliver lovet en gratis minibolig, bliver man ledt videre til en hjemmeside, hvor man bliver bedt om at angive dankortoplysninger. 

Og det er langt fra eneste gang, at TjekDet har berettet om lignende konkurrencer. Første gang, ukendte svindlere forsøgte at fuppe danskerne, var i 2018.

Vil have dine penge

Hvis man kommenterer “Tak” til opslaget, vil facebooksiden give et automatsvar, hvor der står, at man kan registrere sig og få sin præmie ved at klikke på den blå knap ovenover. 

Klikker man på den blå knap, bliver man ført videre til en ekstern hjemmeside og mødt med teksten “Tillykke, du er berettiget til en præmie for at deltage i vores konkurrence.” Men længere nede på hjemmesiden skal man trykke på endnu et link for at få sin registrering i hus. 

Og det er her, svindlerne forsøger at narre dig. 

For her bliver man bedt om at oprette en konto samt angive sine kortoplysninger, og det kan jo virke mærkeligt, når det er en konkurrence om at vinde et gratis hus. Tricket er, at fupmagerne forsøger at fange dig i et uopmærksomt øjeblik, og har du først indtastet dine kortoplysninger, er de i besiddelse af dem og kan misbruge løs af dine hårdt tjente sparepenge.

Derfor er det en god idé at kontakte sin bank med det samme for at få sit kort spærret, hvis man er kommet til at angive sine kortoplysninger. 

Ny facebookside og mærkelige hjemmesider

Det er helt sikkert ikke sidste gang, at du støder på mistænkelige konkurrencer på Facebook. Derfor er det godt at vide, hvad der er værd at kigge efter, hvis du er i tvivl om konkurrencens ægthed. 

Det er altid en god ide at tjekke, hvornår facebooksiden er blevet oprettet og holde det op mod, hvornår konkurrencen er blevet delt. Det kan man se på facebooksidens startside under fanen ‘Gennemsigtighed på sider’. 

I dette tilfælde kan man noget påfaldende se, at Lille Hus har oprettet siden 19. juli 2023, og samme dag blev konkurrencen delt. 

Derudover er det også en god taktik at gå de hjemmesider, du bliver ledt videre til, efter i sømmene. Det er for eksempel en god idé at starte med at kigge på dens URL - det vil sige hjemmesideadressen, der fremgår af adresselinjen i din browser. 

På fupsider vil URL’en nemlig ofte være noget andet, end man måske kunne forvente hjemmesidens indhold taget i betragtning. På hjemmesiden i dette tilfælde, hvor du bliver bedt om at oprette en konto og angive kortoplysninger, er URL’en “register.sharp-potato.co”. 

Det stemmer ikke tydeligvis overens med, at en virksomhed ved navn Lille Hus udlodder gratis miniboliger. En god tommelfingerregel er, at en virksomheds navn på den ene eller anden måde fremgår på hjemmesiden eller i URL’en.

Mange forskellige fupkonkurrencer

I opslaget er det tydeligt, hvordan svindlerne vil forsøge at få adgang til din pengepung, fordi du bliver ført til en ekstern hjemmeside, hvor du bliver bedt om at indtaste kortoplysninger. 

Tidligere har TjekDet i andre tilfælde set, at deltagere i en fupkonkurrence er blevet kontaktet privat i deres facebookindbakke og derfra ledt over til en hjemmeside, der intet har med konkurrencen at gøre. 

Typisk ser man også, at svindlerne vil forsøge at få dig til at like deres facebookside, således at det vil dukke op i dit nyhedsfeed, hvis de senere hen deler nye opslag på siden. Og dit like er penge værd. 

"Facebook-sider med mange likes har stor værdi, og de kan sælges videre. Forbrugerombudsmanden blev i 2014 gjort opmærksom på, at Facebook-sider blev solgt videre, for eksempel når en side har fået 10.000 likes," skriver Forbrugerrådet Tænk på deres hjemmeside.

'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler. 

Opdateret 9. aug 2023

Vil du vide mere?