Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falske cykelkonkurrencer snyder igen, igen flere tusinde danskere

Fup og spam 11. jul 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
I flere facebookkonkurrencer udloddes der flere hundrede gratis cykler til heldige vindere. Men der er ingen cykler at vinde, for konkurrencerne er falske og har til formål at franarre godtroende deltagere penge.  Foto: Skærmbilleder fra Facebook
  • Flere facebooksider giver cykler væk gratis, fordi de ikke kan sælges på grund af mindre ridser og skader

  • Du skal bare kommentere “tak” på deres opslag, og så kommer du i betragtning til at vinde en cykel

  • Men der er ikke nogen cykel at hente, for konkurrencerne er falske

  • Svindelnumrene har i sinde at franarre dig dine kontooplysninger, og det er langt fra første gang, at den slags florerer på Facebook

Flere cykelhandlere kan ikke sælge deres cykler på grund af mindre ridser og skader. Derfor donerer de dem væk. 

Det skriver en række facebooksider i næsten enslydende opslag.

Du skal bare skrive “tak” i kommentarfeltet, og så kan det være, at du bliver én ud af de heldige vindere, skriver de videre. 

Opslagene er tilsammen delt flere end 3.500 gange og er blevet vist flere end 37 millioner gange. Bag dem står facebooksiderne “Bike Fans dk”, “e-Bike-dk” og e-Bike Denmark”.  

Og mange danskere er tilsyneladende interesserede i at få fingrene i en elektrisk cykel, for i skrivende stund har flere end 3.500 kommenteret opslagene. 

Men du kan se langt efter en ny cykel, for konkurrencerne er ren og skær fupnumre. 

TjekDet har ad flere omgange advaret mod lignende konkurrencer, hvor fupmagere lokker med en ny cykel for at franarre dig dine kortoplysninger eller andre informationer, der kan misbruges. 


Sender en privat besked

Når du kommenterer “tak” til et af opslagene, vil du sporenstregs modtage et automatsvar fra facebooksiderne i din private indbakke. Her bliver du bedt om at like og dele opslaget samt angive hvilken by, du bor i. 

Efter du har angivet, hvor du bor, får du en besked, hvor der står, at du har vundet. I samme besked er der et link, som fører videre til en hjemmeside, der ved første øjekast godt kan fremstå rimelig troværdig. 

Men det stopper ikke her. For på hjemmesiden skal du videre til en helt anden, ekstern hjemmeside, hvor du skal udfylde de sidste personlige oplysninger, før du kan erhverve dig din nye cykel. Når det er indtastet, kommer du videre til en tredje hjemmeside, og her skal du punge op med 22 kroner samt 34,5 kroner i administrationsgebyr. 

Men det er en dårlig ide, for har du først angivet dine kortoplysninger, er svindlerne i besiddelse af dem og kan hæve meget mere end de i alt 56,5 kroner. 

Kommer du til at skrive dine kontooplysninger på en utroværdig hjemmeside, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter din bank og får den pågældende konto spærret.

Derudover er det også værd at bemærke hjemmesidens URL - det vil sige hjemmesideadressen, der fremgår af adresselinjen i din browser. I det ene tilfælde er den “riders.orderingthelemons.com”, og det er et typisk faretegn ved svindelnumre, at URL’en er noget andet, end man måske kunne forvente. 

Var der faktisk tale om en hjemmeside tilhørende en cykelforretning, ville det være nærliggende at tro, at firmaets navn - i dette tilfælde e-Bike - i det mindste fremgik i URL’en. 

Nye facebooksider

Der er flere ting, du kan kigge efter, hvis du er i tvivl, om konkurrencen er ægte eller falsk. 

For eksempel kan du klikke dig ind på e-Bike Denmarks facebookside og undersøge, hvornår facebooksiden er oprettet. 

Her kan man læse, at siden er oprettet 8. juli 2023 - altså én dag før opslaget med konkurrencen blev delt. Oven i købet som det eneste opslag på facebooksiden. Det vil sige, at meget altså tyder på, at den udelukkende er oprettet til at dele konkurrencen, hvilket er et klassisk faresignal. Den samme metode benytter de to andre facebooksider. 

Derudover har siden blot 127 ‘synes godt om’ og 139 personer følger siden. Facebooksiden bærer heller ikke det blå flueben, som Facebook bruger til at verificere, at virksomheder er, hvem de udgiver sig for at være. 

Set før

Det er langt fra første gang, at facebookfeedet fyldes med falske konkurrencer, hvor du angiveligt kan vinde en elektrisk cykel. 

Så sent som i februar i år advarede TjekDet om en næsten identisk konkurrence, hvor facebookbrugere stødte på facebooksiden E-Bike Fans, som også udloddede gratis cykler. Her blev facebooksiden også oprettet kort tid før konkurrencen blev delt. 

Konkurrencer med gratis cykler ser altså ud til at poppe op i ny og næ, og derfor er der altså god grund til at være på vagt, hvis du i fremtiden bliver eksponeret for konkurrencer på Facebook, hvor du kan vinde en cykel, som udloddes gratis på grund af mindre skader og ridser.

 

Opdateret 11. jul 2023

Vil du vide mere?