Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Igen, igen, igen forsøger svindlere at narre dig med falsk cykelkonkurrence

Fup og spam 24. feb 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Som så mange gange før forsøger svindlere at narre facebookbrugere med en falsk konkurrence, hvor man kan vinde en cykel. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • En facebookside ved navn 'E-Bike Fans.' udlodder angiveligt 350 cykler, der ikke kan sælges på grund af ridser og mindre skader

  • For at komme i betragtning til en cykel, skal man blot skrive "Tak" i kommentarfeltet

  • Men konkurrencen er det rene fup, sandsynligvis sat i verden for at franarre folk deres kortoplysninger

  • Det er langt fra første gang, at svindlere laver falske cykelkonkurrencer på Facebook

350 cykler.

Så mange udloddes i øjeblikket i en konkurrence på facebooksiden E-Bike Fans.

Cyklerne kan angiveligt ikke sælges, fordi de har ridser og mindre skader, og derfor gives de væk til en række heldige vindere, kan man læse i et opslag på facebooksiden fra 23. februar.

Det eneste krav for at deltage i lodtrækningen er blot at skrive “tak” i kommentarsporet. Og det har mange gjort. I skrivende stund har opslaget flere end 3.000 kommentarer, hvoraf langt størstedelen netop er fra facebookbrugere, som tror, de kan vinde en cykel.


Null

Størstedelen af de 3.300 kommentarer til den falske konkurrence kommer fra håbefulde facebookbrugere, som tror, de kan vinde en cykel. Enkelte gør dog også opmærksom på, at der er tale om fup. Med undtagelse af få justeringer ligner konkurrencen da også tidligere fupkonkurrencer på en prik.


Men konkurrencen er efter alt at dømme et klassisk fupnummer, hvor svindlere forsøger at franarre dig dine kortoplysninger eller andre informationer, der kan misbruges.

Flere tegn på fare

Der er flere faresignaler ved E-Bike Fans' konkurrence, som er typiske for fupkonkurrencer på Facebook.

Og ved man, hvilke faresignaler man skal kigge efter, er fupnumrene ofte nemme at afsløre.

Et godt sted at starte er at nærstudere facebooksiden, der står bag konkurrencen. Alle facebooksider indeholder oplysninger om sidens historik, hvor det eksempelvis fremgår, om siden har skiftet navn, og hvornår den er oprettet.

På E-Bike Fans' facebookside kan vi se, at siden er oprettet 23. februar 2023 - altså samme dag, som opslaget med den falske konkurrence blev lavet. Desuden er der ingen øvrige opslag på siden, og meget tyder altså på, at den er oprettet alene med det formål at dele den falske konkurrence.

Det er også værd at holde øje med, om siden er verificeret. De fleste større virksomheder er verificeret på Facebook, hvilket markeres med et lille blåt logo med et flueben ved siden af sidens navn. Logoet markerer, at Facebook har godkendt, at siden faktisk er, hvad den udgiver sig for at være.

Verificeringen er især værd at kigge efter, når en side udgiver sig for eksempelvis at være en kendt virksomhed eller butikskæde, men kan også sige noget generelt om, hvorvidt en side er troværdig. I dette tilfælde er E-Bike Fans ikke en verificeret side.

Langt fra første gang

Det er uklart, hvilken fremgangsmåde svindlerne benytter sig af i dette konkrete tilfælde, men der er adskillige eksempler på falske E-Bike-konkurrencer alene i 2023, hvor det klare formål har været at lokke penge ud af godtroende mennesker.

Eksempelvis sendes deltagere i en fupkonkurrence videre til en temmelig uprofessionelt udseende hjemmeside, der angiveligt ejes af E-Bike, og hvis formål er at dirigere deltagerne videre til en endnu en hjemmeside, hvor de så bedes angive deres kortoplysninger.

Men også her er der faresignaler at holde øje med.

Det er altid en god idé at starte med at kigge på en sides URL - det vil sige hjemmesideadressen, der fremgår af adresselinjen i din browser. På fupsider vil URL’en nemlig ofte være noget andet, end man måske kunne forvente hjemmesidens indhold taget i betragtning.

Tidligere har det, der skulle ligne en E-Bike-hjemmeside, eksempelvis haft en bemærkelsesværdig lang adresselinje, der både indeholder formuleringen ‘ebikefanss2’ og det mystiske ‘halaman-muka.’ Var der faktisk tale om en hjemmeside tilhørende en cykelforretning med navnet ‘E-Bike’, ville man almindeligvis forvente, at den i stedet eksempelvis havde adressen ‘e-bike.com’, ‘ebike.dk’ eller lignende.

Det er i øvrigt også et faresignal i sig selv, at du sendes til en ekstern side, der tilsyneladende intet har med E-Bike eller nogen anden cykelforretning at gøre, for at angive dine kortoplysninger. Og så er der grund til at være på vagt, hvis du bedes indtaste betalingsoplysninger for at deltage i en konkurrence, hvor præmien angiveligt er gratis.

Kommer du til at angive dine betalingsoplysninger på en utroværdig hjemmeside, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter din bank og får den pågældende konto spærret.
 

Opdateret 24. feb 2023

Vil du vide mere?