Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, lufthavnen sælger ikke “bagage til dødsfald”

Fup og spam 23. apr 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Flere svindelannoncer på Facebook forsøger at få brugerne til at købe efterladt bagage i Københavns Lufthavn. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Sælger Københavns Lufthavn glemte kufferter med dyre solbriller, tøj, tandbørste, nye hovedtelefoner og dyr kosmetik - alt sammen for kun 10 kroner?

  • Nej, lyder det fra Københavns Lufthavn, som advarer mod svindelannoncer på Facebook, der lokker med ovenstående - falske - tilbud

  • Der er tale om endnu et forsøg på at stikke snablen i din bankkonto og gøre et langt større indhug i din økonomi end bare 10 kroner

Skrevet af: Redaktionen

Igen lokker en falsk facebookside for Københavns Lufthavn med knaldtilbud på kufferter, som passagerer har efterladt i lufthavnen. For 10 norske kroner kan man angiveligt erhverve sig den tabte bagage med alt indholdet, som måtte være i kufferten.

Det er facebooksiden Kastrup Terminal, der har indtil flere opslag med billeder af udvalget af kufferter, hvor et enkelt manipuleret tilbudsskilt placeret midt i bunken af kufferter bærer den nærmest morbide tekst “bagage til dødsfald”. 

Nu er det næppe svindlernes hensigt, at man for 10 norske kroner kan tage en kuffert med i døden. Der er formodentlig tale om en ‘uheldig’ oversættelse af budskabet, nemlig at det er kufferterne, der sendes til destruktion, hvis ikke de finder en ny ejer. Den mærkværdige ordlyd på skiltet kan være et tegn på, at fupnummeret er orkestreret af svindlere, der befinder sig uden for landets grænser - og som har meget lidt begreb om det danske sprog.

Og de har tilsyneladende heller ikke styr på, at den officielle forkortelse for den danske kroner er DKK og ikke NOK, der som nævnt er den typiske forkortelse for norske møntfod.

Desuden hedder Københavns Lufthavns officielle facebookside Copenhagen Airport (CPH) og ikke Kastrup Terminal, som den falske side er døbt. 

Har man en eller flere gange rejst ud i verden fra Københavns Lufthavn, står det også hurtigt klart, at mange af de billeder, der anvendes i opslagene på den falske facebookside, slet ikke stammer fra den danske lufthavn, men derimod må være taget i andre lufthavne. På enkelte af billederne ser man endda butiksskilte på tysk.


Vil have snablen i din bankkonto

10 kroner er jo ikke mange penge for en svindler. Men de har da også større ambitioner end som så. 

Typisk klapper fælden, når svindlerne får udleveret privatlivsoplysninger som for eksempel kreditkortoplysninger. I nogle tilfælde tegner man - uden at vide det - i virkeligheden et abonnement, hvor svindlerne så løbende kan trække 10 kroner på din bankkonto - i hvert fald indtil du opdager, at det foregår. 

Oftest ignorerer svindlerne dine forsøg på at opsige abonnementet, og i sidste ende er din eneste mulighed for at stoppe det falske abonnement at spærre dit betalings- eller kreditkort.

TjekDet har tidligere gennemgået, hvad der sker, når man klikker på de falske opslag med kufferterne, og hvilke privatlivsoplysninger du bliver bedt om at oplyse. Det kan du læse mere om i artiklen her.

Forsøger at fjerne opslaget

Det er langt fra første gang, at facebookbrugere lokkes med dyre solbriller, tasker og elektronisk udstyr, der (måske) befinder sig i kufferterne. Betaler du de 10 kroner, får du nemlig indholdet med i den efterladte bagage, hævder svindlerne. Og Københavns Lufthavn advarer da også mod at gå i fælden, efter de igen er blevet opmærksomme på, at svindlen cirkulerer på Facebook igen.

“På siderne bliver du opfordret til at købe kufferter til billige priser, og selvom det lyder som et godt tilbud, vil vi på det kraftigste anbefale, at du ikke køber noget fra siderne. De er nemlig falske og på ingen måde associeret med Københavns Lufthavn,” oplyser lufthavnen i et opslag på deres (ægte) facebookside. 

Det fremgår også af advarslen, at man forsøger at få det sociale medie i tale og få fjernet den falske facebookside.

“Vi har naturligvis anmeldt siderne til Facebook og forventer, at de bliver lukket hurtigst muligt,” står der i opslaget.

Men i skrivende stund lever den falske facebookside stadig i bedste velgående.

Svindelannoncer på Facebook er et stort problem, der har bragt mange danskere i økonomisk uføre. TjekDet har i de seneste dage blandt andet kunnet berette, hvordan tv-værten Anders Lund Madsen ufrivilligt har stået model til falske annoncer for fupinvesteringer. I vores artikelserie om svindlen på Facebook kan du blandt læse, hvordan Anders Lund Madsen reagerer, da TjekDet forelægger ham annoncerne. Vi har også besøgt en kvinde, der fortæller sin historie om, hvordan hun tabte over halvanden million kroner, fordi hun kom til at gå i bedragernes fælde. Læs mere her: www.tjekdet.dk/svindel.

Har du allerede oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, skal du omgående kontakte din bank.
 

'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler. 

Opdateret 23. apr 2024

Vil du vide mere?