Fup-udsalg: Lufthavn sælger ikke ud af glemt bagage
-
Københavns Lufthavn sælger glemt bagage for kun 10 kroner
-
Sådan kan man læse i flere forskellige facebookopslag fra sider, der udgiver sig for være Københavns Lufthavn
-
Men opslagene er svindel og et forsøg på at lokke penge ud af dig
-
Københavns Lufthavn oplyser, at de ikke sælger glemte kufferter, og de afviser at stå bag siderne
For den nette sum af 10 kroner kan du købe bagage, der er blevet glemt i Københavns Lufthavn.
Sådan kan man i hvert fald læse i flere facebookopslag fra siderne Københavns Lufthavnt, Københavnslufthavn og Airport DK.
I kommentarsporene til opslagene viser flere tilfredse købere af kufferterne tilsyneladende deres fangster frem med billede.
Men det er ren og skær fup og fidus, at du kan købe kufferter, som folk har glemt i Københavns Lufthavn.
Det oplyser Københavns Lufthavns pressetjeneste og understreger, at de ikke står bag de forskellige facebooksider.
Vil have dine kortoplysninger
Men hvad sker der rent faktisk, hvis vi prøver at få fat i en billig kuffert ved at trykke på linket i opslaget fra Københavnslufthavn?
Først og fremmest kommer vi ind på en hjemmeside med URL’en saleba8.shop. Her skal vi besvare tre spørgsmål for at finde ud af, om man er den rigtige til at få fat i bagagen.
Uanset hvad vi svarer, kommer der en pop up-boks frem med teksten “Tillykke!!! Du har bevist, at du var en rigtig person”. Dernæst kommer der 12 gaveæsker frem, og åbner vi den rigtige, har vi tilsyneladende vundet en kuffert.
Men herfra begynder svindelnummeret at tage fart. For at få fat i sin præmie skal vi nemlig udfylde personlige oplysninger, og så skal vi også oplyse kortoplysninger, fordi vi skal betale fragten. Men gør vi det, har svindlerne fået lige præcis de oplysninger ud af os, som de ville have. Derfor stopper vi eksperimentet her.
Er du kommet til at skrive dine kontooplysninger på en utroværdig hjemmeside, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter din bank og får den pågældende konto spærret.
Flere faresignaler
Ser du en konkurrence på Facebook, er der flere ting, du selv kan kigge efter for at finde ud af, om konkurrencen er troværdig.
Som nævnt kommer du til på en hjemmeside med URL’en saleba8.shop, hvis du trykker på linket i opslaget. Skulle konkurrencen være troværdig og rent faktisk tilhøre Københavns Lufthavn, ville du formentlig være blevet ledt videre til cph.dk, som er deres rigtige domæne.
Vil du gerne kunne spotte faresignalerne, inden du trykker dig videre på links, kan du undersøge facebooksiderne.
Går du ind på Københavnslufthavns side, kan du starte med at trykke på fanen ‘Om’, hvor du kan se, hvornår en side er oprettet. I dette tilfælde er den oprettet 30. januar 2020, og du kan så stille dig selv spørgsmålet, om det er realistisk, at Københavns Lufthavn først skulle have oprettet en facebookside i 2020.
Det er også en god ide at prøve at se, om du kan finde en anden facebookside for Københavns Lufthavn, der ser mere troværdig ud.
Skriver du for eksempel bare ‘københavns lufthavn facebook’ på Google, vil den dukke op som det første resultat. Og du vil her kunne se, at deres officielle facebookside hedder ‘Copenhagen Airport (CPH)’ og har et blåt flueben, som betyder, at siden er verificeret. Desuden har de 187.000 følgere - til sammenligning har den falske side kun 2.000 følgere.
Et andet tegn på, at Københavnslufthavns side er falsk, er, at flere ting indikerer, at siden ikke hører til i Danmark. Der står blandt andet, at Københavns Lufthavn hører hjemme i Bouira i Algeriet. Og scroller du længere ned siden, vil du se opslag på arabisk, som slet ikke relaterer sig til Københavns Lufthavn.
Det ligner altså, at siden efterfølgende er blevet solgt eller overtaget af svindlere.
Falske tilfredse købere
Kigger du i kommentarsporet til opslagene, vil du kunne se, at facebookbrugere deler billeder af indholdet af den kuffert, som de angiveligt har modtaget.
En bruger skriver for eksempel, at han jævnligt bestiller disse kufferter, og at han engang fandt 5.000 euro i den.
Men klikker du dig ind på profilerne, ligner det falske profiler, der er oprettet til svindelnummeret for at give konkurrencen troværdighed.
På nogle af profilerne fremgår det nemlig, at de bor i udlandet - for eksempel Moldova og Schweiz. Desuden ser det også ud til, at flere af profilerne er oprettet 2. december - altså kort før den falske konkurrence blev oprettet.
Set før
Det er langt fra første gang, at facebookfeedet fyldes med falske konkurrencer, hvor du angiveligt kan vinde alskens produkter eller købe ting og sager for en slik.
I august advarede TjekDet om en konkurrence, hvor facebookbrugere stødte på facebooksiden Lille hus, som udloddede gratis små, mobile huse.
TjekDet har også flere gange advaret mod konkurrencer med gratis cykler, som popper op i ny og næ. Derfor er der altså god grund til at være på vagt, hvis du i fremtiden bliver eksponeret for konkurrencer på Facebook, hvor du kan vinde ting eller købe dem billigt.