Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nordisk Film advarer mod falsk James Bond-konkurrence

Fup og spam 20. sep 2021  -  4 min læsetid
This describes the image
Foto: En konkurrence på Facebook giver sig ud fra at have Nordisk Film som afsender. Men det er fup, advarer selskabet på sin hjemmeside. Skærmbillede fra Facebook
  • Vind VIP-billetter til premieren på den kommende James Bond-film, lokker konkurrence på facebooksiden Nordisk Film Danmark

  • Men som så mange gange før, bliver virksomhedens navn misbrugt i en fupkonkurrence

  • Målet for svindlerne er som regel at få dig til at udlevere oplysningerne på dit Dankort

  • Er du allerede kommet til det, bør du kontakte din bank

Den er blevet udskudt tre gange, men nu har du angiveligt chancen for at komme hurtigt i sædet. "Vind to VIP-spionbilletter til den nye James Bond No Time To Die! Forsalget starter først i slutningen af ​​september".

Sådan lyder budskabet fra Nordisk Film i en konkurrence på Facebook, der foreløbig har fået omkring 500 danskere til at melde sig i kampen om biografbilletterne. Men konkurrencen er pivfalsk og har intet med filmselskabet at gøre. I sidste ende risikerer du, at fupmagere tømmer din bankkonto.

“Der florerer en fake James Bond-konkurrence fra en Facebook profil kaldet Nordisk Film Danmark. Dette er en scam-profil, så lad være med at afgive nogen personlige oplysninger til dem,” lyder advarslen på Nordisk Films hjemmeside.

Selskabets rigtige facebookside hedder Nordisk Film Biografer, men svindlerne lukrerer altså på det navn ved at oprette siden Nordisk Film Danmark.

Kigger man nøje efter, så er der mindst fire ting, der afslører, at konkurrencen er slået op på en fupside.

For det første har fupmagernes facebookside ‘kun’ op mod 900 følgere, mens Nordisk Film Biografers side har 230.000. Hvis et så kendt firma har få følgere på facebooksiden, så skal dine røde lamper tænde. For det andet er den falske facebookside oprettet den 17. september - altså for kun tre dage siden. For det tredje er der næsten ingen opslag på den falske side.

Og endelig for det fjerde har fupsiden ikke det særlige verificeringsbadge til højre for sidens navn. Det har den ægte Nordisk Film-side til gengæld. Badget, der er et V-tegn i en blå cirkel, er Facebooks måde at fortælle dig, at det sociale medie er sikker på, at personen eller virksomheden, der fremgår af facebooksiden, er den korrekte.

Vil have snablen i din konto

Det er langt fra første gang, Nordisk Film misbruges i den slags svindelkonkurrencer. TjekDet har tidligere skrevet om lignende konkurrencer, hvor svindlere kontakter de heldige "vindere" på Messenger i et forsøg på at lokke dankortoplysninger ud af dem.

Det samme var tilfældet, da Nordisk Film for et par år siden var udsat for flere lignende svindelkonkurrencer. Dengang talte TjekDet med en kvinde, der var tæt på at falde i fælden.

"Jeg så et opslag på Facebook fra Nordisk Film, hvor tre af mine venner havde kommenteret for at vinde gratis biografbilletter. Og det havde jeg da også lyst til," fortalte hun til TjekDet.

Hun deltog i konkurrencen, men glemte efterfølgende alt om den, indtil hun et par dage senere blev kontaktet over Facebooks beskedtjeneste Messenger.

"I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter – og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud.”

Men da hun indtastede sine kortoplysninger, virkede hendes kort angiveligt ikke.

"Jeg fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke."

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som hun og hendes kæreste indtastede. Heldigvis hævede fupmagerne ingen, før svindelen gik op for hende, og hun fik kortene spærret.

Er du blevet fanget i fupmagernes svindelnummer, bør du omgående kontakte din bank og få spærret det betalings- eller kreditkort, du har anvendt. Det kan gøres døgnet rundt.

Opdateret 20. sep 2021

Vil du vide mere?