Nye svindelopslag lokker med "Nettos vilde hemmeligheder"

Fup og spam 7. apr 2025  -  4 min læsetid
Tjekdet
"Nu deler jeg alle de vilde Netto-hemmeligheder, som de ALDRIG vil have, I får at vide," lyder det i flere opslag på TikTok. Bag opslagene skulle angiveligt stå en tidligere ansat. Men i virkeligheden er historien en helt anden. Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
  • Videoer florerer på TikTok, hvor en tidligere Netto-medarbejder angiveligt vil afsløre supermarkedskædens hemmeligheder.

  • Men det er et svindelnummer, som lokker dig videre ind på et link, hvor du skal angive dine personlige oplysninger for at få adgang til særlige rabatter.

  • Svindelnummeret er før set i amerikansk kontekst, hvor det florerer på TikTok med amerikanske virksomheder i stedet for Netto.

“I går sagde jeg op i Netto - de behandlede mig virkelig dårligt. Nu deler jeg alle de vilde Netto-hemmeligheder, som de ALDRIG vil have, I får at vide.”

 

Sådan lyder starten på en TikTok-video, som angiveligt er slået op af en tidligere Netto-medarbejder. Nu afslører hun supermarkedskædens hemmeligheder som hævn for, at de har behandlet hende dårligt. En af hemmelighederne er, at du hurtigt og nemt kan få gratis mad ved at svare på nogle spørgeskemaer. Hun giver dig desuden adgang til tusindvis af eksklusive rabatkoder gennem hendes gamle medarbejder-login - alt, du skal gøre, er at følge et link. 

 

Men selvom det kan virke som et fristende tilbud, er det næppe smart at klikke videre. Der er nemlig tale om et svindelnummer, der også før har floreret på amerikansk TikTok i stor stil, og personen bag videoen er ikke en tidligere Netto-medarbejder, der vil hjælpe dig med gratis fordele.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Tjen penge hjemmefra

Scroller man på TikTok, kan man blandt dansevideoer og madopskrifter risikere at støde på Netto-historien, som er blevet set knap 180.000 gange og har fået 2.500 “synes godt om”-tilkendegivelser.

 

Opslaget består af en række billeder med tekst lagt over, som man kan klikke sig igennem. På det første billede bliver det forklaret, at TikTok-brugeren angiveligt skulle have sagt op fra Netto på grund af dårlig behandling og nu vil afsløre kædens hemmeligheder.

 

Bliver man fristet og klikker videre, bliver man præsenteret for de første hemmeligheder. Det starter relativt uskyldigt med, at man med fordel kan handle frugt og grønt om onsdagen, da der denne ugedag er de billigste priser, og at man kan returnere det meste i Netto uden en kvittering, hvis man påstår, varen er beskadiget eller udløbet.

 

Det er først på de næste par billeder i slideshowet, at det egentlige svindelnummer bliver introduceret. Her bliver der nemlig oplyst et link, man skal følge for at få adgang til tusindvis af rabatkoder og gratis mad i Netto.

 

For at kunne kortlægge, hvad svindelnummeret konkret går ud på, har TjekDet efterprøvet, hvad der sker, når man følger linket.

 

Følger man linket, TikTok-videoen henviser til, kommer man ind på en side med overskriften “NETTO Auditor Program”. Siden fortæller, at man blot skal vælge sit land, trykke på “Deltag nu”-knappen og indtaste sine oplysninger for at modtage sine belønninger. Siden har endda nogle tilsyneladende positive kommentarer i bunden fra det, der skal ligne ægte mennesker, der har haft succes med at følge instrukserne, som skal øge svindelnummerets troværdighed.

 

Null

Null

Efter at have trykket “Deltag nu”, bliver vi sendt videre til en ny hjemmeside. Hjemmesiden har mange elementer, men er lavet sjusket og på gebrokkent dansk, hvilket peger i retning af svindel.

 

“Svar på undersøgelser og tjen op til 1.125 kr. om måneden” og “Det er muligt! Tjen penge på internettet i dit hjem”, er to af de ting, hjemmesiden lover. Der står blandt andet også, at hjemmesiden har over 24 millioner registrerede brugere og er “verdens nr. 1 site”.

 

Dernæst skal du svare på, hvor meget du gerne vil vinde hver dag. Du kan vælge mellem op til 150 kroner, op til 300 kroner eller 300 kroner og mere. Vi vælger den sidste mulighed, og præsenteres nu for en formular.

 

I formularen bedes man indtaste sine personlige oplysninger. Det drejer sig om familienavn, fornavn, e-mail, adgangskode, land og fødselsdato. Men her bør alarmklokkerne altså ringe - for det er aldrig en god idé at give sine personlige oplysninger - og især ikke adgangskode - på hjemmesider, man ikke kender og stoler på.

 

Null

Hvad svindelnummeret videre går ud på, er uklart. I lignende svindelnumre er formålet i første omgang at få dine personlige oplysninger, som svindlerne derefter kan bruge i forskellige former for svindel. I nogle tilfælde bliver man kontaktet af svindlerne, som nu har ens oplysninger og vil lokke dig til falske investeringer. I andre tilfælde giver de sig ud for at være fra din bank, og med dine oplysninger i baghånden, er det nemmere for dem at skabe troværdighed om deres opkald.

 

Sikkert er det dog, at man ikke får adgang til gratis Netto-mad og tusindvis af rabatkoder, som TikTok-brugeren ellers hævder.

Influencers identitet misbruges

Men hvem er overhovedet TikTok-brugeren, der hævder at være eks-medarbejder i Netto?

 

Klikker man ind på profilen, kan man se, at den består af det samme, ene element: nemlig det samme slideshow om Netto-hemmeligheder lagt ud seks gange. 

 

Brugerens profiltekst står på kroatisk - på trods af at teksten i videoerne er på dansk.  “Mange har allerede tilmeldt sig, SKYND dig, nu er det din tur,” står der i profilteksten på kroatisk.

 

Brugeren har også et profilbillede af en ung kvinde. Men TjekDets research viser, at billedet tilhører en helt anden end personen, der har TikTok-profilen.

 

Null

En omvendt billedsøgning afslører, at det i virkeligheden er den norske influencer Havanna Winter, som er afbildet - og som personen eller personerne bag TikTok-profilen altså har kopieret og brugt til et svigagtigt formål.

 

TjekDets research viser, at hele svindelnummerets form og procedure svarer fuldstændig til et lignende svindelnummer, der i en længere periode har floreret på amerikansk TikTok. Her påstår brugere ligeledes, at de har sagt op i eksempelvis Sephora og fastfoodrestauranter og nu vil afsløre disse virksomheders vilde hemmeligheder.

 

Nettos presseafdeling bekræfter overfor TjekDet, at de ikke har noget med TikTok-videoen at gøre:

 

"Det er et svindelnummer og har intet med os at gøre," skriver de i et mailsvar.

 

TjekDet dækker løbende aktuel digital svindel. Du kan se vores seneste artikler om emnet her eller dykke ned i vores artikelserie om svindel på Facebook her.

 

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 7. apr 2025

Vil du vide mere?