Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Faktatjek 10. okt 2018  -  4 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Du har en afventende pakke. Du skal bare lige betale et par kroner, så kan du få den. Sådan lyder budskabet i en sms, som i disse dage havner på adskillige danskeres mobiltelefoner. Men beskeden er fup, advarer Forbrugerrådet.

Og det er langt fra første gang, at svindlere forsøger at kradse penge ind ved at påstå, at du har en pakke liggende, der bare kræver, at du finder kreditkortet frem og opgiver dine kontooplysninger.

En lignende sms, som vi har omtalt tidligere, har cirkuleret i flere omgange. Dengang var afsenderen angiveligt PostNord, og her skulle modtageren også følge et link og betale fem kroner for at få pakken udleveret. Men PostNord afviste at stå bag sms’en. I det nye fupnummer fremgår det, at afsenderen er ’Express’. Et navn der unægtelig kan lyde som et fragtfirma.

Forbrugerrådet har fået flere henvendelser fra danskere om sms’en. Og på Facebook finder vi brugere, der oplyser, at de har modtaget beskeden, men at de samtidig slet ikke har bestilt en pakke.

 

 

 

 

Vi tjekker det lokkende tilbud

I sms’en er der et link til en noget klodset hjemmeside, hvor fupbeskeden bliver foldet mere ud. Pakken indeholder tilsyneladende en iPhone X, som normalt koster 8.000 kroner – fremgår det – men at vi kan få den for 7,45 kroner – altså en rabat på (for) fantastiske 7.992 kroner.

I første omgang bliver vi spurgt, hvor vi vil have pakken leveret, på hvilket tidspunkt på døgnet, og om det skal ske med "pakkepost", "track and trace" eller "andrer" – og jo, det sidste ord er faktisk stavet forkert på hjemmesiden.

 

 

Foto: Forbrugerrådets hjemmeside.

 

 

Til sidst havner vi på en hjemmeside, hvor vi skal oplyse kontooplysninger. Og nu ændrer historien om pakken sig. Svindlerne er slet ikke interesseret i at sende en mobiltelefon med det samme. Der er ikke længere tale om, at vi har en pakke liggende på posthuset eller hos fragtfirmaet. Nu er vi pludselig med i en konkurrence om telefonen og i gang med at tegne et abonnement på et produkt. Der står dog slet ikke noget om, hvad produktet er.

Har man først fået tegnet det abonnement, kan det blive svært at slippe ud af det igen.

Sådan gennemskuer du svindelnummeret

Som nævnt er der tale om et gammelt svindelnummer, der har fået nye klæder. Men det er ikke så svært at gennemskue, at du er ved at blive snydt.

Venter du slet ikke en pakke, så er der formodentlig nogen, der forsøger at lokke dig i en fælde. Og så kan du lige så godt slette sms’en med det samme.

Men står du netop og afventer en pakke, er det desværre altid nødvendigt at køre sin sunde fornuft i stilling. Det kan være nemt at hoppe i fælden med begge ben.

En svindler vil typisk have dig til at betale et beskedent beløb for fragten, men det er i hovedreglen altid afsenderen af en pakke, der sørger for at fragten bliver betalt – nogle gange på dine vegne, fordi du ved købet allerede har betalt for fragten.

Du kan også forsøge at tjekke afsenderen. Kan du finde firmanavnet på en hjemmeside, der ser troværdig ud? Opgiv aldrig personlige oplysninger, hvor du ikke er sikker på troværdigheden af afsenderen.

Klikker du dig ind på hjemmesiden, hvor du bliver afkrævet betaling, så se dig først omkring på siden. I det aktuelle fupnummer indeholder hjemmesiden intet logo, ingen kontaktoplysninger som for eksempel telefonnummer, adresse, emailadresse eller oplysninger om firmaet overhovedet. Det alene bør få alle advarselslamper til at lyse, når afsenderen ikke vil kontaktes på nogen måde. I det hele taget ser hjemmesiden hjemmestrikket og uprofessionel ud.

Du kan også let tjekke, hvem der egentlig står bag en hjemmeside. På hjemmesiden whois.com kan du indtaste den www-adresse, du er havnet på. Indtast adressen og så vil du normalt få oplyst, hvem der ejer hjemmesiden.

Det hjælper naturligvis heller ikke på historien, at der i sms’en først omtales en "afventende pakke", men lige før du skal udlevere personlige oplysninger, så er du pludselig på vej ind i en konkurrence – og hvor det med småt fremgår, at det i virkeligheden handler om et abonnement på et produkt.

Endelig bør man altid være kritisk overfor tilbud, der lyder lige lovligt fantastiske. I det aktuelle fupnummer bliver du lovet en rabat på næsten 8.000 kroner for en iPhone. Det lyder lidt for godt til at være sandt. Og i langt de fleste tilfælde, vil et sådan tilbud, som du har modtaget uopfordret, formodentlig da også være et fupnummer.

Har du ved en fejl alligevel fået oplyst dine kontooplysninger, skal du omgående kontakte din bank.

Vi skriver løbende om svindleres forsøg på at lænse din bankkonto. Før sommerferien var PostNord ufrivilligt inddraget i en pakkefupnummer, Ikea har tidligere advaret mod en falsk konkurrence, på Facebook blev det hævdet, at Norwegian uddelte gratis flybilletter, og Legoland blev i juli også offer for en falsk konkurrence. Du kan tippe os om falske konkurrencer på tip@tjekdet.dk.

LÆS OGSÅ: PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

LÆS OGSÅ: IKEA ADVARER: Svindelnummer erklærer dig for vinder af gavekort

LÆS OGSÅ: Det er fup: Legoland misbruges i falsk konkurrence

LÆS OGSÅ: Bitcoin-svindel florerer på Facebook - Vi afprøver løftet om hurtig rigdom

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023