Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Da en dansk folkeskoleklasse bad til Allah og satte internettet i flammer

Indsigt 21. jun 2019  -  4 min læsetid
This describes the image
Foto: Skærmbillede fra YouTube-video

"Hvis du nu bare siger det (bønnen, red.), og så gør vi bare, ligesom du gør med kroppen. Vis det hele fra start til slut, og så prøver vi at følge med," foreslår klasselæren en dreng af afrikansk afstamning, der står på et bedetæppe.

Drengen viser efterfølgende, hvordan han beder til sin gud, mens klassekammeraterne og klasselæreren efterligner handlingen. Det ender med, at hele klassen ligger på knæ med panden mod gulvet, mens de, ligesom drengen, siger Allah er stor.

Det er i grove træk indholdet af en YouTube-video, der er optaget på en dansk folkeskole, og som har vakt stor opmærksomhed både her hjemme og i udlandet.

På YouTube er videoen blevet vist flere tusinde gange. Og på Facebook har videoen i forskellige opslag på danske islamkritiske facebooksider fået mindst 3.000 interaktioner - herunder mange harmdirrende kommentarer, hvor flere kræver læreren og skoleledelsen fyret, mens andre skriver, at skolen udfører "koran-indoktrinering" af børnene.

Artiklen fortsætter under billedet

Men Gert Hougaard, der er skoleleder på den pågældende skole i den sydjyske by Thyregod, afviser, at der med bønnen er tale om islamisk indoktrinering af børnene. Optrinnet er slet ikke så dramatisk, som flere netmedier og brugere af sociale medier fremstiller det, siger han til TjekDet.

Video på lang viral rejse

Videoen er delt af mindst tre forskellige YouTube-profiler, hvor man tydeligt hører børnene og læreren tale dansk.

Det ene opslag med videoen deles på streamingtjenesten med en dansk tekst, mens de to andre opslag indeholder deletekster på arabisk.

De angiveligt to arabiske YouTube-kanaler hævder - henholdsvis den 12. og 13. februar i år - i deres opslag med videoen, at "et barn fra Elfenbenskysten lærer børn i London at bede", selv om drengen ikke er fra Elfenbenskysten, og børnene befinder sig i en 3. klasse på en dansk folkeskole.

Den 18. juni i år deles videoen igen. Denne gang af en dansk YouTube-profil. Det er her, at videoen bliver beskrevet som "Koran-indoktrinering af danske skolebørn" og er blevet brugt som dokumentation for netop det i artikler på flere alternative danske netmedier. Dér kaldes videoen blandt andet "skræmmende", "en forberedelse til underkastelse", og at "danske skoleelever er på knæ for Allah".

Alene på YouTube er videoen samlet set blevet afspillet omkring 12.000 gange, og siden er den vandret videre til sociale medier som Facebook og Reddit.

Og opslagene har sendt videoen på en viral langfart til blandt andet Nordafrika, hvor den ifølge Radio 24syv er delt af offentlige personer i Algeriet, Marokko og Tunesien.

Artiklen fortsætter under billedet

(

Til slut i YouTube-videoen lægger alle eleverne og læreren sig på knæ og reciterer, at Allah er stor. (Foto: Skærmbillede fra YouTube-video)

Mere uskyldigt end som så

Videoen er optaget i 3.A på Thyregod Skole i Vejle Kommune og ifølge skolelederen, Gert Hougaard, er der dog tale om et uskyldigt optrin, hvor eleverne i en temauge skulle lære hinanden bedre at kende. Her valgte en af eleverne at vise, hvordan en bøn til Allah foregår.

"Den her klasse havde et undervisningsforløb, de kaldte "kend hinanden". Der er børn med forskellige baggrunde i klassen. Den ene dag fik de for eksempel mad fra Polen, da et barn fra klassen har polske aner. En anden dag i forløbet præsenterede den her dreng på videoen sine klassekammerater for, hvordan han beder," siger Gert Hougaard til TjekDet og fortsætter:

"Det er et familiemedlem til drengen, der har optaget videoen. Det var i november måned."

 

 

Skoleleder på Thyregod Skole i Vejle Kommune. Foto: Thyregod Skole.

 

 

Gert Hougaard siger, at skoleledelsen ikke var blevet gjort opmærksomme på, at børnene skulle bede til Allah, men han ser det som en fin måde at lære børn om religion.

"Kigger man i lovgivningen, står der, at vi skal udbrede kendskabet til forskellige religioner, blandt andet også den praktiske forståelse, så ja, jeg mener, at var en god måde at lære børn om religion."

Han forklarer, at drengen er stoppet på skolen, men han afviser pure, at drengens stop på skolen skulle have forbindelse til optagelsen af videoen.

"Den sammenhæng kan jeg klart afkræfte".

Forælder: Intet mystisk eller fordækt

TjekDet har været i kontakt med en far til en af børnene i klassen, der også kan ses i videoen. Heller ikke han genkender den stærkt kritiske udlægning af, hvad der egentlig foregår i klasselokalet.

"Det skete i forbindelse med et kulturprojekt, hvor klassen skulle lære om hinandens kulturelle baggrunde. Der er ni forskellige nationale baggrunde i klassen og drengen fra Sydsudan valgte at vise, hvordan man gør, når man er muslim. […] Der er intet mystisk eller fordækt ved situationen. Blot en hensigt fra klasselæreren om, at eleverne skal opnå en større forståelse for deres klassekammeraters baggrund," oplyser faren.

Skolen, forældre og jurister fra Vejle Kommune arbejder nu på at få videoen fjernet fra nettet, da der ikke er givet samtykke fra elevernes forældre til, at videoen må offentliggøres på internettet.

Det er ikke første gang, at et kulturudvekslingsarrangement for de yngste klasser på en skole har sat gang i en ophedet debat og skabt vrede. Folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti ville sidste sommer tage støtten fra friskole, hvor eleverne morede sig med at prøve muslimske tørklæder.

 

 

Af hensyn til de medvirkende viser TjekDet ikke videoen i denne artikel. Af samme grund er ansigterne på skærmbillederne fra videoen blevet sløret.

Vi linker undtagelsesvist heller ikke til videoen af samme hensyn.

Desuden har faren til et af børnene i klassen, der udtaler sig i artiklen, ønsket ikke at få sit navn offentliggjort. Dette ønske har redaktionen undtagelsesvist imødekommet. Vedkommendes identitet er naturligvis redaktionen bekendt.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023