Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Derfor skriver de #MeToo: Kvinder deler deres oplevelser med seksuelle krænkelser

Indsigt 18. okt 2017  -  2 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

Et nyt hashtag har spredt sig på de sociale medier i de seneste dage. Det gælder også – omend i mindre omfang - i Danmark.

Under hashtagget #MeToo deler flere tusinde kvinder fra hele verden deres personlige beretninger om, hvordan de er blevet krænket seksuelt.

Hashtagget og historierne dukker op første gang i søndags på Twitter, Facebook og Instagram, da den amerikanske skuespiller Alyssa Milano opfordrer kvinder, der har været udsat for netop seksuelle krænkelser og overgreb, til at besvare skuespillerens opslag ved at skrive "også mig". En tekst, der i opslaget hurtigt ændrer sig til hashtagget #MeToo.

Alyssa Milano skriver sin opfordring som en reaktion på, at adskillige kvinder i løbet af de seneste uger har rettet anklager om seksuelle krænkelser mod den magtfulde 65-årige amerikanske filmproducent Harvey Weinstein.

Den amerikanske skuespillerinde Ashley Judd var blandt de første, der trådte frem og fortalte, at hun var blevet krænket af producenten. Siden har mere end 20 kvinder - blandt andet skuespillerinderne Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow - hævdet, at de har været udsat uønskede tilnærmelser eller seksuelle overgreb.

Adskillige tusinde mennesker svarer på Alyssa Milanos tweet. Nogle kvinder giver detaljerede beskrivelser af deres oplevelser. Andre laver bare et opslag med teksten #MeToo uden at skrive mere.

Det gælder dog ikke Stine Buje fra København, der i et åbent opslag blandt andet beskriver, hvordan hun som 12-årig under en tur i Fælledparken oplevede en mand snige sig ind på hende og en veninde, "mens vi sad bag nogle buske og tissede. Han tog bukserne af og begyndte at onanere, mens vi var fanget på knæ med bukserne nede om anklerne. Han kunne selvfølgelig ikke vide, at han havde udset sig to piger fra Albertslund, der blot begyndte at nedgøre hans sølle væsen. Men hvad nu, hvis han havde udset sig nogle andre ofre og taget den skridtet videre?" spørger Stine Buje i opslaget.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skriver de altid "KOPIER - DEL IKKE!!"?

Hun var også gæst i DR1-programmet Aftenshowet i går aftes for at fortælle om sine oplevelser, og hvorfor hun bakker op om initiativet, der ifølge flere amerikanske medier efterhånden har fået karakter af en bevægelse.

Det er i øvrigt ikke første gang, at de sociale medier lægger platform til kampagner, der skaber opmærksomhed på misbrug af kvinder. I 2014 skete det samme under hashtagget #YesAllWomen som reaktion på en mand, der blev citeret for, at årsagen til nogle drab, han havde begået i den sydlige del af Californien, var hans had til kvinder.

Den britiske forfatter og feminist Laura Bates var initiativtager til endnu en social medie-kampagne under hashtagget #EveryDaySexism i 2012, hvor målet var at dokumentere udbredelsen af sexisme, krænkelser og overgreb.

#MeToo-kampagnen bliver i øvrigt i disse timer fulgt op af hashtagget #Ihave", hvor Twitterbrugere opfordrer mænd til at stå frem og bekende, at de har begået seksuelle krænkelser eller overgreb.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skriver de altid "KOPIER - DEL IKKE!!"?

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023