Er det virkelig værre i Danmark end i Kina? Lad dig ikke fuppe af coronatallene
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.
Nu er antallet af coronasmittede i Danmark oppe på i alt 785, lyder det i danske medier fredag morgen. I en artikel, der er bragt i flere danske medier, kan man desuden læse, at Østjylland med 145 tilfælde er den danske landsdel med flest smittede.
Og tidligere på ugen lød meldingen, at Danmark nu slår Kina i antal coronasmittede, når tallet bliver gjort op per indbygger.
Men man bør være påpasselig med at lade smittetallet være udtryk for, hvordan det står til med coronavirus i Danmark. Og man bør også være varsom med at sammenligne tallene på tværs af lande, da de bliver gjort op på vidt forskellige måder, siger professor Thomas Benfield, der forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital.
"Vi kan godt stole på tallet, men det er ikke udtryk for, præcis hvor mange der er smittet. Tallet afspejler, hvordan vi tester. Og indtil i går testede vi jo alle, der havde været i et risikoområde, men det er vi holdt op med," siger han.
Ny strategi ændrer billedet
De officielle tal over personer, der har fået konstateret coronasmitte, er ikke i nærheden af at tegne det fulde billede.
Tidligere på ugen kunne direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm nemlig meddele, at sundhedsvæsenets strategi nu er lagt om fra inddæmning til afbødning.
Det betyder, at sundhedsvæsenet ikke længere tester personer, der mistænkes at have pådraget sig coronavirus. I stedet tester man kun dem, der har brug for lægehjælp.
Artiklen fortsætter under billedet
Thomas Benfield er professor og forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital. (Foto: Hvidovre Hospital)
Den ændrede strategi betyder også, at myndighederne for tiden ikke kan holde trit med, hvor mange der er smittet af virussen, siger Thomas Benfield.
"Stigningen i antallet af kendte smittede vil jo falde over den kommende tid. Hvor mange der rent faktisk er smittede, ved vi sådan set ikke," siger han.
Tallet er langt større
Med al sandsynlighed er det reelle tal for antallet af coronasmittede i Danmark væsentligt større, da det kun er en lille del af de smittede, der vil blive indlagt.
"Vi håber på, at det reelle tal højst er 2 til 3 gange højere. Men det kan i værste fald være 5 eller 10 gange højere. Det vil de kommende uger kunne vise," siger Thomas Benfield.
Artiklen fortsætter under billedet
Antal smittede efter prøvedato. Antallet af nye smittede er dykket de seneste dage og kunne give det indtryk, at virussen er på retræte i Danmark. Men det er slet ikke tilfældet, og kurvens knæk skyldes sundhedsmyndighedernes nye strategi.
Om nogle uger vil man nemlig se på, hvor mange der er blevet indlagt med covid-19 og derfra regne baglæns til et estimat for, hvor mange der i alt kan være smittet med coronavirussen.
Indtil da er vi "nødt til at tælle på en anden måde". Og der vil være mere ide i at hæfte sig ved, hvor mange der bliver indlagt, eller hvor mange der er indlagt på intensivafdelingen, siger Thomas Benfield.
Sammenlign ikke med andre lande
Ifølge professoren bør man også være varsom med at sammenligne coronavirussens udvikling i Danmark med udviklingen i andre lande. Antallet af smittede bliver nemlig opgjort på vidt forskellige måder.
"Det er svært at sammenligne, fordi man simpelthen ikke gør det på samme måde i alle lande. Strategien for, hvem der skal testes, hvor mange teststeder man har, og hvor let man kan komme til at blive testet, varierer meget fra land til land," siger Thomas Benfield.
Han peger på, at nogle tyske delstater kan rapportere om hundredvis af smittede, mens delstater lige ved siden af ingen smittede har.
"Men det kan jo ikke være korrekt. Det er, fordi de enten ikke rapporterer tallene, eller fordi de ikke tester."
Selv i Danmark kan det være svært at sammenligne mellem de forskellige regioner, siger Thomas Benfield.
For eksempel er der ikke konstateret smittetilfælde på Bornholm. Men det betyder ikke, at i øvrigt raske bornholmere ikke kan have pådraget sig virussen alligevel.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet