Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

EU-dokument: Russiske medier spreder desinformation om coronavirus

Indsigt 18. mar 2020  -  1 min læsetid
Tjekdet
Foto: Aa/Abaca/Ritzau Scanpix

"Russiske stats- og regeringstro medier er i gang med en desinformationskampagne om covid-19."

Sådan kan man læse i et internt dokument fra 16. marts udfærdiget af EU’s udenrigstjeneste (EEAS). Det skriver Financial Times.

Ifølge dokumentet skal den russiske kampagne "forstærke forvirring, panik og frygt", og gøre det sværere for folk at få pålidelig information om virussen, skriver avisen.

Siden 22. januar har EU registreret knap 80 forsøg på at sprede desinformation om covid-19, står der ifølge Financial Times i dokumentet.

Ifølge talsmand for EU's Udenrigstjeneste, Peter Stano, cirkulerer der både desinformation og "decideret løgn" om coronavirus. Det meste af det kommer fra russiske medier.

"Hvem end, der spreder denne desinformation, leger med menneskers liv," lød det onsdag fra talsmanden.

Engelsksproget såvel som spansk, italiensk, tysk og fransk desinformation spredes fra falske profiler og brugere, som det har været muligt at knytte til den russiske stat, fremgår det af dokumentet fra EEAS.

Profilerne har tidligere delt indhold om krigen i Syrien og om den franske protestbevægelse De Gule Veste.

Den russiske kampagne er målrettet forskellige lande. I Italien, der lige nu er særligt hårdt ramt af coronavirussen, er målet angiveligt at forværre den italienske befolknings frygt for, at de nationale og internationale myndigheder ikke kan håndtere krisen.

Typisk producerer de russiske medier ikke selv desinformationen, men spreder i stedet falske og udokumenterede historier fra andre kilder.

Strategien er altså at "udnytte forskellige og ofte modsigende narrativer, som udbredes fra officielle kanaler, på nettet og gennem sociale medier," står der ifølge Financial Times i EU-dokumentet.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023