Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Indsigt 3. apr 2019  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: European Union 2016
Skrevet af: Thomas Hedin

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi den 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget. Det viste en ny valgprognose, som Europa-Parlamentet offentliggjorde forleden. Men metoden bag prognosen mødte skarp kritik fra forskere, da TjekDet faktatjekkede måden, som parlamentet havde regnet sig frem til resultaterne på. Og siden er også en række EU-parlamentarikere gået til angreb på tiltaget.

Nu har parlamentets ledelse så valgt helt at sløjfe alle prognoserne i måneden op til valget. Det skriver det politiske netmedie Altinget.

Fremskrivningerne af sædefordelingen i det nye parlament, foretaget af analysevirksomheden Kantar Public, skulle ellers være kommet en gang om ugen i de sidste fire uger af valgkampens slutspurt.

Blandede målinger mudrer resultatet

Problemet med parlamentets første prognose var blandt andet, at den forsøgte at forudsige udfaldet af det kommende valg til Europa-Parlamentet ved at bruge målinger af, hvad danskerne vil stemme til folketingsvalget. Men den fremgangsmåde duer ikke, sagde Rune Stubager, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet, da TjekDet i februar bad ham vurdere prognosens metode.

Man kan ikke bare gå ud fra, at folk stemmer på det samme parti til begge valg. Men det er netop, hvad Kantar Publics og parlamentets prognose gjorde.

"Jeg er noget overrasket over, at Europa-Parlamentet vil lægge papir til sådan en prognose og åbenbart har betalt penge for det," lød kritikken fra Rune Stubager.

Helt praktisk var et parti som Folkebevægelsen mod EU, der kun stiller op til EU-valg, slet ikke nævnt i den første måling. Til gengæld var Nye Borgerlige med, selvom de ikke er opstillingsberettiget til europaparlamentsvalget.

EU-parlamentarikerne ser også et problem i selv at være afsendere på spådommene om, hvordan det næste parlament kommer til at se ud. Blandt andet fordi mandatprognoserne ikke kan tage højde for, at partigrupperne ikke nødvendigvis kommer til at forblive de samme, og fordi mange nye partier endnu ikke kan placeres.

Kan blive set som partiske

Finske Heidi Hautala, der er næstformand for De Grønne og sidder i parlamentets ledelse, det såkaldte præsidium, forklarer da også i en mail til Altinget, at beslutningen om at trappe ned på målingerne er truffet, efter lederne af de politiske grupper har gjort det klart, at de ikke finder målingerne hensigtsmæssige.

"Det er let at være enig i den holdning. I princippet er det godt at skabe opmærksomhed og forsøge at gøre europaparlamentsvalget mere interessant, men meningsmålinger, der kommer fra Europa-Parlamentet, kan let blive set som "officielle" målinger," siger Heidi Hautala til Altinget.

Hun udtrykker samtidig bekymring for, at målingerne utilsigtet kommer til at påvirke nationale eller europæiske valg, fordi der også er nationale valg i mange medlemslande i dette forår.

Der er nationale valg i Finland, Spanien og Belgien – og muligvis også i Danmark – inden eller på EU-valgdagene, der løber fra 23. til 26. maj.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023