Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Facebook renser ud i russiske og iranske brugere forud for præsidentvalg i USA

Indsigt 23. okt 2019  -  2 min læsetid
This describes the image

Facebook fjernede mandag fire separate netværk fra sine platforme. Netværkene, der bestod af profiler på både Facebook og Instagram samt facebooksider og -grupper, blev fjernet, fordi det sociale medie anser profilerne og siderne for at have udøvet koordineret vildledning på Facebooks platforme. Det skriver Facebook i en pressemeddelelse.

Tre af netværkene - i alt 135 facebookprofiler, 24 facebooksider og 21 instagramprofiler – var knyttet til Iran. Netværkenes spredning af misinformation og desinformation var især rettet mod USA, Nordafrika og Latinamerika, hvor flere af de nedlagte profiler angiveligt hørte hjemme.

Netværkene blev fjernet for at udvise ’koordineret ikke-autentisk adfærd’, kendetegnet ved grupper af sider eller personer, som samarbejder for at vildlede andre om, hvem de er, eller hvad de fortager sig. Facebook oplyser, at de nedlagte profiler, sider og grupper blev fjernet som følge af deres adfærd på Facebooks platforme - ikke på grund af det indhold, de har lagt op.

De iranske netværk delte opslag om blandt andet konflikter i Mellemøsten og amerikansk politik.

Det fjerde netværk har ifølge Facebook tilknytning til den russiske organisation Internet Research Agency (IRA) - populært kaldet en "troldefabrik" - som udøver påvirkningskampagner på nettet. Organisationen menes at have forsøgt at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Det russiske netværk bestod af 50 instagramprofiler og en enkelt facebookprofil, og Facebook anslår at omkring 246.000 instagramprofiler – heraf 60 procent fra USA - fulgte en eller flere af de nedlagte profiler.

Artiklen fortsætter under billederne.

Eksempler på indhold, som er blevet spredt gennem det russiske netværk, som Facebook mandag fjernede fra sine platforme. (Foto: Facebook)

Netværket var især rettet mod USA og spredte indhold om polariserede, politiske emner, som det amerikanske valg, race, klima og LGBTQ. Indholdet var målrettet begge sider af det politiske spektrum. Flere af profilerne udgav sig for at være bosiddende i en svingstat.

Facebook skriver, at de blev opmærksomme på det russiske netværk i forbindelse med deres løbende gennemgang af formodet vildledende adfærd på deres platforme forud for det amerikanske valg i 2020.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023