Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falsk kampagne vil gøre det svenske flag mere 'muslimsk'

Indsigt 20. nov 2017  -  3 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

En eller flere brugere af internetdebatforummet 4chan lancerede tidligere på ugen en kampagne med navnet "Operation Swedistan". Kampagnen fremstår som om, at den ved hjælp af en underskriftsindsamling skal søge opbakning til at gøre det svenske flag mere "muslimsk", men initiativet er angiveligt sat i værk af personer med indvandrekritisk, højrenationalistisk eller nazistisk politisk ståsted, skriver både den britiske tv- og radiostation BBC og det svenske faktatjekmedie Viralgranskaren.

Og en sådan underskriftsindsamling var netop, hvad der så dagens lys mandag i sidste uge. Den åbnede på hjemmesiden avaaz.org, der er en civil organisation, som har til formål at fremme aktivisme om blandt andet klimaforandringer, menneskerettigheder, korruption, fattigdom og konflikter.

Underskriftsindsamlingen bar - oversat til dansk – overskriften "Sveriges statsminister, Stefan Löfven: Overvej at ændre det stødende nationalflag".

Indsamlingen nåede op på omkring 4.000 underskrifter, før den blev lukket. I indsamlingens formålsparagraf stod der blandt andet, at det svenske flag "er en konstant påmindelse om vores mørke og undertrykkende fortid. Flygtninge og indvandrere er tvunget til at leve under det kristne kors – et symbol på korsfarerne og nedslagtningen af millioner af uskyldige islamiske liv i Sveriges fortid. De føler sig ikke velkomne og er utrygge. Sverige burde være et sikkert sted for alle," hed det.

Nationalismen skulle på dagsordenen

Men alt tyder på, at kampagnens initiativtagere befinder sig på den yderste højrefløj, fastslår både det svenske faktatjekmedie Viralgranskaran og den britiske tv-station BBC.

De to medier slår også fast, at initiativtagerne tilsyneladende ikke engang er svenskere. De kan blandt andet spores til personer i Storbritannien.

Målet var tilsyneladende at provokere indvandrerkritikere så meget, at det skulle rejse en ny nationalistisk debat. Initiativtagerne gik dermed omvendt til værks. I stedet for at skabe debat med udgangspunkt i egne indvandrerkritiske synspunkter, igangsatte de en kampagne, der foregav at være iværksat af ikke-indvandrerkritiske personer, men hvor det egentlige formål var, at få indvandrerkritikere til at blande sig i debatten. I sidste ende var målet formodentlig at mobilisere en viral nationalistisk bevægelse.

Og kampagnen var i den grad velorganiseret. Både med eget hashtag på Twitter, #ForBetterSweden, falske propagandabilleder og manipulerede skærmbilleder fra etablerede nyhedsmedier, hvor det så ud som om, at medierne havde skrevet artikler om kampagnen.

Underskriftsindsamlingen på Avaaz er nu fjernet, efter at BBC har rettet henvendelse til hjemmesiden.

"Vi har lavet en meningsmåling blandt brugerne, og et flertal ønsker, at vi fjerner underskriftsindsamlingen, så den er nu væk fra vores side," oplyser Avazz til BBC.

Initiativtagerne manglede samfundsforståelse

Jessica Beyer, der er forsker ved Washington Universitet og forfatter til en bog om onlinefora og politisk mobilisering, siger til BBC, at 4chan-brugernes succes i høj grad afhænger af, hvor gode brugerne er til at sætte sig ind i den politiske kultur hos den målgruppe, som en kampagne skal provokere. I dette tilfælde Sverige.

"Hvis denne kampagne har begrænset succes, så mener jeg det skyldes, at den samfundsmæssige splittelse, som de forsøger at udnytte, ikke er stor nok til at kunne mobilisere nok mennesker," siger hun til BBC.

Det er ikke første gang, at aktivister forsøger at provokere sine politiske trosfæller på den måde. Og Jessica Beyer siger også, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt de her forsøg på at skabe røre er forbi. Denne gang gik den ikke, men næste gang kan det være, at det lykkes.

Og måske har vi netop mere i vente. En 4chan-bruger siger til BBC, at der ikke er grund til at være alt for skuffet.

"Det er altid værd at prøve. Men det ville være sjovt, hvis det kommer til at virke," siger brugeren.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023

Vil du vide mere?