Hacker ’fra Microsoft’ bliver helt til grin, da han forsøger at snøre politibetjent
Adskillige danskere har prøvet at blive ringet op af en svindler, der udgiver sig for at være fra Microsoft, og som vil hjælpe danskeren med at få tjekket hans eller hendes computer for virus. Det kræver bare, at svindleren får onlineadgang til computeren. I sidste ende bliver resultatet en flået bankkonto.
Men en enkelt svindler er blevet godt og grundigt til grin på de sociale medier. Han kom - tilsyneladende uforvarende - til at ringe til et telefonnummer, der tilhører politiet i New Zealand. Samtalen blev optaget og politiet har lagt den på nettet, hvor de advarer mod svindelnummeret. Og du kan høre hele samtalen længere nede i denne artikel.
Betjenten, der tager telefonen, fatter hurtigt mistanke, men lader i første omgang fupmageren tale. Han forsøger at lokke betjenten til at downloade programmet Teamviewer. Et program, der kan give direkte adgang og fjernkontrol over en anden computer.
Og det er først på det tidspunkt, hvor adgangen vil blive givet, at betjenten giver sig til kende og spørger den angivelige IT-supporter, om han er klar over, at han har ringet til politiet.
Den bemærkning falder ikke i god jord hos svindleren, der smækker røret på noget så eftertrykkeligt.
"Du prøver at lokke mig i en fælde, dette er et oversøisk opkald," siger betjenten.
"Jeg prøver ikke at fuppe dig, hvorfor tror du det, hvordan kan du være sikker?" svarer fupmageren.
"Er du klar over, at du har ringet til New Zealands Politi?" spørger betjenten. Det er svindleren tilsyneladende godt klar over – eller også er det bare et pludselig indfald i manglen af bedre svar.
"Så du forsøger altså at fuppe New Zeal..," forsøger betjenten at spørge inden han bliver afbrudt.
"Hold kæft, fuck af," lyder det kontante svar fra svindleren.
Også et kendt svindelnummer i Danmark
Både Microsoft og dansk politi har tidligere advaret mod svindelnummeret, hvor personer, der udgiver sig for at ringe fra Microsoft, forsøger at få kontrol over andres computere. Blandt andet har Fyns Politi tidligere berettet, at de i en periode modtog anmeldelser fra danskere, der var blevet ringet op, hvoraf mindst en var gået i fælden og mistet omkring 1.000 kr.
Advarsel mod telefonsvindel - siger de er support fra Microsoft, men det er løgn #politidk https://t.co/moHkGE4XFK
— Fyns Politi (@FynsPoliti) 2. februar 2016
Svindlerne ringer både fra danske og udenlandske telefonnumre, og det er ofte Microsoft, der ufrivilligt må lægge navn til opkaldet. Formålet er altid at fravriste penge.
"Det hele går ud på at narre penge fra folk ved at få dem til at indbetale penge for at slippe af med en påstået virus på deres computer. Svindlerne er dygtige, for det lykkes dem desværre ofte at få folk til at hoppe på limpinden," oplyste vicepolitiinspektør Jørgen Andersen fra Fyns Politi i en pressemeddelelse sidste år.
Han fremhævede, at det kan være svært at gennemskue, at man har en person i røret, som er svindler.
"Derfor er det vigtigt at understrege, at Microsoft aldrig ringer deres kunder uopfordret op. Microsoft kender godt til svindlen og har flere gange været ude og understrege, at de kun ringer kunder op efter en forudgående aftale," lød det fra Jørgen Andersen, der samtidig opfordrede til at anmelde svindlen til politiet.
Pensionist hygger sig med telefonfis
Der er dog gudskelov mange, der hurtigt fanger, at de er ved at blive lokket på glatis. Det gælder blandt andet Tove Kjær-Hansen, der gerne bruger en smule tid af sit otium på at tage fusen på svindlerne. Det berettede hun for to år siden om til DR.
Hun modtog gennem flere år opkald fra engelsktalende personer, der udgav sig for at ringe fra Microsoft. I begyndelsen lagde hun bare røret på, men da opkaldene blev ved, tog hun skeen i den anden hånd. Nu indledte hun lange samtaler med svindlerne. Hendes personlige rekord - dengang DR talte med hende - var en time og 16 minutter, hvorefter svindleren opgav sit forehavende.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet