Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Statistisk indblik: Her er de danske ghettoområder

Indsigt 2. dec 2020  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
  • Regeringen har offentliggjort ghettolisten for 2020 

  • 15 boligområder er at finde på listen, som dermed næsten er halveret i forhold til sidste år

  • Klik rundt i grafikken herunder, for at se hvordan boligområderne fordeler sig på de forskellige ghettokriterier

I går offentliggjorde regeringen den årlige såkaldte ghettoliste. Denne gang er 15 boligområder at finde på listen, og dermed er den næsten halveret i forhold til sidste år, hvor 28 boligområder opfyldte ghettokriterierne. Og i år er der ikke nye bebyggelser på listen.

Almene boligområder bliver betragtet som ghettoområder, hvis de har mindst 1.000 beboere, hvor over halvdelen er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande. Desuden opfylder boligområderne mindst to af følgende fire kriterier.  

  • 1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  • 2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
  • 3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.
  • 4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Klik rundt i grafikken herunder, for at se hvordan de 15 ghettoområder fordeler sig på kriterierne. Mørkegrå betyder, at området opfylder kriteriet, mens lysegrå betyder, at det falder udenfor. 

Artiklen fortsætter under grafikken


 


De 15 boligområder på årets liste fordeler sig på ti kommuner. København er den kommune i landet med flest boligområder på listen, hvilket næppe er overraskende i betragtning af, at det er landets mest folkerige kommune. 

Med Mjølnerparken, Tingbjerg/Utterslevhuse og Aldersrogade tegner København sig således for tre ghettoområder, mens kommunerne Aarhus, Slagelse og Odense hver især tegner sig for to. 

Vollsmose i Odense er med 7.259 beboere den bebyggelse på listen, hvor der bor flest. Samtidig har området den største andel beboere, som står uden for arbejdsmarkedet. Vollsmose er sammen med Gellerupparken i Aarhus Kommune de eneste områder, der opfylder samtlige ghettokriterier. 

Det er dog i området Nøjsomhed/Sydvej i Helsingør Kommune, hvor den største andel beboere er dømt for kriminelle forhold. Tre procent har her fået en dom for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer.

I den modsatte ende finder vi boligselskabet Nørager/Søstjernevej i Sønderborg Kommune, hvor ’kun’ 1,49 procent af de 1.266 beboere har været en tur forbi en dommer og er kendt skyldige.

Artiklen fortsætter under grafikken

 


Mjølnerparken på Nørrebro i København optræder hyppigt i medierne, når det handler om sociale problemer og kriminalitet i ghettoområderne. 83,2 procent af beboerne i Mjølnerparken er indvandrere og efterkommer med ikke-vestlig baggrund. Her topper området altså listen over bebyggelser, hvor halvdelen har ikke-vestlig baggrund.  

Tættere på at falde uden for kriteriet er Motalavej i Korsør, hvor 51,2 procent er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. 

I Mjølnerparken udgør den gennemsnitlige indkomst 'kun' 48,3 procent af gennemsnittet i Region Hovedstaden. Det er den laveste andel blandt de 15 ghettoområder. 

Vi skal til Sønderborg for at finde den ghetto, hvor indkomsten ligger tættest på regionsgennemsnittet. I Nørager/Søstjernevej udgør den gennemsnitlige indkomst for skattepligtige beboerne 60,8 procent af gennemsnittet for Region Syddanmark.

Ghettolisten er blevet offentliggjort af skiftende regeringer siden 2010. 

Opdateret 10. dec 2020