Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Her er kommunerne med flest og færrest anmeldelser om vold

Indsigt 10. nov 2017  -  2 min læsetid
Tjekdet

Frem mod kommunalvalget den 21. november tegner vi løbende statistiske portrætter af kommunerne. Her ser vi på, hvor i landet, politiet modtager flest og færrest anmeldelser af vold.

Danskerne går meget op i at bo i en fredelig kommune.

Det viser Ugebrevet Mandag Morgens Kommuneportal, som sammenligner og rangerer de danske kommuner på 24 centrale områder.

Her har 1.000 adspurgte danskere placeret udsagnet "Det er vigtigt for mig, at min kommune har få anmeldte voldsepisoder" helt i top.

Det er dårligt nyt for byrådsmedlemmer og borgere på Lolland.

Kommunen ligger i toppen af skalaen med 3,7 anmeldelser af vold pr. 1.000 indbyggere i 2016. Til sammenligning var der i Hørsholm kun 0,5 anmeldelser af vold pr. 1.000 indbyggere samme år.

Økonomi og uddannelse spiller ind

Ask Elklit, professor fra SDU’s videnscenter for psykotraumatologi og ekspert på de psykologiske årsager til vold, er ikke overrasket over, at der er store forskelle mellem kommunerne. Årsagerne til vold er først og fremmest et udtryk for socioøkonomiske forskelle, forklarer han.

"Når man er veluddannet og har mange penge, så kan man undgå mange konflikter, fordi man kan købe sig til fornuftige løsninger og tage flere individuelle hensyn, fordi man har råd til det," siger han til Mandag Morgen.

Fordi vold går hånd i hånd med de socialøkonomiske forhold i kommunerne, er det for nogle kommuner en skude i supertankerstørrelsen, der skal vendes for at komme problemerne til livs.

Ask Elklit mener dog ikke, at det frikender kommunerne fra at gøre forsøget. Han peger på investeringer i sport og fritid som et område, hvor kommunerne kan lave omkostningseffektive investeringer, der forebygger kriminalitet og vold:

"De kommuner, der har en del fritidsaktiviteter og et højt kulturforbrug, investerer i en positiv fritid. Og det betyder så, at færre render rundt og laver ballade, fordi de er engageret i et eller andet spændende og vigtigt i deres fritid, som er kommunalt støttet."

Lolland investerer dog allerede i dag 10 procent mere i sport og fritid pr. indbygger, end man gør i Hørsholm. Selvom kommunen altså følger Ask Elklit’s opfordring, har det ikke på kort sigt haft den effekt, som han peger på.

Tværtimod har Lolland siden 2012 haft en stigning på 68 procent i antallet af voldsanmeldelser pr. indbygger, hvilket for Ask Elklit blot understreger den udfordring, det er at vende en sådan udvikling.

"Beboerne i de rige kommuner har meget mere social kapital. Hvis de fattige kommuner skulle prøve at udligne det forhold, skulle de mangedoble de kommunale investeringer," siger Ask Elklit.

Du kan få mere information om Lolland og Hørsholm - eller gå i dybden med din egen kommune - på mm.dk/kommuneportal

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023