Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hvad siger historien om Will Smiths muligheder for at beholde sin Oscar?

Indsigt 28. mar 2022  -  5 min læsetid
This describes the image
Komikeren Chris Rock lavede en joke om Will Smiths kone, Jada Pinkett Smith, som lider af pletskaldethed, og det fandt Will Smiths sig tydeligvis ikke i. Her stikker Will Smith Chris Rock en lussing, hvorefter han udbryder "tag min hustrus navn ud af din fucking mund!" Foto: Brian Snyder/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Natten til mandag dansk tid blev det årlige prisuddelingsshow Oscars afholdt for 94. gang

  • Den amerikanske skuespiller Will Smith stjal overskrifterne, da han gav komikeren Chris Rock en lussing, efter komikeren fortalte en joke om Will Smiths kone og hendes frisure

  • Senere på aftenen hjemtog Will Smith sin første Oscar-statuette nogensinde, da han vandt bedste mandlige hovedrolle for sin præstation i filmen "King Richard"

  • Det har startet en diskussion om, hvorvidt skuespilleren skal have lov at beholde sin statuette, selvom der aldrig er nogen, der før i historien har fået frataget sin statuette

Natten til mandag dansk tid løb den årlige Oscar-uddeling af stablen for 94. gang, hvor de bedste film fra det seneste år og folkene bag dem kåres.

Sædvanligvis er det vinderen af prisen for årets bedste film, der efterfølgende fylder i mediebilledet, men i år har skuespilleren Will Smith stjålet overskrifterne verden over.  

Til showet var den amerikanske komiker Chris Rock på scenen for at præsentere prisen for årets bedste dokumentarfilm. Her jokede han om Will Smiths kone, Jada Pinkett Smith, og hendes frisure. Hun lider af en autoimmun sygdom, der også kaldes pletskaldethed.

Tv-billederne viste først en smågrinende Will Smith, men kort efter kunne både publikum i salen og seere hjemme i stuerne verden over se til, mens han travede op på scenen og gav Chris Rock en lussing foran prisuddelingens millioner af seere. 

Senere på aftenen modtog Will Smith sin første Oscar nogensinde, da han vandt bedste mandlige hovedrolle for sin præstation i filmen “King Richard”. 

Men den offentlige ørefigen har startet en diskussion om, hvorvidt Will Smith overhovedet skal have lov til at beholde sin Oscar-statuette og sin plads i akademiet.

Kigger man historiebøgerne igennem, er der ingen tidligere eksempler på, at akademiet har frataget nogen en statuette. Det er dog flere eksempler på, at instruktører, skuespillere og fotografer er blevet smidt ud af akademiet.

Artiklen fortsætter under videoenAkademiets retningslinjer

Det er Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), der uddeler Oscar-statuetter. Tidligere Oscar-vindere og -nominerede kan være medlemmer af akademiet. Desuden kan man blive medlem, hvis man bliver foreslået af tidligere Oscar-vindere eller -nominerede. Det vil for eksempel sige, at to skuespillere, der enten har vundet eller været nomineret til en Oscar, kan indstille en tredje skuespiller.

Akademiet etablerede i 2017 et sæt etiske retningslinjer, efter filmproducer Harvey Weinstein var blevet smidt ud som følge af en lang række anklager om seksuelle overgreb og voldtægter.

I det etiske regelsæt bliver der lagt vægt på, at medlemmer af akademiet skal “opretholde akademiets værdier for menneskelig værdighed, inklusion og et støttende miljø, der fostrer kreativitet.” Derudover står der, at “akademiet ikke tolererer misbrug, chikane eller diskrimination på basis af køn, seksuel orientering, race, etnicitet, handicap, alder, religion eller nationalitet”. 

Og hvis det etiske regelsæt bliver brudt, kan akademiets bestyrelse tage disciplinære handlinger i brug i form af “suspendering eller udvisning”. Det nævnes dog ikke med ét ord, om man kan få sin statuette frataget. 

I et tweet skriver Oscar-akademiet efter hændelsen med Will Smith og Chris Rock, at de “ikke tolererer nogen former for vold”.

Artiklen fortsætter under billedetIngen fortilfælde

Hidtil har ingen Oscar-vinder nogensinde fået frataget sin statuette. Men i flere tilfælde er en Oscar-nominering blevet trukket tilbage. 

I 2012 skete det for eksempel for den norske kortfilm “Tuba Atlantic”, da det blev opdaget, at filmen havde haft premiere på norsk TV før dens biografpremiere, hvilket går imod Oscar-akademiets retningslinjer. 

“Men det er ikke sket før, at nogen har fået frataget sin statuette, så det er ikke noget, der er præcedens for,” fortæller Jacob Ludvigsen, der er filmredaktør hos mediet Soundvenue. 

Skandaler har dog tidligere haft konsekvenser for vindere af de mange forskellige priser og andre medlemmer af AMPAS. 

I 2004 fik skuespilleren Carmine Caridi som den første frataget sit medlemskab af AMPAS, efter han delte rettighedsbeskyttede filmoptagelser med en ven, som lagde det på internettet. 

Bedst kendt er nok sagen om filmproduceren Harvey Weinstein. I 2017 kom det frem, at han havde en lang række anklager om seksuelle overgreb og voldtægter bag sig. Han blev efterfølgende smidt ud af akademiet. Harvey Weinstein vandt i 1999 en Oscar for filmen “Shakespeare in Love”.

Og i kølvandet på sagen med Harvey Weinstein har organisationen bag Oscar-uddelingen smidt flere tidligere vindere og medlemmer af akademiet på porten. 

I 2018 blev filminstruktøren Roman Polanski smidt ud, efter det kom frem, at han havde voldtaget en mindreårig i 1977. Roman Polanski har vundet flere Oscars, men han vandt senest i 2002 for “The Pianist”.

Også skuespilleren Bill Cosby blev smidt ud, efter han blev kendt skyldig i at have begået flere seksuelle overgreb. 

Senest blev filmfotografen Adam Kimmel smidt ud i 2021 for at have begået flere seksuelle overgreb.

Et slag i bedste sendetid

Ikke kun Oscar-akademiet har været ude at fordømme Will Smiths håndmad. Flere instruktører, skuespillere og komikere har ligeledes reageret negativt på skuespillerens handling.

Jacob Ludvigsen påpeger, at episoden med Will Smith og Chris Rock skaber noget opmærksomhed for showet, og at det giver en fornemmelse af, at alt kan ske. Men det betyder ikke, at folkene bag showet påskønner hændelsen. 

“Oscar-showet bliver vist af den amerikanske tv-kanal ABC, som er ejet af Disney, og som er en meget familievenlig kanal, så de synes bestemt ikke, at det er fedt, at en mand bliver slået ned på scenen i bedste sendetid. Det er grundlæggende et rigtigt stort problem for Oscar-akademiet og for ABC,” forklarer han. 

 

Opdateret 28. mar 2022

Vil du vide mere?