Johanne Schmidt blev løjet død – nu må løgneren til lommerne
"Johannes Smidt-Nielsen blev fundet død på en adresse på Brostykkevej i indre Aarhus, og politiet undersøger dødsfaldet som mistænkeligt." Det var budskabet i en artikel, der gik viralt i januar i år.
Men politikeren var meget hurtig til at dementere den nyhed på Facebook. Manden bag den falske nyhed skal nu betale 75.000 kr. dels for at offentliggøre den falske nyhed og dels for at bruge et billede af hende i strid med markedsføringsloven, skriver Jyllands-Posten og Johanne Schmidt-Nielsen selv på sin Facebookside.
Artiklen om dødsfaldet gik viralt på de sociale medier den 19. januar, og er et fuldbyrdet eksempel på en falsk nyhed, der giver detaljerede oplysninger, og som samtidig antyder, at hjemmesidens skribent eller skribenter har været i kontakt med politiet. Hele historien kunne man læse på netmediet Newsa.dk, der har danskeren Christian Pallesen som bagmand.
Storleverandør af falske nyheder
Ifølge Jyllands-Posten er det langt fra første gang, at Christian Pallesen er blevet fanget som ophavsmand til falske nyheder. Hans virksomhed er registreret i Tyskland, og målet med de usande historier er at tjene penge på at vise reklamer på hjemmesiderne, hvor de falske nyheder bliver læst af brugerne.
Men nu har en af de falske nyheder altså fået økonomiske konsekvenser for Christian Pallesen. Og det er en sejr for demokratiet, mener Johanne Schmidt-Nielsen.
"Jeg vil gå så langt som at kalde det en demokratisk sejr. Min oplevelse er helt klart, at der bliver spredt flere og flere falske nyheder, og uanset om det er med kommerciel vinding for øje som i dette tilfælde eller om det er falsk politisk propaganda, er det et gigantisk problem for vores demokratiske debat, og noget som vi skal tage meget alvorligt," siger hun til Jyllands-Posten som en kommentar til dommen, der faldt ved Retten på Frederiksberg den 11. oktober.
Hun oplyser også, at Christian Pallesen fik 14 dage til at sende pengene, men det er endnu ikke sket. Men skulle de alligevel nå frem, så vil Johanne Schmidt-Nielsen sende dem videre til organisationen International Media Support. En international organisation med hovedsæde i København, som kæmper for en fri og uafhængig presse.
Newsa.dk findes ikke længere, men lignede til forveksling et traditionelt nyhedssite med især sensationsprægede artikler. Men som det så ofte ses med falske nyhedsmedier, var der på newsa.dk ingen oplysninger om, hvem der stod bag hjemmesiden, og hvorfor den var sat i verden.
TjekDet har tidligere skrevet om, hvordan falske nyheder kan være en indbringende forretning. Og en analyse har tidligere afdækket, hvad det koster at 'bestille' en smædekampagne rettet mod for eksempel politikere. Du kan også finde en række gode råd til, hvordan du spotter en falsk nyhed her.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet