Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bekymring før valg i USA: Konspirationsteoretikerne er tilbage på X

Indsigt 20. feb 2024  -  5 min læsetid
Tjekdet
Foto: Shutterstock

Null

Disease X er et hemmeligt våben, som den globale elite vil bruge til at skabe en dødelig pandemi. 

Hillary og Bill Clintons pædofilring er afsløret. 

Ovenstående påstande er blot få eksempler på en lang række falske påstande, som er blevet faktatjekket af faktatjekmedier verden over, men som stadigvæk bliver delt på det sociale medie X

Påstandene er delt af kendte konspirationsteoretikere, som siden Elon Musks overtagelse af Twitter i oktober 2022 løbende er blevet inviteret tilbage på platformen efter at have været suspenderet af de tidligere ejere. 

Den proces begyndte i november 2022, da Elon Musk oprettede en åben afstemning på sin profil og spurgte X-brugerne: “Skal Twitter tilbyde en generel amnesti til suspenderede konti, under forudsætning af at de ikke har brudt loven eller været involveret i grov spam?”

Afstemningen fik over tre millioner stemmer, og 72 procent svarede “ja”. Dagen efter kommenterede Elon Musk afstemningen: “Folket har talt. Amnesti begynder næste uge. Vox Populi, Vox Dei," som oversat fra latin betyder “Folkets stemme er Guds stemme.”

Og Tesla-milliardæren holdt sit ord. For i de kommende dage fik flere deres profiler genoprettet. Heriblandt den tidligere amerikanske præsident Donald Trump, som ellers var blevet permanent udelukket efter stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021. 

Men der var én person, som Elon Musk i første omgang ikke ønskede tilbage på platformen. 

Iscenesat skoleskyderi 

Navnet på den person er Alex Jones, en amerikansk radiovært. Han er ejer af medieplatformen InfoWars, som er kendt for at sprede falske nyheder og konspirationsteorier om en påstået global elite - meget lig tankerne i den populære QAnon-teori, som TjekDet tidligere har beskrevet.

I september 2018 iværksatte Twitter en permanent suspendering af Alex Jones’ konto og InfoWars’ konto. Begrundelsen var, at profilerne delte indhold, der overtrådte Twitters retningslinjer for skadelig adfærd. Twitter uddybede ikke, hvad det præcis var, der fik dem til at suspendere profilerne. 

Tjekdet
Manden med megafonen er Alex Jones, ejer af medieplatformen InfoWars. Her ses han i færd med at demonstrere mod 'bliv hjemme'-kampagnen under coronapandemien. Foto: Shutterstock

Men ser man på Alex Jones’ kartotek af påstande gennem tiderne, får man hurtigt øje på de konspiratoriske og hadefulde af slagsen. I den kuriøse ende finder vi hans udtalelse om, at han var i besiddelse af regeringsdokumenter, der angiveligt forklarer “hvorfor der er så mange homoseksuelle” i USA. Ifølge Alex Jones skulle det være, fordi regeringen fremelsker homoseksualitet med kemikalier, så folk ikke får børn. Senere påstod han, at størstedelen af alle frøer i USA er homoseksuelle, fordi kemikalier var sluppet ud i vandet. 

I den meget grove ende findes hans påstand om Sandy Hook-skoleskyderiet i den amerikanske delstat Connecticut i 2012. Om det påstod Alex Jones i flere år, at skoleskyderiet var iscenesat af kriseskuespillere fra det demokratiske parti, som ville have strammere regler for besiddelse af våben i USA.  

26 mennesker - heriblandt 20 børn i alderen 6-7 år - blev den dag dræbt af en 20-årig mand. Efterfølgende sagsøgte otte pårørende familier Alex Jones for at have påført dem personlig smerte ved at have opildnet sine følgere til at chikanere ofrenes pårørende. 

Alex Jones indrømmede efterfølgende, at skoleskyderiet rent faktisk havde fundet sted, men han blev dømt til at betale omkring 10 milliarder kroner i erstatning til ofrenes pårørende, som han i øvrigt mente var agenter for det demokratiske parti i USA. Dommen fik ham til at erklære sig selv konkurs, men den holdt ikke i retten, fastslog en dommer. Senere har han tilbudt ofrenes pårørende at indgå et forlig, hvor han betaler dem cirka 375 millioner over 10 år.

“Det er bekymrende at se mod det amerikanske præsidentvalg i år og vide, at vi ikke kan forvente, at X vil inddæmme spredningen af falsk og vildledende information”

En påstand som den om Sandy Hook var i første omgang tilstrækkelig til, at Elon Musk ikke ønskede Alex Jones velkommen tilbage på Twitter

Men et år senere kom Elon Musk tilsyneladende på andre tanker, for i december 2023 lavede han en ny afstemning, hvor han spurgte, om Alex Jones skulle have genoprettet sin profil. Afstemningen fik knap to millioner stemmer, og 70 procent stemte ‘ja’, og så var Alex Jones tilbage på platformen efter fem års fravær. 

Da Alex Jones blev suspenderet, havde han cirka 900.000 følgere på X, men efter blot tre dage tilbage på platformen fik han 800.000 nye følgere. I skrivende stund følger to millioner brugere hans profil på X, hvorfra han blandt andet jævnligt sender sit nyhedsshow, der stadig er fyldt med falske og konspirationsteoretiske påstande. 

Pseudo-demokratisk platform

Beslutninger som at velkomme Alex Jones tilbage kan og bør kritiseres. Det mener Martin Johannes Riedl, der er adjunkt ved School of Journalism and Media på University of Tennessee, Knoxville. Her forsker han i styring af platforme og indholdsmæssig moderation, digital journalistik samt spredningen af falske og vildledende oplysninger på sociale medier.

“Tillid og sikkerhed på online platforme er afgørende, og beslutninger vedrørende indholdsmæssig moderation bør ikke træffes impulsivt. Slet ikke baseret på en afstemning, som Elon Musk deler fra sin egen profil,” siger Martin Johannes Riedl og fortsætter:

“Outsourcing af beslutninger til platformens brugere i en afstemning virker pseudo-demokratisk. Der mangler en gennemtænkt proces, hvor fordele og ulemper ved at genoprette Alex Jones’ profil bliver overvejet - såsom skaderne ved at lade en konspirationsteoretiker sprede sine løgne.”

Genoprettelsen af Alex Jones’ profil er ifølge Martin Johannes Riedl et godt billede på, hvordan platformen har ændret sig, siden Elon Musk overtog Twitter.

“Lige nu virker X som en hadefuld platform, der kæmper for at få annoncører. Det er et valg, og når det kommer til annonceindtægter, er det måske et risikabelt et.”

Musks flirt med konspirationsteorier

Ifølge Martin Johannes Riedl ser Elon Musk sig selv “som en ridder i skinnende rustning for ytringsfriheden”.

“Han synes mindre bekymret for de skader som for eksempel spredning af falske oplysninger om politiske valg eller hadefuld tale kan medføre,” siger Martin Johannes Riedl. 

Og den 52-årige Elon Musk har da også selv flere gange flirtet med konspirationsteorier. 

TjekDet har tidligere beskrevet, hvordan Elon Musk aktiverede tilhængere af den formentlig mest kendte konspirationsteori, QAnon. Ved blot at skrive “Følg kaninen”, som er et brugt udtryk blandt QAnon-tilhængere, talte han ifølge Martin Johannes Riedl ind i QAnon-tilhængernes verdensbillede. Det kan du læse mere om her.

Amerikanske medier har også så sent som i november 2023 berettet, at Elon Musk delte QAnon- og pizzagate-venlige opslag. Desuden har han delt antisemitiske budskaber, hvilket fik flere annoncører til at trække sig fra X. Elon Musk har sidenhen undskydt de antisemitiske kommentarer og besøgt koncentrationslejren Auschwitz i Polen.

Ifølge Martin Johannes Riedl går X en afgørende tid i møde.

“Det er bekymrende at se mod det amerikanske præsidentvalg i år og vide, at vi ikke kan forvente, at X vil inddæmme spredningen af falsk og vildledende information. Elon Musks manglende indgriben kan også motivere andre platforme til at gøre mindre på det område fremover,” siger han.

TjekDet har forelagt denne artikels kritikpunkter for X, men virksomheden er kun vendt tilbage med et automatsvar: “Busy now, please check back later”.

De kommende dage sætter TjekDet fokus på X. Vi ser på, hvordan platformen har forandret sig, siden Elon Musk opkøbte Twitter. Vi undersøger de såkaldte Community Notes, hvor brugere kan faktatjekke hinanden, og vi afdækker, hvordan spredning af misinformation ligefrem kan være en god forretning.

Bliv opdateret på de næste artikler ved at følge os på Facebook eller skrive dig op til vores nyhedsbrev nedenfor. 

Opdateret 29. feb 2024