Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Her er QAnon: Teorien, der ser Trump som Messias og verdenseliten som pædofile satanister

Indsigt 5. apr 2023  -  9 min læsetid
Tjekdet
Natten til den 5. april dansk tid talte den tidligere amerikanske præsident Donald Trump fra sit hjem i Florida i kølvandet på det indledende retsmøde i den meget omtalte sag mod ham. Som så mange gange før sendte han flere nik i retning af den højreorienterede konspirationsteori QAnon, der ser ham som en Messias, der skal redde verden fra den pædofile, satanistiske skyggeregering, den angiveligt er underlagt. Foto: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix
  • I en tale i nat dansk tid sendte USA's tidligere præsident Donald Trump endnu engang et nik i retning af den konspirationsteoretiske bevægelse QAnon

  • QAnon-bevægelsen har eksisteret i USA siden 2017, men har efterhånden bredt sig til Europa og Danmark

  • Teorien går på, at der eksisterer en lyssky satanistisk og pædofil skyggeregering, der består af en 'verdenselite'

  • Med tiden er den blevet det største samlingspunkt for magtkritiske konspirationsteorier, siger forsker

  • Ifølge teorien er Donald Trump en slags Messias, der skal afsløre komplottet og bringe de skyldige for retten

Tiden er fyldt med konspirationsteorier.

Der er den om Agenda 21, The Great Reset og den klassiske om Illuminati. Der er konspirationsteorier om vejrforhold såsom den om det amerikanske forskningsprojekt HAARP eller den om chemtrails. Og så er der Acephali-bevægelsens forestillinger om mennesket som suveræne anti-statsborgere.

Men der er næppe en konspirationsteori, der sætter større aftryk på vores samtid, end teorien om QAnon.

Det var den teori, der lå til grund for stormen mod Kongressen i Washington D.C. i USA i januar 2021. Ifølge nyere tal kan hele 17 procent af den amerikanske befolkning karakteriseres som QAnon-tilhængere i en eller anden grad.

Selv på højeste politiske niveau har teorien gjort sit indtog. USA’s tidligere præsident Donald Trump har adskillige gange flirtet med QAnon-teorien, og da han i nat dansk tid holdt tale i kølvandet på offentliggørelsen af de meget omtalte anklagepunkter mod ham, lagde han igen slet skjulte godbidder ud til teoriens tilhængere.

“Vi er nødt til at redde vores land,” lagde Donald Trump ud fra sit hjem i Florida, hvorefter han fortsatte:

“Den eneste forbrydelse, jeg har begået, er frygtløst at forsvare vores nation mod de, der prøver at ødelægge den.”

I talen nævnte han desuden igen den valgsvindel, han påstår at være blevet offer for under præsidentvalget i 2020.

Dermed sender han - bevidst eller ej - endnu et nik i retning af QAnon-teoriens forestillinger om en dyb stat drevet af en elitær, satanistisk, pædofil magtelite med interesser, der ikke tåler dagens lys - interesser, som Donald Trump ifølge teorien blev placeret på præsidentposten for at blotlægge.

I den seneste tid er bevægelsen begyndt at få fodfæste uden for USA. Særligt i Rusland og Tyskland vinder den indpas, men også i konspiratoriske kredse herhjemme ses spor af teorien.



Det er ikke længere til diskussion. Teorien om QAnon er mere end en teori. Den er en bevægelse. Den er sågar blevet kaldt en kult. Med hvad går den egentlig ud på?

For at forstå, hvad bevægelsen er blevet til, og hvorfor den er blevet det, må vi først forstå, hvor den opstod.

Fødslen

“Åbn dine øjne. Mange i vores regering tilbeder satan.”

Sådan skrev en bruger angiveligt i internetforummet 4Chan i oktober 2017.

Og med det var QAnon-bevægelsen født. Brugeren bag underskrev sig med et enkelt Q, og den kryptiske besked skulle vise sig blot at blive den første af tusindvis.

De fleste af Q’s beskeder er skrevet i en form for kodesprog, og alle centrerer de sig om idéen om et korrupt amerikansk system ledet af en ond elite. Q forudså et opgør med eliten, kaldet “the storm” - stormen. Den vender vi tilbage til.

Brugeren bag indlæggene på 4Chan var tilsyneladende ikke hvem som helst. For i indlæggene hævdede Q at være en højtrangeret insider i den amerikanske regering, der med sin særlige status havde adgang til den amerikanske stats dybeste hemmeligheder. Mange troede tilsyneladende på den udlægning, og inden længe inspirerede de kryptiske beskeder det, der skulle tage form af en fuldfed konspirationsteori.

Konspirationsteorien blev over tid en bevægelse, der tiltrak sig fortsat flere tilhængere. Der blev lavet talrige youtube-videoer, der dissekerede budskaberne i de såkaldte ‘Q drops’, som Q’s 4Chan-indlæg blev kaldt. Og lidt efter lidt flyttede bevægelsen sig fra internettets afkroge ind i kommentarsporene på de almenkendte sociale medier og videre ud i den analoge verden. 

I 2018 dukkede Trump-tilhængere op til vælgermøder - de såkaldte ‘Trump rallies’ - med skilte, der tilkendegav støtte til bevægelsen. “Vi er Q”, kunne man læse talrige steder blandt publikum.

Donald Trump adresserede tirsdag aften den 5. april amerikansk tid de 34 anklagepunkter, han tidligere på dagen var blevet præsenteret for ved en retssag i New York. I talen gjorde Donald Trump det klart, at han mener at være blevet offer en heksejagt. Han erklærede sig i øvrigt uskyldig i alle 34 anklagepunkter.


Hvem er Q?

Men hvem er Q egentlig?

Der har selvsagt været store spekulationer om, hvem der stod bag de kryptiske indlæg - ikke mindst blandt dem, der ikke køber ind på idéen om en whistleblower fra det inderste af den amerikanske stat.

Svaret er stadig ikke mejslet i sten, men det synes med tiden at være blevet klart, at Q formentlig er mere end én person.

En omfattende retslingvistisk analyse af sproget i Q’s indlæg peger i retning af en sydafrikansk softwareudvikler ved navn Paul Furber som en af bevægelsens tidlige ophavsmænd. Senere skulle han angiveligt have givet stafetten videre til amerikaneren Ronald Watkins, hvis far, James Watkins, ejer hjemmesiden 8Chan, hvor Q begyndte at dele sine budskaber efter tilsyneladende at have forladt 4Chan. 

Da 8Chan blev taget af nettet i 2019, flyttede Q til hjemmesiden 8Kun, der også ejes af James Watkins. Både han, Ronald Watkins og Paul Furber benægter at være Q, og de fældende beviser for deres involvering udebliver fortsat.


“En stor del af bevægelsens tilhængere ser kampen mod eliten som en kamp af bibelske dimensioner”


Ifølge Kasper Grotle Rasmussen, der forsker i særligt amerikanske konspirationsteorier ved Syddansk Universitet, gør den anonyme Q konspirationsteorien om QAnon anderledes end de fleste andre konspirationsteorier.

“De fleste konspirationsteorier i dag har et deltagerorienteret element, men QAnon har det stærkeste, fordi Q altid var et ukendt fænomen. Den anonyme leder har gjort det muligt for tilhængerne i usædvanligt høj grad at bidrage til, hvad teoriens fortælling skulle være. Der er ingen oppe i toppen, der bestemmer, hvordan historien ser ud,” siger han.

Derfor er teoriens egentlige indhold også temmelig diffust. Det tilpasser sig i takt med verdens gang, og flere elementer bliver føjet til teorien løbende.

“Konspirationsteorier eksisterer jo i en opmærksomhedsøkonomi ligesom alle mulige andre fænomener, så de skal have ny næring hele tiden for at forblive relevante,” siger Kasper Grotle Rasmussen.

Han peger på, at QAnon-tilhængerne eksempelvis optog konspirationsteorier om coronavaccinerne, da pandemien brød ud.

“På den måde har QAnon-bevægelsen formået at blive det stærkeste samlingspunkt for magtkritiske konspirationsteorier. Ikke bare i USA, men også i Danmark og i store dele af Europa i det hele taget,” siger han.

Dermed har teorien over tid mistet sin faste form og er i stedet blevet et kludetæppe af teorier, der tilsammen danner et billede af en verden fuld af snyd, korruption og magtmisbrug.

Men én ting har QAnon-tilhængerne til alle tider været enige om: eksistensen af den dybe stat.

Kabalen

Essensen i QAnon-teorien er, at der eksisterer en såkaldt “dyb stat” eller en form for skyggeregering, der ledes af en elite kaldet “the cabal” - kabalen. 

Til at begynde med lød det, at denne hemmelige sammenslutning først og fremmest bestod af medlemmer af den amerikanske regering. Men i takt med, at QAnon-bevægelsen voksede sig større, udviklede idéen om den dybe stat sig også, så den kom til generelt at omfatte medlemmer af det amerikanske demokratiske parti, de etablerede medier og markante personer i popkulturen, forklarer Kasper Grotle Rasmussen.

Centrale figurer i denne kabale skulle blandt andre være Hillary Clinton, Barack Obama, Bill Gates og finansmanden George Soros.

Tjekdet
Den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton er ifølge QAnon-tilhængerne en af medlemmerne af den satanistiske, pædofile verdensregering. Allerede inden de første såkaldte Q-drops blev hun anklaget for at lede en pædofiliring i kælderen af et pizzaria i Washington D.C.. Den teori fik tilnavnet 'pizzagate' og blev senere en central del af QAnon-teorien. Foto: Noah Mascarin/Shutterstock

Og da teorien voksede ud over de amerikanske landegrænser, udviklede idéen om den dybe stat sig atter engang.

“Så blev idéen, at der var tale om en decideret verdensomspændende skyggeregering,” siger Kasper Grotle Rasmussen.

Derfor er QAnon-konspirationsteorien det, man kalder en New World Order-teori, forklarer han - altså en teori om, at der findes en lille magtfuld gruppe, en elite, der styrer verden på bekostning af alle os andre.

Det er samme tankegang, man kender fra eksempelvis teorien om Illuminati eller de talrige konspirationsteorier om organisationen World Economic Forum, der i dag er fremherskende i danske konspirationsteoretiske kredse.

Pizza og pædofili 

Beviserne for eksistensen af den dybe stat er talrige, hvis man skal tro QAnon-bevægelsens tilhængere. 

Allerede før oktober 2017, hvor Q skrev sine første beskeder på 4Chan, florerede der teorier i USA om, at medlemmer af en 'verdenselite' deltog i mildt sagt lyssky aktiviteter. Under præsidentvalget i 2016 var hobevis af amerikanske vælgere overbeviste om, at Donald Trumps konkurrent til præsidentposten, demokraten Hillary Clinton, drev en pædofiliring i kælderen af pizzariaet Comet Ping Pong i USA's hovedstad Washington D.C. 46 procent af de republikanske vælgere troede tilsyneladende på teorien, der fik tilnavnet ‘pizzagate.’

Og da Q begyndte at skrive sine Q-drops året efter, blev pizzagate-teorien om en pædofil elite hurtigt optaget i QAnon-bevægelsens tankesæt, forklarer Kasper Grotle Rasmussen.

“På den måde kunne man få den dybe stats folk til også at fremstå perverse og som nogen, der gør modbydelige ting mod børn,” siger Kasper Grotle Rasmussen.

Pizzagate-teorien fik yderligere vind under sejlene, da finansmanden Jeffrey Epstein, der blandt andet havde forbindelser til det engelske kongehus og Bill Gates, tog sit eget liv i den fængselscelle efter at være blevet anklaget for sexforbrydelser mod mindreårige piger.

QAnon-tilhængerne så dermed Jeffrey Epsteins død som det endelige bevis på en pædofil og pervers elite, som slog Jeffrey Epstein ihjel, inden han begyndte at udlevere navne, forklarer Kasper Grotle Rasmussen.

Pædofili er ikke det eneste, den påståede verdensherskende elite bliver beskyldt for af QAnons tilhængere. Centralt for teorien er også, at eliten skulle være satanister, der ikke alene gør sig skyldige i pædofili, men også bedriver morderiske ritualer, hvor mennesker ofres i satans navn.

“Det er ikke alle bevægelsens tilhængere, der køber ind på den tanke, men den store fortælling om QAnon er også religiøs,” siger Kasper Grotle Rasmussen og fortsætter:

“En stor del af bevægelsens tilhængere ser kampen mod eliten som en kamp af bibelske dimensioner.”

Det er en historie om det godes kamp mod det onde. Mod satanisterne i eliten. Og bevægelsen har også sin helt egen Messias. Og det leder os frem til QAnon-bevægelsens absolutte omdrejningspunkt: Donald Trump.

Tjekdet
Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump er helt central for konspirationsteorien om QAnon. Tilhængerne ser ham som en Messias, der skal afsløre eksistensen af den dybe stat og sørge for, at de skyldige bliver retsforfulgt. Foto: Octavio Jones/Reuters/Ritzau Scanpix

Trump som Messias

Ifølge QAnon-teorien blev Donald Trump rekrutteret af højtstående militærfolk til at stille op til præsidentvalget i 2016 med det formål at afsløre den dybe stats eksistens og bringe dens medlemmer for retten. 

Donald Trumps centrale rolle for bevægelsen afspejler sig også i hans politiske opbakning. En analyse fra den amerikanske tænketank Pew Research Center viser, at 41 procent af de republikanske vælgere, der har hørt om QAnon, mener, at det er en ‘nogenlunde god’ eller ‘meget god’ ting for landet. Omvendt mener hele 77 procent af de demokratiske vælgere, der har hørt om QAnon, at bevægelsen er en ‘meget dårlig’ ting for landet.

Donald Trump endte som bekendt med at vinde præsidentposten i 2016, og med ham ved magten mente QAnon-bevægelsens tilhængere, at retfærdighedens time var kommet. Den tyranniske verdenselite kunne og skulle stilles til ansvar. Og da han ikke blev genvalgt ved præsidentvalget i 2020, var det efter QAnon-tilhængernes overbevisning ikke, fordi opbakningen manglede, men fordi eliten ved hjælp af valgsnyd forsøgte at forhindre Donald Trump i at fuldføre sin opgave.

Da omkring 2.000 af hans tilhængere stormede Kongressen i Washington D.C. 6. januar 2021, forsøgte de derfor at forhindre den officielle overdragelse af præsidentposten til demokraternes nyvalgte præsident, Joe Biden, som ifølge QAnon-tilhængere er en central figur i den verdensomspændende skyggeregering. 

Men QAnon-tilhængerne har ikke givet op. I deres optik venter retsopgøret forude. Nogle skal holdes fanget i det amerikanske militærfængsel i Guantanamo Bay i Cuba, mens andre skal henrettes, lyder det. Dermed er vi tilbage ved den “storm,” Q forudsagde i begyndelsen. Det er dagen, hvor de skyldige får retfærdigheden at smage.

Tjekdet
Selvom Donald Trump ikke længere er præsident, har QAnon-tilhængerne ikke givet op. De mener stadig, at "stormen" venter forude, hvor den tyranniske verdenselite, de mener, styrer verden, skal stilles til ansvar. Foto: Leonardo Munoz/AFP/Ritzau Scanpix

Ifølge Kasper Grotle Rasmussen opstod betegnelsen i 2017. Her havde Trump inviteret en masse militærfolk til et møde i Det Hvide Hus, og foran et hold fotografer og journalister sagde den daværende præsident:

“Ved I hvad det her betyder? Jeg ved det ikke, måske er det stilhed før stormen.” 

Af QAnon-tilhængere blev udtalelsen modtaget som en kryptisk meddelelse til dem.

Og det er ikke det eneste eksempel på, at Donald Trump har plantet kryptiske beskeder til QAnon-følgerne for at aktivere dem. På den tidligere præsidents eget sociale medie Social Truth delte han 18. marts 2023 et opslag, hvor han informerede om, at han ville blive anholdt efterfulgt af en opfordring til at protestere for at tage nationen tilbage - nøjagtigt som han gjorde forud for stormen på Kongressen 6. januar 2021.

I september 2022 delte han også et billede af sig selv på Truth Social, hvor han bærer en Q-formet nål på sin jakke. På billedet står teksten “Stormen kommer” - altså en reference til, at dagen med masseanholdelser vil komme. Ligeledes har han flere gange videredelt QAnon-relateret indhold på sit sociale medie. 

Og det er netop den slags mere eller mindre kryptiske beskeder, som Trump notorisk har tyet til, mens han længe har affejet spørgsmål fra journalister omhandlende QAnon. Men det har ændret sig, fortæller Kasper Grotle Rasmussen.

“De seneste otte måneder er han - sammenlignet med tidligere - blevet mere klar til at omfavne de mere ekstreme elementer i Make America Great Again-bevægelsen som for eksempel QAnon. I efteråret begyndte han at optræde med prominente QAnon-følgere, og i de seneste taler, han har holdt, taler han mere direkte til det segment,” siger han.

Ifølge Kasper Grotle Rasmussen giver det retslige stormvejr mod Trump blot ny næring til QAnon-bevægelsen. Trump er den eneste, følgerne kan samles om, og det ved han formentlig godt.

“Der er virkelig mange støtter og stemmer i den skare, så han prøver at mobilisere dem, fordi han ikke kan blive præsident igen på egen hånd. Og de tiltaler, der er nu, og dem, der forventes at komme senere, er med til at spille ind i den her plan, fordi de så kan sige ‘Se her, vi havde jo ret.’ Den dybe stat vil jo have ham ned med nakken, fordi han fortæller sandheden,” siger Kasper Grotle Rasmussen og fortsætter:

“QAnon har genvundet noget styrke. Jo mere modvind, jo stærkere bliver bevægelsen.”

QAnon-ordbog

Adrenochrome: Kemisk forbindelse. Ifølge QAnon-tilhængerne høster den pædofile sexring stoffet fra børns blod.


Breadcrumbs og bakers: Q’s kryptiske beskeder på internettet, også kaldet Q-drops, kaldes “breadcrumbs.” De, der prøver at finde ud af, hvad de betyder, kaldes “bakers”.


Deep state: Ifølge QAnon-tilhængere findes der en hemmelig parallel regering, der styrer verden og forsøger at underminere Donald Trump. Det påstås også, at den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan blev likvideret af den dybe stat, og at alle præsidenter siden - undtagen Donald Trump - er agenter for den dybe stat.


Enjoy the show: Opfordring til handling, der refererer til en forestående apokalypse.


Nothing can stop what’s coming: Sætningen henviser til dommedagen, der snart vil komme for den dybe stat.


The Great Awakening: Et slogan, der henviser til, at eliten vil blive besejret, og at sandheden om den dybe stat bliver afsløret.


#SaveTheChildren eller #SaveOurChildren: Oprindeligt et hashtag, som Red Barnet lancerede i forbindelse med en kampagne mod børnehandel. I august 2020 kaprede QAnon hashtagget til at opfordre folk til at redde børn fra den påståede pædofile sexring.


The storm: Stammer fra Trumps møde med militærfolk i Det Hvide Hus, hvor han siger “Calm before the storm”, hvilket henviser til en slags dommedag med masseanholdelser af den dybe stats medlemmer.


Trust the plan: Sætning, der henviser til, at tilhængerne skal stole på, at alt, hvad Trump gør, er en del af planen for at ødelægge den dybe stat.


White hat og black hat: Dem, der støtter Trump i regeringen, er white hats, mens dem, som ikke gør, er black hats.


White rabbit: Begreb, der henviser til Lewis Carrolls "Alice i Eventyrland", som QAnon-tilhængere bruger til at diskutere den informationssti, de følger, herunder de skjulte sandheder og signaler, de tror, eksisterer i forbindelse med det pædofile netværk og Donald Trumps rolle i at nedbryde det.


WWG1WGA eller WWG1WGAWORLDWIDE: Står for “Where we go one, we go all.” Slagordene kan høres blive råbt til Trumps vælgermøder. Citatet stammer oprindeligt fra den amerikanske film fra 1996 "White Squall", hvor Jeff Bridges spiller hovedrollen, men QAnon-tilhængere tilskriver det fejlagtigt præsident John F. Kennedy. Nogle teorier går også på, at John F. Kennedy blev myrdet, fordi han var ved at afsløre den dybe stat.


Kilde: The Southern Poverty Law Center 

Opdateret 5. apr 2023