Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kulturministeren blæser til kamp mod falske nyheder

Indsigt 13. okt 2017  -  1 min læsetid
This describes the image

Mange ser misinformation som en trussel mod folkeoplysningen. Sådan lyder det i en ny undersøgelse fra Kulturministeriet, hvor 4.490 danskere svarer på, hvordan de ønsker at fremtidens medieindhold skal se ud.

Det er især bekymringer om fake news, ekkokamre og clickbait, som fylder meget i danskernes bevidsthed, konkluderer forfatterne bag rapporten. Og Mette Bock kræver handling.

"Vi skal sikre, at der er troværdigt og tilgængeligt kvalitetsindhold som er dansk," sagde Mette Bock på et pressemøde i Kulturministeriet i går.

I undersøgelsen skriver flere danskere, at de synes, den professionelle journalistik har til opgave at kæmpe mod falske nyheder. Danskerne vil have stærke nyheds- og informationskanaler, der kan udvælge, redigere og præsentere de vigtigste nyheder for dem. Det skriver de i korte opslag, som Kulturministeriet har indsamlet online.

Sofie Flensburg er en af de to ph.d. studerende fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, som står bag rapporten. Hun genkender danskernes tro på, at de seriøse medier skal bekæmpe falske nyheder.

"Tit hæftes det (falske nyheder, red.) sammen med det her behov for, at vi har nogle platforme hvor vi ved, hvis vi går derind, så kan vi stole på den information, der er tilgængelig," sagde hun på pressemødet i går.

Projektet har fået navnet Antennerne Ude og skal bruges som inspiration til de politiske forhandlinger om en ny medieaftale for 2019 og frem.

Kilde: antennerneude.dk

TjekDet har tidligere skrevet om, hvordan du kan spotte, om du er ved at blive lokket ind i en falsk nyhed. Her giver vi 10 tips.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023