Mystisk medie med tråde til politisk parti og ansat på USA's konsulat dukkede op ugen inden grønlandsk valg

-
Videoer med profilerede kandidater fra selvstændighedspartiet Naleraq i Grønland dukkede i dagene op til valget op på sociale medier.
-
Mediet bag videoerne har tråde til både partiet Naleraq og til en ansat på det amerikanske konsulat i Nuuk, viser TjekDets research.
-
Ifølge medieforsker forsøger mediet at påvirke debatten om selvstændighed i retning af Naleraqs og USA's interesser.
På sociale medier piblede der i dagene op til det grønlandske valg videoer frem fra et mystisk medie kaldet Greenland Movement. Mystisk i den forstand, at det fortaber sig, hvem der står bag.
I videoer på YouTube og TikTok, i stories på Instagram og i Facebook-opslag har grønlandske profiler spredt videobidder fra mediet, hvor profilerede politikere fra selvstændighedspartiet Naleraq blandt andet fortæller, at det vil være en stor fordel for Grønland at blive selvstændigt.
Det drejer sig blandt andet om Naleraq-politikere som Kuno Fencker og Grønlands største influencer, Qupanuk Olsen.
Mediet er blevet oprettet under selve valgkampen, men det fremgår ikke, hvem der egentlig står bag Greenland Movement. Og mens andre medier omtaler forskellige partier, har Greenland Movement inden valget den 11. marts kun bragt indhold med eller om Naleraqs kandidater.
Naleraq er som parti stærk tilhænger af grønlandsk selvstændighed og løsrivelse fra Danmark, ligesom det er positivt stemt over for den amerikanske interesse i Grønland. Når partiets kandidater interviewes af Greenland Movement, bliver spørgsmålene stillet af en Naleraq-rådgiver eller en ansat fra det amerikanske konsulat, uden at det fremgår af videoerne.
Ifølge Eva Mayerhöffer, der er lektor på Roskilde Universitet og forsker i alternative medier, er det et “stort problem”, at mediet ikke oplyser forbindelser til ansatte af Naleraq og den amerikanske stat.
“Formålet med mediet er at påvirke en gruppe, som helst ikke skal opdage, at der er et politisk mål bag,” siger Eva Mayerhöffer, der har gennemgået Greenland Movement og dets indhold.
Konsulatet-ansat blander sig
Greenland Movement har ikke mere end en måned på bagen. 12. februar begyndte mediet at røre på sig ved at bringe en artikel om, at Kuno Fencker stiller op for partiet Naleraq. Siden har det blandt andet bragt artikler om, at influenceren Qupanuk Olsen stiller op for samme parti og om Kuno Fenckers reaktioner på en amerikansk senatshøring om Grønland.
I ugen før det grønlandske parlamentsvalg begyndte Greenland Movement også at udgive podcasts. De er optaget og klippet ned til kortere videoer, som mediet har sendt ud på både Instagram, TikTok, Facebook, Youtube og X.
Videoerne har på Greenland Movements egne kanaler kun få visninger, men videoerne er delt blandt grønlandske brugere på sociale medier, og de er lagt op i grønlandske Facebook-grupper med tusindvis af medlemmer.
I slutningen af februar reklamerede Kuno Fencker på sin facebookprofil for, at han deltager i den nye podcast fra Greenland Movement (Foto: Skærmbillede fra Facebook).
En af gæsterne i podcasten er Naleraq-politikeren Kuno Fencker, der i valgkampen særligt har gjort sig bemærket ved at rejse til USA og holde møde med amerikanske politikere i kølvandet på præsident Donald Trumps ønske om at købe Grønland.
Han er blevet interviewet i to af Greenland Movements podcasts, og intervieweren i den ene af dem er Najannguaq Hegelund, som er ansat på det amerikanske konsulat i Nuuk som politisk og økonomisk assistent.
Men Greenland Movement skriver intet sted, at værten i podcasten er ansat på konsulatet, der plejer den amerikanske stats udenrigspolitiske interesser. Senest har Politiken beskrevet, hvordan konsulatet midt i valgkampen har inviteret samtlige grønlandske partiformænd til møde.
Ifølge Eva Mayerhöffer har man ingen chance for at vide, hvem Najannguaq Hegelund repræsenterer, når Greenland Movement fremstår som et uafhængigt medie og ikke gør opmærksom på, at Najannguaq Hegelund er ansat på det amerikanske konsulat.
“Det imiterer de ting, man ser på en almindelig medieside, og det giver legitimitet til en person, som har forbindelse til konsulatet. På den måde blander hun sig i valget og interviewer kandidater, mens mediet skjuler, hvem hun er affilieret med,” siger Eva Mayerhöffer.
I et opslag på Kuno Fenckers facebookside kan man se, at Najannguaq Hegelund også har interviewet Naleraq-kandidat Paninnguaq Korneliussen. Men Greenland Movement har i skrivende stund endnu ikke udgivet den podcast.
Naleraq interviewer Naleraq
I en anden podcast fra Greenland Movement er det Grønlands største influencer og Naleraq-kandidat Qupanuk Olsen, der bliver interviewet. Hun siger blandt andet, at hun ønsker en selvstændig grønlandsk republik, og at hun i den forbindelse ikke er det mindste bekymret for Grønlands økonomi.
Værten spørger, om Qupanuk Olsen vil stille op som præsident for en eventuel grønlandsk republik. Og det vil hun ikke afvise, siger hun. I første omgang lykkedes det hende tirsdag at blive valgt ind i det grønlandske parlament, Inatsisartut.
Værten, der spørger til Qupanuk Olsens præsidentdrømme, er ikke journalist.
Han er derimod Qupanuk Olsens kollega, for han er ansat af hendes parti Naleraq som politisk rådgiver. Hans navn er Qarsoq Høegh-Dam, og han er bror til folketingspolitikeren Aki Matilda Høegh-Dam, som i valgkampen har skiftet partiet Siumut ud med Naleraq og også stillede op til det grønlandske parlament, hvor hun tirsdag blev valgt ind med tredjeflest personlige stemmer af alle.
Najannguaq Hegelund deler sit interview med Kuno Fencker via sociale medier (Foto: Skærmbillede fra Facebook).
Greenland Movement oplyser heller ikke noget sted, at Qarsoq Høegh-Dam er politisk rådgiver for Naleraq.
Ifølge Eva Mayerhöffer er det “i høj grad et problem”, at det ikke fremgår, hvem podcastens værter egentlig er. Hun hæfter sig ved, at podcasts og videoer dukker op ugen før det grønlandske valg.
“Det er virkelig svært at gennemskue, hvem der står bag. Og når de ikke deklarerer, er meningen, at man skal tro, at det bare er en politisk uafhængig bevægelse, der er interesseret i Grønland og Grønlands omverden. Men de har stærke politiske interesser,” siger hun.
Eva Mayerhöffer hæfter sig desuden ved tidspunktet, hvor podcasts og videoer bliver udgivet.
“Min vurdering er, at formålet er at påvirke valgresultatet, for ellers ville siden ikke dukke op kort før valget,” siger hun.
Henvender sig til amerikanere
Hun mener dog også, at Greenland Movement primært forsøger at nå folk andre steder end i Grønland. For eksempel er alle podcasts, artikler og opslag på sociale medier på engelsk, og i sin podcast opfordrer Qupanuk Olsen andre lande til at hjælpe grønlænderne med at blive selvstændige.
“Det er ikke alene den grønlandske befolkning, de forsøger at nå. Det må også være henvendt til en international målgruppe på sociale medier, der bakker op om USA's grønlandspolitik,” siger Eva Mayerhöffer.
Den grønlandske afdeling af organisationen Transparency International er mindre kritisk over for Greenland Movement, og formand Inuk Uukkaaq Lundblad ser ikke et problem i, at mediet ikke deklarerer, at værterne har tilknytning til partiet Naleraq og det amerikanske konsulat.
“Jeg har en formodning og forhåbning om, at folk godt kan se, at det ikke er et uafhængigt nyhedsmedie,” siger Inuk Uukkaaq Lundblad.
Partifarvet og uafhængig
Selv skriver Greenland Movement til TjekDet, at de “blev etableret med ønsket om at skabe et forum for åben og nuanceret debat.”
“Vi arbejder for at give plads til forskellige perspektiver og bidrage til en bredere samtale om samfundsrelevante emner,” skriver de i deres mail til TjekDet.
Den er underskrevet af en Aviaq Louise Kleist, der ejer sushirestauranten Neko i Nuuk, hvor Greenland Movements podcasts er optaget.
Hun skriver, at Greenland Movement ikke har tilknytning til Naleraq. Men hvem der så står bag mediet, svarer hun ikke på.
“Deltagelsen af Kuno Fencker og Qupanuk Olsen i vores podcast skyldes deres interesse i de emner, vi behandler, og ikke en specifik partipolitisk tilknytning. Vi bestræber os på at inddrage forskellige perspektiver og planlægger at invitere gæster med forskellige baggrunde fremover.”
I en kommentar til et facebookopslag giver Aviaq Louise Kleist dog en anden forklaring på, hvorfor Greenland Movement er oprettet. Årsagen er angiveligt, at de etablerede grønlandske medier ikke dækker den politiske debat neutralt.
“Både IA og Siumut har fået ret meget spaltetid og taletid på eksklusive tv-tidspunkter,” skriver hun.
Aviaq Louise Kleists facebookprofil er efter TjekDets henvendelser gjort utilgængelig. Men hun havde på valgdagen et Naleraq-logo som profilbillede, ligesom hun deler store mængder indhold for Grønlandsk selvstændig og pro-Trump indhold på sociale medier.
Greenland Movements podcasts er blevet udbredt via sociale medier. Her af Aviaq Louise Kleist gennem Instagram (Foto: Skærmbillede fra Instagram).
Tilføjer disclaimer
TjekDet har forsøgt at få et interview med en repræsentant for Greenland Movement, men mediet har ikke reageret på vores opfølgende henvendelse.
Efter TjekDets henvendelse blev Greenland Movements hjemmeside gjort utilgængelig. På hjemmesiden står nu, at siden er "under ombygning”. Videoerne og podcasts er dog stadig online på mediets sociale medie-platforme.
Greenland Movement har efter TjekDets henvendelse også tilføjet en disclaimer til flere af videoerne. Nu står der for eksempel i beskrivelsen til nogle af videoerne på YouTube, at Greenland Movement er drevet af frivillige, er uafhængig og ikke modtager ekstern økonomisk støtte.
“Synspunkter og holdninger, der udtrykkes af gæsteværter, gæster og bidragsydere, er deres egne,” skriver mediet.
Det amerikanske konsulat i Nuuk hører under den amerikanske ambassade i Danmark, og i en mail til TjekDet skriver en talsmand fra ambassaden:
“Najannguaq Hegelund deltog ikke i podcasten som repræsentant for det amerikanske konsulat eller med synspunkter fra den amerikanske regering. Hun deltog i podcasten i personlig egenskab. Lokalt ansatte ved det amerikanske konsulat er som private borgere ikke forhindret i at ytre sig i deres personlige egenskab.”
TjekDet har spurgt Naleraq, hvilken tilknytning de har til Greenland Movement, men partiet har ikke reageret på henvendelsen. Heller ikke Qarsoq Høegh-Dam har svaret på vores henvendelse.
Najannguaq Hegelund fra konsultatet har blokeret TjekDet på Instagram og TjekDets journalist på Facebook, så vi ikke kan komme i kontakt med hende ad den vej. Hun er ikke vendt tilbage på vores øvrige henvendelser.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.
ARTIKLEN ER OPDATERET | 19-03-2025 | KL. 11:38
Artiklen er opdateret med information om, at Aviaq Louise Kleists facebookprofil er gjort utilgængelig efter TjekDets henvendelser.