Uenighed om strejkendes løn: Hvor meget tjener en sygeplejerske?
-
Tusindvis af sygeplejersker fra landets kommuner og regioner gik i sidste uge i strejke for at få højere løn
-
Imens diskuteres det, hvor meget sygeplejerskerne egentlig tjener
-
Forskellige tal florerer i debatten og spænder fra lige over 25.000 til knap 43.000 kroner om måneden
-
Over det seneste år har sygeplejersker i gennemsnit tjent 41.115 kroner om måneden inklusive diverse tillæg og pension, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor
-
Når mange sygeplejersker ikke kan genkende det tal, skyldes det blandt andet stor lønspredning inden for faget
Lørdag 19. juni nedlagde tusindvis af sygeplejersker fra kommuner og regioner landet over deres arbejde.
Strejken begyndte, efter et flertal af sygeplejerskerne stemte nej til en ny overenskomst, som var forhandlet på plads mellem Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Danske Kommuner.
Strejken skyldes blandt andet, at mange sygeplejersker ønsker mere i løn. Men i debatten er der uenighed om, hvad sygeplejersker egentlig tjener.
Ifølge den liberale tænketank CEPOS er den gennemsnitlige månedsløn for en sygeplejerske 42.800 kroner. Det skrev tænketanken på Facebook tidligere på måneden.
Det fik flere sygeplejersker til at offentliggøre deres lønsedler som bevis på, at deres løn reelt er lavere end det. Og fra Dansk Sygeplejeråd lyder det på Facebook, at en sygeplejerske tjener 25.114 kroner om måneden.
Men hvordan kan der være så stor uenighed om, hvad sygeplejersker tjener? Og hvilket tal giver det mest retvisende billede af sygeplejerskernes løn?
Ikke nok at se på grundløn
Grundlønnen for en nyuddannet sygeplejerske ligger ganske rigtigt, som Dansk Sygeplejeråd oplyser, på 25.114 kroner. Når der alligevel i flere medier berettes om en månedsløn på omkring 40.000 kroner skyldes det blandt andet, at sygeplejerskernes løn består af mere end blot grundlønnen.
Ifølge professor emeritus i løn- og arbejdsforhold ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen bør man derfor hellere kigge på sygeplejerskernes bruttoløn.
“Det duer ikke kun at snakke grundløn, for sygeplejerskerne får en masse tillæg fra vagter, ulemper, overtid og så videre. Og de tillæg kan i snit forøge sygeplejerskernes månedlige indkomst med op til 10.000 kroner. Man skal i stedet se på et bruttoløn-begreb, der indeholder både grundlønnen samt tillæg, feriegodtgørelse og pension,” siger Flemming Ibsen.
Og ser man på den gennemsnitlige bruttoløn for sygeplejersker, så ligger den på 41.115 kroner, hvis man udregner gennemsnittet fra marts 2020 til og med marts 2021. Det viser tal fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor.
Lønspredning gør tal svært at genkende
Når mange sygeplejersker alligevel ikke kan genkende en løn på godt 41.000 fra lønsedlen, er det ikke så overraskende, lyder det fra Nana Wesley Hansen, der er lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.
“Da det er en bruttoløn, er det jo ikke det, sygeplejerskerne oplever at få udbetalt,” siger hun.
Bruttolønnen er lønnen, før der fratrækkes blandt andet skat og arbejdsmarkedsbidrag, og den er derfor højere end den udbetalte løn.
Hun påpeger desuden, at mange sygeplejersker ligger et andet sted i lønhierarkiet og derfor ikke har en løn på omkring 41.000 kroner.
Det samme påpeger Flemming Ibsen og tilføjer, at de cirka 41.000 er en gennemsnitsløn.
“Sygeplejerskerne har en meget stor lønspredning, og så rammer gennemsnittet jo ikke alle. Derfor vil nogle sygeplejersker kunne sige, at så meget tjener de slet ikke, mens andre vil tjene mere,” siger han.
Forklaringen på den store lønspredning skal blandt andet findes i sygeplejerskernes anciennitet, altså hvor længe de har været ansat som sygeplejerske.
Efter otte år stiger deres grundløn nemlig fra 25.114 til 29.023 kroner om måneden og efter ti år til 30.414 kroner om måneden, oplyser Dansk Sygeplejeråd på deres hjemmeside.
“Nyuddannede, der lige er startet, har ikke samme løn som en med anciennitet på ti år. Men der er mange sygeplejersker, som har mere end ti års anciennitet, så det giver god mening, at gennemsnittet kommer op på de der 41.000 om måneden,” siger Flemming Ibsen.
Mindre end lærere, mere end sosu’er
Ønsker man at sammenligne sygeplejerskernes løn med andre faggrupper, er det ikke bruttolønnen, man skal kigge på, men derimod den såkaldte standardberegnede timefortjeneste, forklarer Nana Wesley Hansen. Her medregnes både grundløn, diverse tillæg, personalegoder, feriegodtgørelse og pension.
”Den standardberegnede timefortjeneste er det, der kommer tættest på, at man sammenligner den løn, der er aftalt mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Det fortæller, hvad en lønmodtager får i løn per time, uagtet hvor mange dage lønmodtageren er syg, eller om vedkommende arbejder over,” siger hun.
Hvis man ud fra den standardberegnede timefortjeneste sammenligner sygeplejerskerne med andre faggrupper, der er ansat i det offentlige, kan man se, at sygeplejerskerne i gennemsnit tjener mindre end folkeskolelærere, men mere end eksempelvis jordemødre og social og sundhedsassistenter.