Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Må gravide drikke tre øl om ugen?

Faktatjek 24. okt 2017  -  2 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide slet ikke drikker alkohol. Men ifølge eksperter på området er der ikke videnskabeligt belæg for at sige, at små mængder alkohol i ny og næ giver skader på fosteret. Omvendt ved man heller ikke, om det er uskadeligt, viser et faktatjek, som DRs sundhedsprogram på P1 "Hypokonder" har lavet.

Til gengæld er der reel risiko for, at et dagligt alkoholindtag er farligt. Det fortæller Ulrik Schiøler Kesmodel, der er professor i gynækolog og obstetrik, til DR. Han er en af forskerne bag en stor rapport, som Københavns Universitet lavede for netop Sundhedsstyrelsen i 2015, og som indeholder en sammenfatning af mange forskningsprojekter, der undersøger, hvordan alkohol påvirker fostre.

"Helt overordnet viser rapporten, at kvinder med et dagligt forbrug af alkohol er i øget risiko for en lang række fosterskader," siger Ulrik Schiøler Kesmodel.

Så selv om alkohol er et giftstof, er det usikkert, om små mængder af alkohol som tre genstande fordelt over en uge kan skade for eksempel barnets intelligens. For her er der ikke samme konsensus i undersøgelserne.

"Der er er ikke noget videnskabelig belæg for at sige, at det er skadeligt for fosteret," fastslår Ulrik Schiøler Kesmodel om de små mængder.

Alkohol er heller ikke 'frikendt' endnu

Men det betyder ikke, at man kan drage den modsatte konklusion. Altså, at små mængder ikke er skadelige. Forskerne ved det ikke.

"Omvendt må man sige, at der heller ikke er nok forskning, der endeligt frikender små mængder alkohol som potentielt skadeligt," forklarer Peter Hjertholm, læge, ph.d. og postdoc, Aarhus Universitet.

Ifølge Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen er det netop derfor, at Styrelsen har sat deres anbefaling ved nul genstande. Få forskningsprojekter har nemlig vist en skadelig effekt.

"Det er der vores dilemma kommer ind: For skal vi så sige 'jamen det er ligemeget, for det er kun enkelte studier'?," forklarer Niels Sandø og henviser til, at hensynet til det ufødte barn må komme forrest, når Styrelsen laver deres anbefalinger.

Drikkevarer har også tidligere været genstand for faktatjek her på tjekdet.dk. For eksempel påstanden om, at light-sodavand øger risiko for demens og blodpropper. Og alkohol har også været indblandet i en påstand i avisen Politiken, der slog fast, at studerende, der ikke drikker alkohol, oftere dropper ud af deres studium.

Læs hele DRs faktatjek her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023