Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bog og cases om unge og digitale krænkelser

Undervisning 3. jun 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto: Medierådet for Børn og Unge

To nordjyske SSP-konsulenter står bag handleplaner, der skal hjælpe voksne med at handle rigtigt i mødet med digitale krænkelser blandt unge. Handleplanerne kom til verden i forbindelse med DELT.

Projektet DELT handler om at forebygge og reducere digitale sexkrænkelser blandt unge ved at styrke de unges sociale-digitale kompetencer i at kunne omgås intimt billedmateriale på nettet. 

Som en del af projektet findes bogen ’DELT – En bog til unge om digitale sexkrænkelser’, der giver et indblik i, hvordan delinger online kan påvirke den enkelte – og en hel ungdomsgeneration. Bogen er skrevet af journalist Milla Mølgaard.

Bogen skal hjælpe unge til at handle, hvis de oplever at blive udsat for digitale sexkrænkelser eller ser andre blive det. Den indeholder også gode råd til, hvordan den unge kan gøre op med sig selv, om det er en god ide at sende et intimt billede af sig selv.

Bogens klare budskab er samtidig, at det aldrig er ens egen skyld, hvis billedet eller videoen bliver delt uden samtykke.

Alle landets grundskoler har modtaget en pakke med et trykt eksemplar af bogen og gratis (i projektperioden) tilgængelig elektronisk bog til undervisningsbrug, samt undervisningsmateriale og tilbud om gratis uddannelseskurser. 

Som en del af DELT videregives et undervisningsmateriale, som adresserer problemet. Materialet, der retter sig mod udskolingen, består bl.a. af det målrettede undervisningsmateriale 'deSHAME' fra Red Barnet.

Efter DELT-projektets afslutning har Red Barnet i februar 2021 udgivet undervisningsmaterialet 'deSHAME 2 - Bare en joke?', der handler om problematisk online adfærd og henvender sig til elever på mellemtrinnet.

Find materialer, der er udgivet i forbindelse med projektet her.