Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kildekritik og etiske dilemmaer: DR inviterer for syvende gang skoleelever til at være journalister for en dag

Undervisning 20. sep 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Det store finaleshow for nyhedsworkshoppen 'I Sandhedens Tjeneste' blev sidste år afholdt i Værket i Randers. Tv-værterne Thomas Skov og Erkan Özden guidede 3000 elever i at være mere kildekritiske på de sociale medier Katja Laukkonen Ravn

DR sætter fokus på digital dannelse hos de ældste skoleelever.

Af Maria Salomonsen

DR afholder torsdag den 23. september nyhedsshowet ‘I Sandhedens Tjeneste’ for syvende gang. Det skriver DR Nyheder.

Op mod 30.000 elever fra landets 8.-10. klasser deltager virtuelt direkte fra deres klasseværelser. 

Showet skal give et indblik i kildekritik, etik og nyhedsformidling, hvordan en nyhedsredaktion fungerer, og give eleverne mulighed for selv at deltage i det journalistiske arbejde.

I løbet af  vil de nemlig blive præsenteret for aktuelle nyheder, som de skal tage stilling til ud fra journalistiske kriterier. De skal blandt andet beslutte, hvem der skal interviewes, og hvad der skal spørges om.

Hvad er I Sandhedens Tjeneste?

Siden 2015 har DR afholdt workshops, som har fokuseret på unges digitale dannelse.

Næsten 120.000 skoleelever har deltaget siden starten, hvor de blandt andet har kunnet følge en P4-medarbejders arbejde i løbet af en dag. 

Det skulle vise eleverne de dilemmaer, man skal forholde sig til, hver gang man læser nyheder.

“Meningen med 'I Sandhedens Tjeneste' er, at de unge skal blive mere kritiske og få en forståelse af, at det ikke er ligegyldigt, hvem man stoler på, og hvor man får sine informationer fra. På den måde skal showet bidrage til de unges digitale dannelse. Samtidig får vi i DR en vigtig adgang til de unge, så vi kan blive klogere på, hvad der egentlig optager dem,” forklarer underdirektør i DR Nyheder Anders Kern Boje. (link til artiklen, så vi får angivet kilden til citatet).

Workshops i digital dannelse understøtter også DR’s ambition om at understøtte demokratiet gennem public service.

“I Sandhedens Tjeneste’ er et tilbud til landets skoleelever, der sætter fokus på at navigere kildekritisk i mediebilledet for på den måde at være med til at understøtte den nationale samtale på tværs af befolkningen,” siger Anders Kern Boje.

Årets udgave af I Sandhedens Tjeneste løber af stablen torsdag den 23. september kl 9.30 til 11.00 med værterne Erkan Özden og Annika Wetterling.