Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kan tilgås online på dansk: Interaktiv udstilling lærer elever om digital dannelse gennem quizzer, spil og videoer

Undervisning 13. apr 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Udstillingen 'The Glass Room Misinformation Edition' handler om misinformation i alle dens former. Udstillingen kan tilgås online, men findes også i fysisk form rundt om i verden. Foto: Louise Hisayasu

Hvad sker der, når vi i højere grad forlader os på internettet og sociale medier i jagten på nye informationer? 

Det spørgsmål stiller holdet bag en interaktiv udstilling om misinformation, som hedder "The Glass Room - Misinformation Edition". Formålet med den digitale udstilling er at lære unge såvel som ældre at skelne mellem fakta og falsum, forstå hvilke taktikker influencere gør brug af, og hvordan du kan leve et online-liv uden at sætte dine private data over styr. 

Bag udstillingen står den internationale NGO Tactical Tech, og den findes i både en fysisk og online udgave. Begge er oversat til dansk i samarbejde med Aarhus Bibliotekerne med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.

Kender du forskel på rigtig og forkert?

I udstillingens online-udgave kan både undervisere og elever klikke rundt i de forskellige installationer på udstillingens hjemmeside.

Her kan de blandt andet fordybe sig i deepfakes på udstillingens deepfake-laboratorium. Deepfakes er manipulerede videoer, der benytter sig af kunstig intelligens, og som kan være svære at gennemskue, hvis de er velproducerede. 

I laboratoriet kan man se, hvordan ansigtet på Tesla-stifteren, Elon Musk, er blevet redigeret ind på forskellige babykroppe. Man får tilmed indsigt i teknologien bag deepfakes, og hvad man skal holde øje med, hvis man er i tvivl om, hvorvidt en video er en redigeret deepfake, eller om der er tale om reelle optagelser.

Er man mere til quiz- og spilformatet, kan eleverne teste, om de har kompetencer til at navigere rundt i politiker-tweets og misinformerende nyheder uden at blive narret. Undervejs i quizzerne vil de få tips og tricks til at identificere misinformation på nettet i alle dens afskygninger. 

Artiklen fortsætter under billedet

Ifølge Tactical Tech selv er deres udstilling nået ud til mere end 150.000 mennesker. (Foto: Nikoline Arns)


Udstillingen kommer fysisk til Aarhus

Mens udstillingen lige nu kun kan opleves på dansk gennem udstillingens hjemmeside, har det aarhusianske kulturhus DOKK1 planer om at installere udstillingen fysisk, oplyser Jane Kunze, projektleder ved DOKK1.

De har allerede bestilt dele af materialet, men på grund af coronapandemien er tidspunktet endnu ikke fastlagt. Hun håber dog, at udstillingen kan opleves i løbet af sommeren 2021 på både DOKK1 og en række små lokalbiblioteker.