Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Faktatjek 5. okt 2018  -  6 min læsetid
This describes the image
Foto: Folketinget.dk

Torsdag krydsede landets folkevalgte klinger i Folketingets åbningsdebat. Mange emner blev debatteret heftigt, men særligt ét blev hængende i luften, nemlig debatten om, hvem der egentlig indførte akutlægehelikopterordningen.

Det var Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der indledte debatten om de gule lægehelikoptere. Herefter tog Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen teten op.

"Statsministeren tager æren for akuthelikopterne, og så viser det sig, at de blev indført af Thorning-regeringen og af Dansk Folkeparti," sagde Mette Frederiksen med henvisning til Venstres stort anlagte kampagne, der har fyldt i både gadebillede og dagblade i september.

Men den udlægning køber de ikke i Venstre. Slet ikke partiets erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen.

"Så tror jeg det - bare lige for historieskrivningens skyld - vil være en god idé at konstatere, at det var imens hr. Bertel Haarder var sundhedsminister, at de to første sundhedshelikoptere kom. Ellers ville hr. Bertel Haarder nok have haft lidt vanskeligt ved at flyve rundt i dem, mens han var sundhedsminister," replicerede han.

Og dermed skulle man måske tro, at sagen var uddebatteret. Men nej. Mette Frederiksen kommer på banen endnu en gang.

"Jeg tror, vi skal prøve at finde ud af, hvad det er for en lægehelikopter, der er på det billede (i Venstres kampagne, red). For med al respekt for hr. Bertel Haarders alder, så ser den ny ud, den lægehelikopter. Men vi må finde ud af, præcis hvornår den er dateret til," siger Socialdemokratiets formand.

Vi tager derfor Mette Frederiksen på ordet og giver os i kast med at datere det konkrete billede af den akuthelikopter, som Venstre bruger i sin kampagne.

Helikopterbillede er fra 2016

Mette Frederiksen påpegede i Folketinget, at akuthelikopteren i Venstres kampagne ser "ny ud". Derfor kan det næppe være Bertel Haarder, der indførte den, må man forstå. Han stoppede nemlig som sundhedsminister tilbage i 2011.

Det lykkes os at finde samme helikopterbillede, som Venstre bruger, i en artikel skrevet i juli 2016 af TV2-regionalstationen TV Øst. Af billedet fremgår det, at billedet er taget af fotograf Anna Marin Schram.

Hun fortæller til TjekDet, at hun ikke kan sætte en præcis dato på, hvornår hun tog billedet, men hun er overbevist om, at det er taget i 2016.

Det bekræfter Olaf Grundtvig Barfoed, der er daglig leder af Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning, overfor TjekDet.

"Det er helt afgjort en helikopter fra den nuværende ordning (fra 2014, red.). Den er ikke fra forsøgsordningen (som sluttede 1. oktober 2014, red.)," siger han.

Dermed har Mette Frederiksen faktisk ret i, at billedet er nyt. I hvert fald så nyt, at det umuligt kan være den helikopter, som Torsten Schack Pedersen kan huske, at Bertel Haarder har prøvefløjet som sundhedsminister.

Men betyder det så, at Socialdemokratiets formand har ret i, at Thorning-regeringen indførte akuthelikopterne?

Lad os se på, hvad der ledte til, at der i 2016 hang en akuthelikopter i luften, som Anna Marin Schram kunne tage et billede af, og som i september i år endte som en del af Venstres kampagne.

Den første helikopter lettede i maj 2010

For at forstå kernen i det verbale slagsmål mellem Mette Frederiksen og Torsten Schack Pedersen, er det vigtigt at slå fast, at indførelsen af akutlægehelikopterne i Danmark først blev etableret på forsøgsbasis i de to sjællandske regioner og senere i Midt- og Nordjylland. Siden blev akutlægehelikopteren gjort til en landsdækkende, permanent ordning.

Vi skruer tiden tilbage til november 2008. Her afsætter VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance 100 millioner kroner til etablering af en lægehelikopterordning, der skal træde i kraft i 2011.

Men den første akuthelikopter kommer allerede på vingerne i 2010. Det sker, fordi VK-regeringen lykkes med at skrabe penge sammen til en forsøgsordning.

Den 12. juni 2009 sendte regeringen nemlig et brev til TrygFonden for at bede om finansiering til et forsøgsprojekt med en lægehelikopterordning. Hans forespørgsel skete med udgangspunkt i en rapport fra 2007, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler (side 7), at der etableres en lægehelikopterordning.

Et par måneder efter bevilger TrygFonden 50 millioner til en forsøgsordning, der skal løbe halvandet år i perioden 1. marts 2010 til 1. september 2011. Forsøgsordningen skulle kun dække Region Hovedstaden og Region Sjælland minus Bornholm. TrygFonden skriver i bevillingsbrevet, at donationen gives under forudsætning af, at "det offentlige forventes at overtage ordningen og gøre den landsdækkende," når forsøgsperioden udløber.

Med pengene fra TrygFonden flyver den første lægehelikopter sin første officielle tur allerede den 1. maj 2010.

Et par dage forinden havde daværende sundhedsminister Bertel Haarder (V) været forbi til indvielse af helikopteren forud for den egentlige lancering, fremgår det af en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Senere har Bertel Haarder held til at lokke TrygFonden til at forlænge forsøgsordningen frem til foråret 2012 med en bevilling på yderligere 13 millioner kroner.

Den første akutlægehelikopter kom altså reelt i drift 1. maj 2010, mens Bertel Haarder var sundhedsminister, som Torsten Schack Pedersen hævdede i Folketinget torsdag.

Men hvorfor siger Mette Frederiksen så, at ordningen med de flyvende akuthelikoptere blev indført af Thorning-regeringen?

Helikopteren bliver permanent under Thorning-regeringen

Jo, i efteråret 2011 skifter regeringsmagten fra en regering bestående af Venstre og Det Konservative Folkeparti til en regering bestående af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre. Dermed leder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) den regering, der i november 2011 fremsætter finanslovsforslag for 2012. Regeringen indgår aftale om finansloven med Enhedslisten.

"Regeringen og Enhedslisten er enige om at afsætte 50 mio. kr. i 2012 og 22 mio. kr. i 2013 til en fortsættelse af de igangværende forsøgsordninger med akuthelikoptere med base i Karup og Ringsted frem til foråret 2013," står der i finanslovsaftalen.

Dermed viderefører Thorning-regeringen de forsøgsordninger, som VK-regeringen igangsatte.

I foråret 2012 ligger to grundige evalueringer af forsøgsordningerne både i Jylland og på Sjælland færdige. Evalueringer er blandede, men i den sidste af dem lyder konklusionen på den ene side, at det ikke er muligt at konkludere, at akuthelikopterne sundhedsøkonomisk er en god idé. Samtidig slår den også fast, at akutlægehelikopterne "for nogle patientgrupper betyder bedre overlevelse".

I november samme år indgår SRSF-regeringen og Enhedslisten en aftale om at videreføre forsøgsordningen i hele 2013. Desuden at etablere "en national lægehelikopterordning med 3 døgnbemandede lægehelikoptere" i 2014.

Sundhedsminister Bertel Haarder fik altså de første akutlægehelikoptere i luften over Danmark, mens ordningen blev permanent og landsdækkende under Thorning-regeringen. Så hvem, der indførte akutlægehelikopteren må være op til øjnene, der ser.

Forinden de danske lægehelikoptere blev indført, eksisterede der i Sønderjylland en ordning med flyvende akuthjælp. Der var dog tale om en tysk helikopter, der var stationeret i Tyskland. Den ordning blev i øvrigt forlænget i januar i år.

 

26. juni 2007: Rapport fra Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der etableres en lægehelikopterordning i Danmark.

 

10. november 2008: VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indgår aftale om at afsætte 100 millioner kroner til etablering af en lægehelikopterordning i år 2011.

12. juni 2009: Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) anmoder TrygFonden om finansiering af forsøgsordning med lægehelikoptere.

1. maj 2010: Akutlægehelikopteren for regionerne Hovedstaden og Sjælland går officielt i luften. Forsøgsordningen er finansieret af TrygFonden og skal forløbe over halvandet år.

1. juni 2011: Akutlægehelikopteren for regionerne Midt- og Nordjylland går officielt i luften. Helikopteren har base i Karup. Denne del af forsøgsordningen skal forløbe over 13 måneder og finansieres med de afsatte midler fra finansloven. Sundhedsminister Bertel Haarder (V) prøveflyver helikopteren.

20. november 2011: På finansloven for 2012 afsætter SRSF-regeringen og Enhedslisten 50 millioner kroner i 2012 og 22 mio. kr. i 2013 til en fortsættelse af de igangværende forsøgsordninger med akuthelikoptere frem til foråret 2013.

11. november 2012: SRSF-regeringen og Enhedslisten indgår finanslovsaftale om at prioritere 41 millioner kroner i 2013 og 127 millioner kroner i 2014 til etablering af en national lægehelikopterordning med tre døgnbemandede lægehelikoptere.

Sommer 2013 – sommer 2014: Der indgås aftale med Norsk Luftambulanse A/S som leverandør af tre akutlægehelikoptere. Mandskab til helikopterne ansættes, trænes og uddannes. Baserne i Ringsted, Billund og Skive færdigbygges.

1. oktober 2014: Forsøgsordningen afsluttes og Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning træder officielt i kraft.

8. december 2017: Den nuværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti indgår finanslovsaftale om at afsætte 45 millioner kroner til at udvide akutlægehelikopterordning. Fra 2019 skal en fjerde akutlægehelikopter i luften. Den skal have base i den nordlige del af Danmark, ved Saltum, besluttes det senere.

Kilder: Sundhedsministeriet, regeringen.dk, Akutlægehelikopter, Finansministeriet og Sundhedsstyrelsen, Lars S. Rasmussen og Pia Kürstein Kjellberg, der har medvirket til evalueringen af den sjællandske forsøgsordning, samt Olaf Grundtvig Barfoed og Troels Martin Hansen, der er henholdsvis daglig leder og ledende overlæge på Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023