Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Özlem Cekics fake news-anklage mod Pernille Vermund holder ikke

Artikel 29. jan 2018  -  3 min læsetid
This describes the image

Pernille Vermund udråbte for nylig en stor del af indvandrere og efterkommere i Danmark til at være kriminelle, men det er helt forkert, mener Özlem Cekic, der beskylder Pernille Vermund for at turnere rundt med fake news. Özlem Cekics beskyldning mod Pernille Vermund holder dog ikke, viser et faktatjek af DR2’s Detektor.

Der blev ikke lagt fingre imellem, da det tidligere medlem af folketinget for SF, Özlem Cekic, og Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, diskuterede indvandrere og efterkommeres kriminalitet i Vi ses hos Clement på DR2 i starten af januar.

I programmet hævder Pernille Vermund, at Danmark har taget mennesker hertil, som "for, desværre, en stor dels vedkommende er kriminelle," og præciserer, hvem de kriminelle er: "det er jo primært indvandrere - desværre endnu mere efterkommere - fra de muslimske lande."

Men partiformanden har ikke fakta i orden, mener Özlem Cekic.

"Men det er jo ikke rigtigt. Og det ved du også godt. Du turnerer rundt med denne her fake news, det har du gjort i så mange måneder. Jeg synes, det er så urimeligt for de borgere, der bor her. 97 procent med minoritetsbaggrund er ikke kriminelle," siger hun i DR2-programmet.

De to politiske modstandere når aldrig frem til en fælles forståelse ved besøget hos Clement Kjersgaard, og beskyldningerne fortsætter på de sociale medier.

 

På trods af uenigheden har begge faktisk ret

Pernille Vermund svarer også igen i en kommentar i Berlingske. Her fremfører hun, at 42 procent af de mandlige indvandrere fra ikke-vestlige lande, der er født i 1987, har fået en dom efter straffeloven. Det tal finder hun i publikationen Indvandrere i Danmark fra Danmarks Statistisk, side 113.

Hun får dog ikke nævnt, at pointen i det afsnit i publikationen, er, at der har været et fald i kriminaliteten fra årgang 1987 til årgang 1997.

Pernille Vermunds tal er altså ikke faktuelt forkerte, og Özlem Cekics beskyldning om fake news er dermed forkert.

Men hvad mener Özlem Cekic selv er det rigtige tal?

Özlem Cekic hævder selv, at det rette tal for andelen af indvandrere, der er kriminelle er tre procent. Tallet dækker over alle kvinder og mænd fra ikke-vestlige lande, der i løbet af 2013 har fået en dom for at have overtrådt straffeloven, særlovene eller har kørt spirituskørsel. Har man fået en dom et i andet år end 2013, er man altså ikke kriminel i den statistik. Tallet har hun fra bogen Nydansk.

"I følge Pernille Vermunds brug af statistik, er man åbenbart altid kriminel, hvis man på et tidspunkt i sit liv har overtrådt loven. Det svarer til at tælle alle dem der har været arbejdsløse på et tidspunkt i deres liv med i arbejdsløshedsstatistikkerne", skriver Özlem Cekic i et opslag på Facebook.

Og faktisk er begge tal lige rigtige, de gør bare kriminaliteten op på to forskellige måder, lyder dommen fra Danmarks Statistik.

"Der findes ikke et enkelt tal, der kan give et dækkende billede. Men der er heller ingen af tallene, der er forkerte. Det ene tal fortæller, hvor stor en andel, der har fået en dom i et enkelt år, og det andet tal fortæller, hvor stor en andel af en specifik fødselsårgang, der har fået en dom på et eller andet tidspunkt i løbet af deres liv," siger chefkonsulent Lisbeth Lavrsen til Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: I dag er det ikke kun 'superindvandrere', der er en økonomisk gevinst for samfundet

LÆS OGSÅ: "Kriminaliteten bliver værre og værre! - Nej den gør ikke! - Jo den gør! - Nej...."

LÆS OGSÅ: Støjberg (op)finder uenighed blandt fuldstændig enige eksperter

LÆS OGSÅ: Mange danskere tror kriminaliteten er værre end den er

LÆS OGSÅ: Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023