Sådan bliver du din egen faktatjekker

This describes the image

Ikke alt er, som det umiddelbart ser ud. Brug din kritiske sans

Sociale medier og internettet sikrer, at nyheder og information altid er lige ved hånden. Men der er en bagside af medaljen.

Efterhånden kan enhver oprette en falsk hjemmeside og få det til at ligne et velkendt medie, som indgyder troværdighed. Og på sociale medier er det nemt at skrive noget, der på ingen tid kan få tusindvis af delinger og nå ud til mange mennesker, selvom det er fuldstændigt forkert.

Det er med andre ord blevet let at sprede misinformation og let for svindlere at snyde sig til andres penge. Og netop derfor er det ekstremt vigtigt at være kildekritisk på sociale medier og internettet i det hele taget.

Det er naturligvis nemmere sagt end gjort, men heldigvis er der flere forholdsregler, du kan tage, hvis du vil undgå at falde i internetfælden. Vi gennemgår de forskellige forholdsregler på de næste sider og kommer med konkrete eksempler på, hvad du skal være ekstra opmærksom på.

Er du interesseret i mere kildekritik til undervisningsbrug har EMU lavet et forløb om kildekritisk søgning og læsning på nettet og et forløb om at spotte fake news. Også DR ULTRA har lavet aktiviteter inden for emnet, og Rigsarkivet har flere kildekritiske øvelser med udgangspunkt i besættelsestiden. 

På TjekDet har vi desuden lavet en guide med 10 konkrete værktøjer til at faktatjekke billeder, og der er meget mere undervisningsmateriale om kildekritik her på undervisningsportalen.

Indholdet på denne og de følgende sider er
skrevet af TjekDets redaktion. Teksten er 
senest opdateret den 9. april 2021

Næste side >>

 

Side 1 af 3