Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Anonyme “sandhedssøgeres” hjemmelavede liste beviser ikke, at antallet af døde sportsfolk er eksploderet på to år

Faktatjek 18. jan 2023  -  5 min læsetid
Tjekdet
I talrige opslag på Facebook hævdes det, at antallet af atleter, der dør af hjertestop, er eksploderet de seneste to år. Og i flere af opslagene konkluderes det, at coronavaccinerne har skylden. Lignende påstande har været i omløb før, men der er stadig ingen dokumentation for, at flere sportsfolk dør af hjertestop end tidligere - og slet ikke, at det skyldes coronavaccinerne. Foto: Anthony Wallace/AFP/Ritzau Scanpix
  • Ifølge en række facebookopslag og en coronaskeptisk hjemmeside er antallet af dødsfald blandt atleter eksploderet de seneste år, efter coronavaccinerne blev udrullet

  • Som bevis henviser brugerne til, at 1.312 atleter døde af hjertestop fra 1970 til 2020, mens der tilsammen døde 1.598 på bare to år i 2021 og 2022

  • Men dødstallet for 2021 og 2022 er mildest talt utroværdigt, og derfor kan tallene næppe sammenlignes

Antallet af dødsfald blandt atleter er eksploderet de seneste to år.

Det er budskabet i en række facebookopslag, der i øjeblikket deles flittigt på platformen. Samme budskab finder man i en artikel på den systemkritiske og coronaskeptiske hjemmeside Folkets Medie, hvor det på det kraftigste insinueres, at coronavaccinerne ligger til grund.

Som belæg henvises der til to tal. I en halvtredsårig periode mellem 1970 og 2020 døde nemlig i alt 1.312 atleter af hjertestop. Til sammenligning døde 1.598 atleter under samme omstændigheder på bare to år i 2021 og 2022, står der i opslagene. Og den massive stigning i dødsfald passer nøjagtig med, hvornår coronavaccinerne blev udrullet.

Null

De to tal, der er i omløb stammer tilsyneladende fra et tweet, der igen henviser til en besked på beskedtjenesten Telegram. Men ingen steder angives en egentlig kilde til tallene. Foto: Skærmbillede af Twitter


Men tallene dokumenterer ikke, at vaccinerne har forårsaget en eksplosion i antallet af hjertestop blandt atleter. For tallet fra 2021 og 2022 er mildest talt utroværdige, og derfor kan tallene for de to perioder næppe sammenlignes.

Usikker statistik

Dødstallet blandt atleter for 2021 og 2022 stammer efter alt at dømme fra hjemmesiden Good Sciencing, der efter eget udsagn drives af “et lille hold af efterforskere, nyhedsredaktører, journalister og sandhedssøgere,” der alle er anonyme. Sidens indhold er primært af coronaskeptisk og vaccinekritisk karakter.

Og i et indlæg skriver folkene bag siden ganske rigtigt, at 1.598 atleter har fået hjertestop, selvom påstanden her nuanceres med, at kun 1.101 af dem er døde.

Tallet er baseret på en hjemmestrikket gennemgang af beretninger om dødsfald fra hele verden. Og flere ting gør, at den næppe kan sige ret meget om, hvor mange af verdens atleter der egentlig er døde som følge af vaccination de seneste år.

Dels er der ikke umiddelbart nogen garanti for troværdigheden af kilderne, der oplyser om dødsfaldene. I nogle tilfælde bruges tweets som kilde, i andre tilfælde blogs og diverse nichesider.

Tjekdet
Der er flere usikkerheder ved Good Sciencings liste over afdøde atleter. Eksempelvis inkluderer listen flere personer, som næppe kan karakteriseres som sådan - herunder fodbolddommere, pensionerede sportsfolk og almindelige motionister. Og i mange tilfælde er det slet ikke dokumenteret, at personerne på listen var vaccineret, inden de fik hjertestop eller døde. Foto: Pixabay

Derudover ligger der ingen stringent metode bag indsamlingen af cases. Folkene bag Good Sciencing har tilsyneladende indsamlet dødsfald efter forgodtbefindende og uden, at der nødvendigvis er dokumentation for, at personerne, der har været ramt af hjertestop, eller som er døde, overhovedet var vaccineret forinden. 

Og så dækker listen af dødsfald ikke kun over egentlige atleter. Den tæller også blandt andre sportstrænere, fodbolddommere og personer, der er kollapset, mens de har dyrket motion i hobbysammenhænge. Eksempelvis indgår en historie om en unavngiven indisk pige, der angiveligt er faldet om, mens hun har danset i skolen.

Og undersøger man navnene på listen nærmere, viser det sig i flere tilfælde, at andre hændelser end hjertestop synes at have været skyld i dødsfaldene. Eksempelvis refereres der til et tilfælde fra USA, hvor en ung gymnasieelev og amerikansk fodboldspiller døde under en skulderoperation, angiveligt på grund af en fejl med bedøvelsen. I et andet tilfælde fra USA kørte en tidligere amerikansk fodboldspiller ind i et træ med sin bil og døde som følge heraf.

Skeptiske forskere

Bo Gregers Winkel er da også noget skeptisk over for de resultater, hjemmesiden kommer frem til. Han er overlæge på Rigshospitalets afdeling for hjertesygdomme og har blandt andet forsket i hjertestop blandt atleter.

“Det virker useriøst,” siger han efter at have gennemgået Good Sciencings indlæg og hjemmeside.

“Det lyder usandsynligt, og jeg er ikke bekendt med forskning, der faktisk dokumenterer, at andelen af atleter, der dør af hjertestop, er stigende,” siger han og fortsætter:

“Heller ikke inden for de seneste to år.”

Også Jens Cosedis Nielsen finder siden upålidelig. Han er ledende overlæge på hjertemedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital og ledende professor i hjertesygdomme på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Han peger blandt andet på, at Good Sciencing ikke er peer reviewed - det vil sige, at dens undersøgelser ikke er gennemgået af uafhængige forskere for at sikre deres kvalitet, hvilket ellers er kutyme i forskningsverdenen. Og alene det, at forfatterne bag er anonyme, får alarmklokkerne til at ringe, siger han.

“Jeg ville nok nærmere tilføje den til min liste af blokerede sider end bruge den til noget som helst.”

Heller ikke han kender til pålidelig forskning, der dokumenterer, at der skulle være sket en betydelig stigning i antallet af kollapsede atleter på grund af coronavaccinerne.

“Der er simpelthen ikke nogen tal, der underbygger, at atleter, der er vaccineret, skulle være i øget risiko for at dø pludseligt,” siger han.

Både Bo Gregers Winkel og Jens Cosedis Nielsen peger på, at opgørelser af bivirkningerne ved coronavaccinerne har vist, at covid-19-vaccination kun i meget sjældne tilfælde kan give betændelse i hjertemusklen.

“Men det er ikke noget, der samlet set bekymrer os,” siger Bo Gregers Winkel og fremhæver, at betændelse i hjertemusklen oftest ikke giver alvorlige komplikationer.

Flere usikre tal

Også tallet for dødsfald blandt atleter i de 50 år mellem 1970 og 2020 synes noget tvivlsomt.

Det er ikke lykkedes TjekDet at klarlægge, hvor tallet egentlig stammer fra, eller hvad det dækker over. I flere af facebookopslagene henvises der til et tweet fra en vaccinekritisk twitterprofil, der igen henviser til et opslag på beskedtjenesten Telegram som kilde. Men det fremgår ingen steder, hvorfra tallet egentlig kommer.

I en schweizisk undersøgelse fra 2006 kan man dog læse, at 1.101 atleter døde af pludselige hjertestop i perioden 1966 til 2004 - altså en noget anden tidsramme end der står i facebookopslagene

Men ifølge Bo Gregers Winkel skal man uanset hvad være varsom med at sammenligne de to tal.

“Selv hvis Good Sciencing havde ret i deres tal, er tallene i de forskellige opgørelser fremkommet på forskellige måder. Forskellen kunne altså potentielt alene bunde i, at man har indsamlet sin data forskelligt,” siger han.

Det er da også værd eksempelvis at bemærke, at den schweiziske undersøgelse kun tæller atleter under 35 år, mens opgørelsen fra Good Sciencing inkluderer alt fra børn, der er kollapset, mens de har dyrket motion på hobbyplan, til aldrende, pensionerede sportsfolk.

Står ved tallet

TjekDet har kontaktet Good Sciending og spurgt, hvordan de forholder sig til forskernes kritik af deres tal, og om de mener, at deres tal er troværdige.

Vi får svar fra en, der kalder sig ‘Researcher A.,’ og den anonyme researcher anerkender, at de hos Good Sciencing ikke ved med sikkerhed, om personerne på deres liste er vaccineret - blandt andet, fordi oplysninger om atleters vaccinationsstatus i Good Sciencings optik bevidst bliver hemmeligholdt for omverdenen.

“Så i mange tilfælde er alt, vi har at gå ud fra, at lande, stater og sportsorganisationer har udtrykt, at det er obligatorisk at være vaccineret for at deltage i sportsbegivenheder,” skriver Researcher A. i en mail og peger på, at tennisspilleren Novak Djokovic blev sendt ud af Australien og dermed ikke kunne deltage i tennisturneringen Australian Open, fordi han ikke ville lade sig vaccinere mod covid-19.

Tjekdet
Good Sciencing erkender, at de ikke ved med sikkerhed, om personerne på deres liste er vaccinerede, men de fortæller også, at de i stedet har brugt officielle udmeldinger til at anslå, om sportsfolk er vaccinerede. Eksempelvis blev tennisstjernen Novak Djokovic sidste år nægtet deltagelse i Australian Open, fordi han ikke ville vaccineres mod covid-19, og dermed må alle turneringens resterende deltagere være vaccinerede, konkluderer Good Sciencing. Her ses Novak Djokovic i dette års Australien Open, der løber af stablen i disse uger. Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix

“Det betyder, at alle andre, der spillede, må have været vaccineret,” skriver Researcher A., men medgiver, at det i mange tilfælde er næsten umuligt at vide med sikkerhed, om en specifik atlet på listen er vaccineret.

Alligevel står Good Sciencing ved sine tal, lyder det.

“Det er meget muligt, at du finder et lille antal sager på listen, som du mener, er ugyldige, men det kan du finde i ethvert datasæt. Et lille antal anormaliteter gør ikke det hele ugyldigt,” skriver Researcher A.

Opdateret 19. jan 2023