Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ny vaccinekritisk 'dokumentar' er et virvar af opspind, misforståelser og gætterier

Faktatjek 9. dec 2022  -  6 min læsetid
Tjekdet
Kræfttilfælde, spontane aborter og pludselige dødsfald. Alt sammen resultatet af et bedrag anført af en global elite, hvis hensigt er at affolke kloden ved hjælp af vacciner, lyder budskabet i ny online video, der præsenteres som en dokumentar. Men videoen indeholder et væld af falske oplysninger, rygter og gisninger. Foto: David Mcnew/AFP/Ritzau Scanpix
  • Den præsenteres som dokumentaren ‘Died Suddenly’ og bliver hyldet vidt og bredt på sociale medier for at afsløre et internationalt komplot

  • Det hævdes, at massevis af vaccinerede mennesker er døde eller kommet til skade som følge af vaccination mod covid-19

  • Men flere påstande i dokumentaren er enten misvisende eller savner dokumentation, siger forskere

Kræfttilfælde, spontane aborter og pludselige dødsfald. Alt sammen resultatet af et bedrag anført af en global elite, hvis hensigt er at affolke kloden.

Den umiddelbart rystende afsløring bliver foldet ud i en timelang dokumentar kaldet ‘Died Suddenly - ‘døde pludselig’ på dansk - som har vundet stor genklang i vaccinekritiske kredse på sociale medier. På videoplatformen Rumble har den i skrivende stund over 13 millioner visninger

Og hvis du ikke allerede har gættet det, så handler filmen om netop vacciner. Ifølge de medvirkende er den globale vaccineindsats mod covid-19 nemlig skyld i alskens dårligdomme.

Men TjekDet har undersøgt et udpluk af påstandene i dokumentaren, og de er i bedste fald misvisende og i værste fald grebet ud af den blå luft.

 

Den nye video "Died Suddenly" har vakt viral opmærksomhed rundt om i verden. Den er placeret på på flere sociale medier, formodentlig for at den er tilgængelig, da de forskellige platforme løbende fjerner den. Versionen her ligger på streamingtjenesten Rumble, hvor den har fået over 13 millioner visninger. YouTube ser til gengæld ud til at fjerne den, hver gang nogen forsøger at dele den på platformen.


Påstand 1: Data for Pfizer-vaccinens kliniske forsøg viste, at vaccinen slog flere ihjel, end der døde i placebogruppen

Steve Kirsch er manden bag den første påstand, vi er dykket ned i. Han er filantrop og entreprenør - og bliver med ironisk distance også præsenteret som “superspreder af misinformation”. En titel, han har fået af det amerikanske universitet MIT i en artikel fra oktober 2021.

Ifølge Steve Kirsch viste kliniske forsøg, at Pfizer/BioNTechs vaccine slog flere ihjel, end der døde folk i placebogruppen - altså den kontrolgruppe, der får sprøjtet saltvand i armen i stedet for vaccinen. 

Hverken han eller folkene bag dokumentaren fremlægger dog nogen dokumentation for påstanden. Og ifølge Morten Andersen, professor ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, er det helt forfejlet.

I det første publicerede Pfizer-studie fra december 2020 kan man tværtimod læse, at der døde fire i placebogruppen, mens to døde i gruppen, der fik vaccinen. Ingen af dødsfaldene kobles dog til hverken vaccinen eller saltvandet.

Der er lavet flere kliniske forsøg siden, og man kan godt finde eksempler, hvor Steve Kirsch har ret så langt, at der er flere døde i vaccinegruppen end i placebogruppen. Eksempelvis i et studie fra november 2021.

Her står der nemlig, at 15 i vaccinegruppen og 14 i placebogruppen døde. 

Men ifølge Morten Andersen er der ikke noget problematisk ved tallene. Det ekstra dødsfald i vaccinegruppen er en ekstremt lille forskel - især med tanke på, at der var 22.000 personer i hver af de to forsøgsgrupper.

“Statistisk set er der ikke nogen signifikant forskel, så det er overvejende sandsynligt, at der er tale om et tilfælde.,” siger Morten Andersen.

Desuden har Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, udgivet en stor rapport om sikkerheden ved Pfizer/BioNTech-vaccinen, og der står ikke noget om problemer med dødelighed. 

“Hvis der havde været en statistisk forskel i Pfizer/BioNTechs kliniske forsøg, ville man have nævnt det i rapporten,” siger Morten Andersen.

Påstand 2: Indlægssedlerne i mRNA-vaccinerne indeholder ingen information

Steve Kirsch mener også, at vaccineproducenterne forsøger at skjule, hvad der er i vaccinerne. Og hvis folk forstod, hvad de indeholder, ville de gå amok, siger han, inden en unavngiven børnelæge træder frem på skærmen.

Hun fremviser en indlægsseddel fra en mRNA-vaccine, der er blottet for information ud over ordene intentionally blank - ‘bevidst blank’. Til sammenligning viser børnelægen en indlægsseddel fra en meningitis-vaccine, der er tætskrevet med information om vaccinens indholdsstoffer.

Noget fordækt er altså tilsyneladende i gære, må man forstå. Men der er faktisk en god forklaring på de blanke indlægssedler i coronavaccinerne.

Sejlivet påstand

Allerede i maj 2021 kiggede det amerikanske faktatjekmedie Lead Stories på en lignende påstand om blanke indlægssedler. Dengang handlede det om coronavaccinen fra Johnson & Johnson, der ikke er en mRNA-vaccine, og også i dette tilfælde var der både en QR-kode på pakken og tilgængelig information online.

 

Samme konklusion nåede faktatjekmediet AFP frem til i januar 2022, da påstanden florerede om både Modernas og Johnson & Johnsons vacciner.  

Pfizers danske afdeling oplyser til TjekDet, at det ikke er deres indlægssedler, som fremgår af videoen. Det ligner i stedet Modernas. 

Generelt oplyser Pfizer dog, at det er helt korrekt, at pakkerne med coronavacciner kan indeholde en blank indlægsseddel. Vaccineproducenterne har nemlig fået dispensation af EMA til at udelade indlægssedlerne, fordi de sædvanlige krav om indlægssedler på lokalsproget ville have betydet store forsinkelser i udrulningen af vaccinerne.

Ifølge Pfizer Denmark har de lagt den blanke indlægsseddel i deres vaccinepakker, fordi pakkerne er lavet til at indeholde sedlen, og uden den vil vaccineglassene blive kastet rundt i pakkerne og risikere at gå i stykker.

Pfizer Denmark oplyser ligeledes, at der på pakkerne er angivet en QR-kode, som leder til den fulde indlægsseddel på Pfizers hjemmeside, der løbende opdateres ved ændringer. Indlægssedlen for både Pfizer/BioNTech og de andre coronavacciner kan i øvrigt findes på både indlægsseddel.dk og Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Det er ikke lykkedes TjekDet at komme i kontakt med Moderna.

Påstand 3: Vaccinen kan slå dig ihjel på to forskellige måder. Både på kort sigt og på lang sigt, hvor du efter fem måneder dør af, at dine blodårer stort set er tilstoppede

Her er Steve Kirsch igen på spil. Han er nemlig chokeret over at have oplevet, at man både kan dø af coronavaccinen på kort og lang sigt som følge af blodpropper.

Ifølge Anton Pottegård, professor i brug af lægemidler ved Syddansk Universitet, findes der dog ikke et ordentligt gennemført studie, der bakker Steve Kirschs påstand op.

“Du kan godt finde folk, som er døde lige efter, de har fået vaccinen, for der er altid nogen, der dør spontant. Men vi ser ikke, at flere dør pludseligt, fordi de har fået vaccinen, og det skyldes helt lavpraktisk, at folk, der ligger for døden, ikke bliver vaccineret,” siger han.

Morten Andersen er enig i, at Steve Kirsch mangler dokumentation. 

“Der kan godt være nogen, som dør af et allergisk chok, men det er ekstremt sjældent, og vi ved godt, hvordan vi skal håndtere vaccineallergi,” siger han.

Morten Andersen kender heller ikke til studier, der viser, at vaccinerne fører til blodpropper på lang sigt.

“Der er et stort amerikansk studie, som har fulgt de vaccinerede i tre måneder, og de har ikke fundet nogen øget risiko,” siger han. 

Vi har foreholdt Steve Kirsch forskernes kritik ved hver enkelt påstand, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Påstand 4: Vaccinen forårsager en betydelig inflammatorisk effekt. Det hænger sammen med, at der er sket en enorm stigning i antallet af dødfødsler og spontane aborter i 2021 og 2022. Og at fostre får hjerteanfald

I dokumentaren medvirker også lægen James Thorp, som fortæller, at han har arbejdet med gynækologi i 43 år. Han mener at have set en kraftig stigning i antallet af dødfødsler og spontane aborter i 2021 og 2022, hvor gravide kvinder er blevet vaccineret mod covid-19.

Hans fund underbygges i dokumentaren med et søjlediagram, der rigtignok viser to markant højere søjler ved de to seneste år end de 20 forinden. Søjlediagrammet stammer fra VAERS, som er det amerikanske system for indberetning af mulige bivirkninger af vacciner.


Tjekdet
På VAERS' database fremgår det, at antallet af indberetninger af spontane aborter og dødsfødsler stiger kraftigt i 2021 og 2022. Men ifølge Anton Pottegård beviser det ikke andet, end at indberetningssystemet fungerer, som det skal. Foto: Screenshot fra VAERS

Og ifølge både Morten Andersen og Anton Pottegård kan man godt stole på, at tallene VAERS er gengivet korrekt. Man skal bare have for øje, at der er tale om indberetninger om mulige bivirkninger og ikke påviste tilfælde af for eksempel spontane aborter og dødfødsler som følge af vaccination. Det står også på VAERS’ hjemmeside.

“De amerikanske myndigheder vil gerne have alt ind, så selvom man ikke mener, det er på grund af vaccinen, beder de lægerne notere det alligevel. Det medfører, at man ikke kan bruge data fra VAERS på den måde, de gør i filmen,” siger Morten Andersen.

Anton Pottegård er enig. Han forklarer, at vi traditionelt set meget sjældent har vaccineret gravide kvinder. Derfor var der helt naturligt meget få indberetninger om dødfødsler og spontane aborter i VAERS, før vaccinerne blev rullet ud i slutningen af 2020. 

Alene det faktum, at man begyndte at vaccinere flere gravide kvinder, betyder altså, at der vil komme flere indberetninger om dødfødsler og spontane aborter. 

“Det er i sig selv fuldstændig uproblematisk, for det siger ikke noget om en sammenhæng med vaccinen. Det ville være problematisk, hvis vi ikke så flere indberetninger, for så ville der være noget galt med indberetningssystemet,” siger Anton Pottegård.

Det er også Morten Andersens vurdering, at det ikke er muligt at komme med en fornuftig konklusion om risikoen ved vaccinerne ud fra de her tal.

“Der er heldigvis lavet rigtige studier om risikoen. Sammenligner man vaccinerede kvinder med uvaccinerede kvinder, kan vi se, at der ikke er forskel hverken i antallet af aborter, dødfødsler, lav fødselsvægt, for tidlig fødsel eller andre fødselskomplikationer,” siger han.

James Thorp beskriver også i dokumentaren, hvilke symptomer han er begyndt at se hos fostre. Han nævner blandt andet, at han ser mange babyer få hjerteanfald inde i moderens mave.

Men Morten Andersen kender ikke til nogen coronavacciner, der fører til hjerteanfald hos fostre.

“Der er et mindre antal indberetninger om, at fostre har fået for hurtig hjerterytme af vacciner, og det er meget sjældent, når man tænker på, at mere end en million gravide kvinder er vaccineret,” siger han og fortsætter:

“Påvirkning af hjerterytmen kan have helt andre årsager, og når man vaccinerer en meget stor del af de gravide kvinder, så vil alt, der sker, se ud som om, det kunne være forårsaget af vaccinen. Derfor er man nødt til at sammenligne med gravide, der ikke har fået vaccinen.”

Vi har kontaktet den lægeklinik, James Thorp arbejder hos, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Opdateret 12. dec 2022