Lever uvaccinerede unge livet farligt? Det mener Søren Brostrøm, men forskere maner til besindighed
-
Man lever livet farligt som ung, uvaccineret dansker, sagde Søren Brostrøm på pressemøde om coronasituationen herhjemme
-
Men forskere er skeptiske over for den udlægning og peger blandt andet på, at relativt få unge bliver alvorligt syge på grund af coronavirus, og næsten ingen dør
-
Trods gentagne henvendelser er det ikke lykkedes at få Sundhedsstyrelsen til at uddybe, hvad Søren Brostrøm mener med, at unge uvaccinerede lever livet farligt
Unge, der ikke er vaccineret mod coronavirus, lever livet farligt.
Så klar var advarslen fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde om den stigende coronasmitte mandag den 8. november.
Han understregede i samme moment, at udtalelsen bestemt ikke var et forsøg på at skræmme nogen, men han lagde heller ikke skjul på, at han meget gerne ser, at også de yngste voksne lader sig vaccinere.
“Tag vaccinen. Også hvis du er i 20’erne og føler dig usårlig. Du lever livet farligt,” sagde han.
TjekDet har i to uger forsøgt at få Sundhedsstyrelsen til at forklare, hvor farligt det er for unge at være uvaccineret. Styrelsen henviser blot til SSI's tal for coronaindlæggelser. TjekDet har også forsøgt at få styrelsen til at udpege eksempler på, hvad der for unge i 20'erne er lige så farligt som at være uvaccineret. Men det ønsker Sundhedsstyrelsen ikke.
Forskere, TjekDet har talt med, vil dog ikke gå så langt som at kalde det farligt for unge at være uvaccinerede i Danmark. De påpeger, at unge sjældnere end andre aldersgrupper bliver ramt af alvorlige forløb med covid-19 og kun i meget få tilfælde dør på grund af sygdommen.
Lektor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Christian Kanstrup Holm, der forsker i corona- og influenzavirus, kalder Søren Brostrøms udtalelse en gratis omgang, fordi det i virkeligheden er op til den enkelte at vurdere, om noget er farligt.
"Jeg savner proportioner, for hvis man viser almindelige mennesker de officielle coronatal og spørger, om de synes, det lyder farligt, tror jeg, de fleste vil sige, at de ikke forbinder det med farligt. Men det kan jo være, Søren Brostrøm forbinder 'farligt' med noget andet," siger han.
Meget få døde af covid-19-sygdommen
Christian Kanstrup Holm påpeger, at 'kun' seks 20-29-årige ifølge Statens Serum Institut (SSI) er døde med virussen i kroppen herhjemme i løbet af hele epidemien.
Af de seks havde halvdelen underliggende sygdomme, og det efterlader tre raske personer, der har mistet livet, ud af mere end 90.000 bekræftede smittetilfælde i den aldersgruppe.
For de 10-19-årige er der endnu færre dødsfald per smittetilfælde, og med i regnestykket hører også mørketallet for bekræftede smittetilfælde, påpeger Christian Kanstrup Holm. Når der tages højde for det, er risikoen for at dø endnu lavere, end den er i forvejen, vurderer han.
"For raske under 30 år er fire døde af corona i alt ud af 200.000 bekræftede tilfælde. Og det reelle antal smittede vil være langt, langt højere. Så her er vi ude i, at måske fire ud af 400.000 smittede vil dø. Det er et slag på tasken, men det er nok i det leje,” siger han.
Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk virologi og epidemiforsker ved Roskilde Universitet, understreger også, at risikoen for at dø, hvis man som ung smittes med coronavirus, er meget lav.
Risikoen for at blive indlagt på grund af sygdom med covid-19 er heller ikke stor, men de uvaccinerede unge er dog i større risiko end deres vaccinerede jævnaldrende, vurderer Viggo Andreasen.
"En lille del af de unge uvaccinerede skal forvente at havne på sygehuset hen over vinteren. Det er nok svært at forestille sig som ung, at der er en risiko for at blive så syg, men det er der. Heldigvis dør de ikke af det. Vi ser meget få dødsfald i de unge aldersgrupper," siger han.
Flest korte indlæggelser blandt unge
Tal fra SSI bekræfter rigtigt nok, at uvaccinerede unge indlægges oftere end deres vaccinerede jævnaldrende, uanset om man opgør det i faktiske indlæggelser, eller når man tager højde for, at der er flere vaccinerede end uvaccinerede.
Ifølge Viggo Andreasen er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at uvaccinerede unge lever livet farligt, men det vidner om, at de uvaccinerede unge lever farligere end de vaccinerede, mener han.
"Indlæggelser er vores simpleste udtryk for, om man bliver alvorligt syg. Man får ikke lov til at ligge og slange sig på sygehuset, hvis ikke man er alvorligt syg,” siger han.
Christian Kanstrup Holm fremhæver også de unge uvaccineredes øgede risiko for at blive indlagt. Men det betyder i hans optik ikke nødvendigvis, at de lever livet farligt.
"Over en tredjedel af de indlæggelser, vi har set i løbet af pandemien hos børn og unge, er korte indlæggelser. Så får man måske lidt ilt eller bliver observeret, men man bliver jo ikke sendt hjem fra hospitalet efter 12 timer, hvis man er i overhængende fare for liv eller levned. Så det er ikke farligt at være indlagt kort tid med covid-19," siger han.
Ifølge SSI’s tal har der i løbet af hele epidemien herhjemme været 2.002 indlæggelser med covid-19 blandt de 20-29-årige. Af dem er 772 kategoriseret som korte indlæggelser, altså under 12 timer. I de ældre aldersgrupper er der markant flere indlæggelser, og markant færre af dem er korte.
Christian Kanstrup Holm påpeger desuden, at en pæn del af de indlagte slet ikke er indlagt på grund af covid-19, men med covid-19. Det kunne Politiken fortælle i sidste uge.
Og netop blandt de 10-29-årige finder man den største andel af patienter, der er registreret som covid-19-indlagte, men som er indlagt af andre årsager end covid-19, viser nye tal fra SSI. For de 10-19-årige er det over 40 procent, mens det for de 20-29-årige er godt 30 procent.
Derfor skal man passe på med at lægge alt for meget i, at unge uvaccinerede i statistikkerne udgør en anseelig del af det samlede antal indlagte, mener Christian Kanstrup Holm.
“Lige nu tester vi alle, der kommer ind på hospitalet, og når smitten i samfundet stiger, så er det klart, at det automatisk vil give flere indlagte med corona, uanset om de er syge af det eller ej. Men det er jo ret væsentligt, om folk er indlagt på grund af corona, eller om de er indlagt på grund af noget andet og så tilfældigvis tester positiv,” siger han.
TjekDet har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvad Søren Brostrøm konkret baserer sin påstand på. Sundhedsstyrelsen svarer, at unge uvaccineredes relative risiko for at blive indlagt med coronavirus er på højde med eller højere end ældre vaccineredes risiko, og henviser til SSI's data over indlæggelser.
SSI's nyeste data er fra uge 46, hvor indlæggelsestallet for uvaccinerede 20-29-årige var 20,2 per 100.000. For færdigvaccinerede 70-79-årige og færdigvaccinerede over 80 år var samme tal henholdsvis 16,1 og 41,6 indlagte per 100.000.
I uge 45, hvor pressemødet blev afholdt, var indlæggelsestallene per 100.000 endda højere for færdigvaccinerede på 70 år og over end for unge i 20'erne. Blandt de 20-29-årige uvaccinerede var 13,4 per 100.000 indlagt. Det samme gælder 18,1 personer ud af 100.000 af de 70-79-årige færdigvaccinerede og for 32,1 per 100.000 af de færdigvaccinerede over 80 år.
Dertil kommer, at en større andel af de unge end de ældre er indlagt af andre årsager end covid-19.