Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Diskussionen raser: Er det de vaccinerede eller uvaccinerede, der driver corona-smitten herhjemme?

Indsigt 18. nov 2021  -  5 min læsetid
Tjekdet
På pressemødet i Spejlsalen i Statsministeriet 8. november kom statsminister Mette Frederiksen (S) med en klar opfordring til landets uvaccinerede borgere om at blive vaccineret. Ifølge statsministeren ødelægger de uvaccinerede det nemlig for det vaccinerede flertal. Men på sociale medier mener brugere at have fundet tal, som beviser, at det faktisk er de vaccinerede, der driver smitten herhjemme.  Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix
  • Statsminister Mette Frederiksen har ved flere lejligheder understreget, at uvaccinerede danskere driver smitten med coronavirus  

     

  • På sociale medier tager folk til genmæle og peger på tal fra SSI, der viser, at flere vaccinerede end uvaccinerede er både smittet og indlagt med covid-19

  • Men det er i rå tal. Tager man højde for, at 75 procent af danskerne er vaccinerede, er der en klar overvægt af uvaccinerede smittede og indlagte

  • Ifølge tre forskere, TjekDet har talt med, viser tallene, at de uvaccinerede driver epidemien herhjemme

  • Men selvom uvaccinerede ifølge forskerne driver epidemien herhjemme, er det ikke ensbetydende med, at vaccinerede ikke også bidrager til smitten

ARTIKLEN ER OPDATERET | 19-11-2021 | KL. 12:28

Professor Hans Jørn Kolmos var i denne artikel tidligere citeret for, at Delta-varianten er 10 gange mere smitsom end den oprindelige Wuhan-variant. Men tallet er markant lavere. Den er dobbelt så smitsom, og citatet er derfor rettet, så det korrekte tal nu fremgår. Det fremgik i øvrigt tidligere ikke tydeligt nok af artiklen, at vaccinerede selvsagt også bidrager til smitten. Dette er nu fremhævet i artiklens indledning.

De uvaccinerede er skyld i den stigende smitte med coronavirus.

Budskabet var ikke til at tage fejl af, da statsminister Mette Frederiksen (S) 8. november stillede sig frem i bedste sendetid og på et pressemøde gav danskerne en opdatering på coronasituationen herhjemme. 

“Jeg kan jo ikke understrege nok urimeligheden i, at en lille gruppe potentielt ødelægger det for de fleste af os. Så der er i mine øjne ikke nogen undskyldning – heller ikke af moralsk karakter – for, at man ikke går hen og bliver vaccineret,” lød det fra statsministeren på pressemødet.

Men i dagene efter begyndte brugere på sociale medier at sætte spørgsmålstegn ved Mette Frederiksens udlægning af smittesituationen. Der er klart flest vaccinerede blandt både smittede og indlagte med covid-19, og derfor driver de vaccinerede åbenlyst epidemien, lyder argumentet.

Men tre forskere skyder argumentet til jorden. Det er de uvaccinerede, der driver smitten herhjemme. Det betyder dog ikke, at vaccinerede slet ikke bidrager til smitten.


Mest smitte fra uvaccinerede

Flere af brugerne på sociale medier henviser til Statens Serum Instituts (SSI) dashboard som bevis på, at vaccinerede driver smitten. I dashboardet man kan se, at der de seneste syv dage har været langt flere bekræftede smittede og indlagte blandt de vaccinerede sammenlignet med dem, der ingen coronavaccine har fået. 

13.058 vaccinerede er konstateret smittet, og 279 er blevet indlagt de seneste syv dage, altså fra 11. til 17. november. For uvaccinerede er tallene meget lavere, henholdsvis 5.105 smittede og 157 indlagte.

Men der er ikke noget overraskende i, at tallene er højere for vaccinerede sammenlignet med uvaccinerede.

“Når man sammenligner de rå tal, tager man ikke højde for, at der er langt flere vaccinerede end uvaccinerede samlet set. I Danmark er det lige under 25 procent af befolkningen, der ikke vaccineret,” siger Rasmus Kristoffer Pedersen, der er videnskabelig assistent ved Roskilde Universitet og en del af PandemiX Center, hvor han forsker i sygdomsspredning.

Han påpeger, at når man tager højde for, hvor store de to grupper samlet set er, udgør de uvaccinerede en væsentlig større del af både smitte- og indlæggelsestallene end vaccinerede.

For hver 100.000 uvaccineret borger er 125,6 bekræftet smittede. Det tal er 44,8 for fuldt vaccinerede. Det vil sige, at der er knap tre gange så mange konstaterede smittetilfælde blandt uvaccinerede sammenlignet med de vaccinerede.

Mønsteret gentager sig hos de indlagte, hvor der er 18,4 indlæggelser per 100.000 uvaccinerede mod 5,3 indlæggelser per 100.000 vaccinerede. Ifølge de tal bliver uvaccinerede altså indlagt over tre gange så ofte sammenlignet med vaccinerede.

 
 

Og tallene taler deres tydelige sprog, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

“Det er altså en epidemi, der drives af de uvaccinerede. Det kan der overhovedet ikke være nogen som helst diskussion om,” siger han.

Mindst vaccineeffekt hos ældre

Blandt ældre aldersgrupper er der ikke så stor forskel på, hvor ofte vaccinerede og uvaccinerede bliver smittet, som man ser i yngre aldersgrupper, viser SSI’s dashboard. I enkelte ugeintervaller har vaccinerede i aldersgrupperne 65-79 år og 80+ år endda haft flere tilfælde per 100.000 end de uvaccinerede i samme aldersgrupper, selvom det generelle billede er, at de uvaccinerede ældre er mere smittede end deres vaccinerede jævnaldrende.

Og det er ikke så underligt, at vaccinernes effekt er mindre, jo ældre folk er. Det siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i vacciner.

“Når du er over 65 år, er vaccinerne ikke helt så effektive, fordi folks immunsystem ikke virker helt så effektivt, som det har gjort tidligere. Derfor er det især i den ældre del af befolkningen, vi ser, at folk bliver smittet på trods af at være vaccinerede,” siger han.

På sociale medier har brugere ellers særligt bidt mærke i smittefordelingen blandt vaccinerede og uvaccinerede i de ældste aldersgrupper. Men den slags “cherry picking” kan man ifølge Jan Pravsgaard Christensen ikke bruge som bevis på, at vaccinerede generelt driver smitten.

“Det bliver en skævvridning, hvis man udelukkende kigger på de ældre. Det er jo også derfor, at de ældre bliver tilbudt et tredje vaccinestik først, og data viser jo også, at det tredje stik gør en forskel.”

Delta-varianten og åbent samfund

sociale medier er der også en undren over, hvordan det kan være, at der er flere smittede og indlagte nu, end der var på samme tidspunkt sidste år. 

Dengang var ingen danskere vaccinerede mod covid-19, og når smitten nu raser i langt højere grad, må det være et klokkeklart bevis på, at vaccinerne ikke virker, lyder argumentet.

 

Men sådan forholder det sig ikke. Ifølge Hans Jørn Kolmos og Jan Pravsgaard Christensen er det højere antal smittede og indlagte ikke et udtryk for, at vaccinerne ikke har virket efter hensigten.

En af forklaringerne på forskellen i tallene fra november 2020 og november 2021 skal nemlig findes i, at virussen har muteret sig til en mere smitsom variant.

“Ved den her tid sidste år havde vi at gøre med Wuhan-varianten, og den var i virkeligheden ikke voldsomt smitsom. Nu har vi Delta-varianten, og den er cirka dobbelt så smitsom som den oprindelige variant,” siger Hans Jørn Kolmos.

En anden forskel fra sidste år til i år er, at samfundet var præget af talrige restriktioner i november 2020. Danskerne blev opfordret til at se få mennesker, og der var begrænsninger på mange sociale aktiviteter. Nu er det muligt at gå på restaurant, museum og til fodboldkampe, så længe man har et gyldigt coronapas – som i øvrigt først lige er blevet genindført.

Det er altså blandingen af en mere smitsom variant og befolkningens større handlefrihed, som kan aflæses i tallene, fortæller Jan Pravsgaard Christensen.

“En stor drivkraft bag de høje smittetal og det højere antal indlagte er, at samfundet har været fuldstændig åbent uden restriktioner. Her skal vi ikke længere kigge på, om folk er vaccinerede eller ej, men om de er smittede eller ej, for det har i en længere periode været nemmere at bevæge sig rundt som smittet i samfundet,” siger han.

Vaccinen virker som ønsket

Til trods for den skepsis om vaccinernes effekt, der har bredt sig på sociale medier, understreger forskerne, at vaccinen har haft nøjagtig den effekt på virussen, som man havde ønsket.

“Hvis man ser på, hvor mange der er smittede per 100.000, så er der en klar fordel ved at være vaccineret. Der er oven i købet en fordel, hvis man bare har fået første vaccinestik. Og man kan jo også se på, hvor mange og hvem der døde sidste vinter, før vaccinerne blev introduceret, og hvem det er, der dør nu. Så selvfølgelig gør de en forskel,” siger Jan Pravsgaard Christensen.

Hvis vaccinen skal udfase alle restriktioner, kræver det, at flere bliver vaccineret, så vi kan opnå flokimmunitet. Og det er blevet endnu sværere med den mere smitsomme Delta-variant, forklarer Hans Jørn Kolmos.

“Når man har med så smitsom en virus at gøre, skal man op på nogle ret høje vaccinationstal. Ved den oprindelige Wuhan-variant ville vi være glade, hvis vi havde en vaccinationstilslutning på mellem 60 og 80 procent af hele befolkningen, men med Delta-varianten skal vi måske helt op over 90 procent af hele befolkningen for at opnå flokimmunitet,” siger han.

På nuværende tidspunkt er godt 75 procent af den samlede danske befolkning færdigvaccineret.

Opdateret 19. nov 2021