Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Video udelader rettelse: Sundhedschef kludrer i tallene for indlagte og sætter fut i vaccinekritik

Faktatjek 4. aug 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Sundhedschefen i den australske delstat New South Wales fik på et pressemøde byttet om på tallene for vaccinerede og ikke-vaccinerede indlagte på intensivafdelinger. Han korrigerede dog sig selv senere på pressemødet, men den korrektion er klippet ud i en video, der deles blandt vaccinekritikere som belæg for, at vaccinerne ikke virker. Foto: Skærmbillede fra video med pressemødet
  • Hele 42 ud af 43 australiere i delstaten New South Wales er indlagt på intensivafdeling med covid-19, selv om de er vaccineret mod sygdommen

  • Sådan lyder det i flere opslag på sociale medier, der henviser til en videooptagelse af et pressemøde med sundhedschef i delstaten New South Wales

  • På pressemødet siger sundhedschefen ganske rigtig, at 42 ud af 43 af de indlagte var vaccineret mod covid-19. Men han kom til at bytte om på tallene

  • Han rettede sig selv senere på pressemødet og slog fast, at 42 af de 43 ikke var vaccineret, mens en enkelt havde modtaget første stik med en vaccine

  • Rettelsen fremgår i en anden video og i flere medier, men sekvensen er klippet ud af videoen, der deles på de sociale medier

42 ud af 43 intensivindlagte med covid-19 i den australske delstat New South Wales er vaccinerede mod sygdommen.

Sådan siger delstatens sundhedschef, Jeremy McAnulty, i en video i et facebookopslag, der er delt, vist, kommenteret og liket mere end 8.400 gange. Videoen og påstanden er desuden delt på internetsider og i flere andre opslag på sociale medier i både ind- og udland. 

Jeremy McAnultys udtalelse faldt på et pressemøde 25. juli, hvor han desuden fortæller, at den sidste af de 43 har modtaget et enkelt stik mod covid-19. 

Med andre ord er der altså tilsyneladende ingen uvaccinerede blandt de intensivindlagte i den hårdt ramte australske delstat. 

Men der er tale om en misforståelse.

Jeremy McAnulty kom til at bytte om på tallene, oplyser det australske sundhedsministeriums afdeling i New South Wales i en mail til TjekDet.

Her understreger ministeriet, at kun én af de 43 intensivindlagte på det tidspunkt var vaccineret, og det var kun med første stik. De resterende 42 var ikke vaccineret mod covid-19.


Rettede sig selv efterfølgende

Jeremy McAnultys fejl blev faktisk opdaget og korrigeret allerede på selve pressemødet 25. juli. 

En tilhører gjorde nemlig sundhedschefen opmærksom på, at de oplyste tal måske ikke stemte, og det fik ham frem til mikrofonerne igen.

“Jeg tror, jeg sagde forkert før. Af de 43 personer på intensivafdelinger er 42 ikke vaccineret. Én person har fået blot én dosis vaccine – en ikke færdiggjort vaccination,” sagde Jeremy McAnulty, som du kan se og høre her.

Det vil altså sige, at ingen af de i alt 43 indlagte på intensivafdelingerne er færdigvaccinerede.

Artiklen fortsætter under videoen

Korrektionen og de korrekte tal nævnes også af flere udenlandske medier, men videoen, der lige nu deles på Facebook, har ikke rettelsen med. 

Den slutter i stedet med en langsom gengivelse af Jeremy McAnultys forkerte udsagn, hvor han med forvrænget stemme siger, at alle på nær én af de intensivindlagte er vaccinerede. 

Samtidig kommer en tekst til syne i videoen, hvor der står “All but one are vaccinated. WTF?”. Oversat til dansk betyder det: “Alle på nær én er vaccineret. Hvad fanden?”

TjekDet har spurgt facebookbrugeren bag opslaget, hvorfor han skriver, at alle på nær én er vaccineret, når det både på pressemødet og flere andre steder fremgår, at det ikke er tilfældet. Men han har ikke svaret på vores henvendelse.

Fører til yderligere misforståelse

En anden dansk facebookbruger har også bidt mærke i Jeremy McAnultys uheldige udtalelse på pressemødet. Men facebookbrugeren påstår i sit opslag, at 140 ud af i alt 141 indlagte – på både intensive og almindelige afdelinger – er “vaccineret imod covanvid-19”.

Han er dog efterfølgende i kommentarsporet blevet gjort opmærksom på Jeremy McAnultys fejl, og derfor har han tilføjet, at det i stedet “kun” er 98 ud af 141 indlagte, der er vaccinerede.

Men her er det facebookbrugeren, der har fået tallene galt i halsen.

Jeremy McAnulty siger på pressemødet, at der i alt er 141 indlagte med covid-19 på New South Wales’ hospitaler. Af de 141 er 43 indlagt på intensivafdelinger som beskrevet ovenfor.

Men på pressemødet nævner Jeremy McAnulty slet ikke vaccinationsstatus for de 98 covid-indlagte uden for intensivafdelingerne. Og til TjekDet oplyser det australske sundhedsministeriums afdeling i New South Wales, at de ikke opgør vaccinationsstatus for covid-indlagte uden for intensivafdelingerne.

Delta-udbrud i Sydney

De australske myndigheder har under pandemien håndteret smitteudbrud med langt hårdere restriktioner end i for eksempel Danmark.


Den australske storby Sydney, der ligger i delstaten New South Wales, er lige nu lukket ned på grund af et udbrud med coronavirus-varianten Delta. Torsdag registrerede myndighederne 239 nye smittetilfælde i New South Wales, hvilket er rekord på en enkelt dag i Australiens mest folkerige stat.
 

I et forsøg på at bekæmpe udbruddet har de lokale myndigheder indsat militæret for at hjælpe med at håndhæve nedlukningen. Blandt andet er bødesatsen for ikke at bære maske blevet hævet fra 200 dollars til 500 dollars.
 

Australien har ellers udmærket sig ved en meget lav smitte- og dødsrate under covid-19-pandemien. Blot 35.089 bekræftede tilfælde og 927 dødsfald havde landet registreret 3. august trods et indbyggertal på næsten 26 millioner. Til sammenligning har Danmark i løbet af pandemien registreret 319.295 smittede og 2.550 dødsfald. 
 

Nedlukningen af Sydney har fået tusindvis af folk på gaden i protest. Det førte en enkelt dag til 57 anholdelser efter sammenstød med politiet.

 

Kilder: TV 2, The Guardian, 9News, SSI og Our World in Data 

Opdateret 4. aug 2021