Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Historie om 11-årigs dødsfald på vaccinationscenter er pure opspind

Faktatjek 17. jan 2022  -  4 min læsetid
Tjekdet
På sociale medier løber rygtet, at en 11-årig dreng er død efter et hjertestop på et vaccinationscenter i Solrød. Det skal være sket efter drengen var blevet vaccineret, lyder budskabet i opslag på Facebook og Twitter. Men myndighederne afviser, at det skulle være sket. Foto: Morten Pedersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
  • I en lang række opslag på Facebook hævdes, at en 11-årig er død på grund af hjertestop efter vaccination i et vaccinationscenter i Solrød

  • Men Region Sjælland, der driver det pågældende vaccinationscenter, afviser, at hændelsen har fundet sted

  • Lægemiddelstyrelsen oplyser desuden, at de for nuværende ikke har kendskab til en sådan hændelse

  • Rygtet udspringer tilsyneladende af en enkelt facebook-kommentar fra en privatperson, der til TjekDet dog oplyser, at det ikke er lykkedes ham at få bekræftet historien, og at han nu ikke er sikker på, at historien er sand. På Facebook skriver han dog senere, at han fastholder historien

  • Han oplyser et navn og stilling på historiens oprindelige kilde, der skulle være vaccinatør, men det er ikke lykkedes TjekDet at finde frem til en vaccinatør med det pågældende navn eller jobtitel

“11-ÅRIG FÅR HJERTESTOP I SOLRØD VAKSINATIONSCENTER. HAN ER DØD”

Sådan lyder den alarmerende udmelding i en lang række opslag, der i øjeblikket florerer på sociale medier.

Ifølge opslagene skulle den 11-årige have fået hjertestop og altså være afgået ved døden umiddelbart efter at være blevet vaccineret.

Men Region Sjælland, der driver det eneste vaccinationscenter i Solrød Kommune, afviser at hændelsen har fundet sted.

“Vi kan afkræfte rygterne om, at der skulle være sket et dødsfald på Solrød vaccinationscenter i Havdrup,” skriver Region Sjælland i en mail til TjekDet.

Lægemiddelstyrelsen, der håndterer indberetninger om vaccinebivirninger, oplyser, at de for nuværende ikke har kendskab til en sådan hændelse.

Tjekdet
I flere opslag på sociale medier kan man læse, at en 11-årig er død umiddelbart efter vaccination på et vaccinationscenter i Solrød Kommune. Men Region Sjælland, der driver vaccinationscentret, hvor hændelsen skulle være sket, afviser, at den har fundet sted. Lægemiddelstyrelsen afviser også, at de har modtaget indberetninger om en sådan hændelse. Foto: Skærmbillede af Facebook


TjekDet har desuden spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed, om de har kendskab til, at der skulle være sket et dødsfald i vaccinationscentret i Solrød Kommune. Styrelsen fortæller, at de har hørt, at rygtet cirkulerer på sociale medier, men opfordrer derudover TjekDet til at kontakte politiet.

Midt- og Vestsjællands Politi, der dækker Solrød Kommune, siger til TjekDet, at de ville have modtaget en indberetning, hvis der skulle være sket et dødsfald i et vaccinationscenter, og at de ved en søgning i deres system kan konkludere, at de ikke har modtaget en sådan indberetning.

Rygte startet i kommentarspor

Særligt ét facebookopslag synes at have startet rygterne om dødsfaldet i vaccinationscentret. I opslaget ses et skærmbillede af et facebook-kommentarspor, hvori en bruger skriver, at en 11-årig er død af hjertestop i et vaccinationscenter i Solrød.

Tjekdet
I et opslag gengives den facebook-kommentar, rygtets spredning på sociale medier tilsyneladende er begyndt med. Brugeren skriver, at der er sket et dødsfald i et vaccinationscenter i Solrød. Foto: Skærmbillede af Facebook


I en kommentar til opslaget skriver samme bruger, at han har fået oplysningen fra en kollega, der kender en vaccinatør, som angiveligt så dødsfaldet ske. Ifølge historien var det dog ikke kilden selv, der vaccinerede den dreng, der angiveligt døde.

Brugeren skriver senere i en anden kommentar til opslaget, at personen, der oprindeligt fortalte ham om dødsfaldet, ikke længere ønsker at udtale sig om hændelsen.

“Så nu står jeg tilbage uden mulighed for at pege på noget bevis,” skriver han i kommentaren.

Vaccinerende tømrer er kilden

TjekDet har været i kontakt med facebookbrugeren og forelagt ham, at blandt andet Region Sjælland afviser, at hændelsen har fundet sted, og at Lægemiddelstyrelsen for nuværende afviser at have kendskab til hændelsen. 

“Når du fortæller mig det, kan jeg selvfølgelig godt blive i tvivl om, hvorvidt det er sandt,” siger han, men siger også, at han stadig synes, at historien lyder troværdig.

“Jeg har svært ved at tro, at nogen bare skulle finde på den slags,” siger han.

Han fortæller, at han, siden historien begyndte at florere på sociale medier, har forsøgt at få bekræftet, at hændelsen faktisk har fundet sted. Det er dog ikke lykkedes, fortæller han.

Han oplyser desuden, at han er bekendt med kildens fornavn og ved, at han er tømrer, men derudover ikke har nærmere kendskab til ham. Brugeren har oplyst TjekDet kildens fornavn, som er et almindeligt dansk fornavn.

TjekDet har spurgt Region Sjælland, om de kan bekræfte, at der er en vaccinatør med pågældende navn ansat på vaccinationscentret i Havdrup i Solrød Kommune. Men det kan regionen hverken be- eller afkræfte.

Tjekdet
I en facebook-kommentar skriver brugeren, at han ikke kan henvise til historiens oprindelige kilde. Til TjekDet fortæller han desuden, at det ikke er lykkedes ham at få bekræftet historien, efter den har spredt sig på sociale medier. Foto: Skærmbillede af Facebook


TjekDet har desuden kontaktet en lang række tømrer- og byggefirmaer i og omkring Solrød Kommune for at spørge, om de har kendskab til en med det pågældende navn, der er tømrer og vaccinatør. Men ingen af virksomhederne har kendskab til en kollega med navnet.

Historien om dødsfaldet i vaccinationscentret er at finde i adskillige opslag på sociale medier. TjekDet har været i kontakt med flere af personerne bag opslagene. Flere påstår, at de er bekendte med kilden til historien, men da TjekDet spørger til kildens navn eller kontaktoplysninger, lyder svaret, at vedkommende ikke ønsker at udtale sig af frygt for at miste sit job. Ingen synes således at kunne henvise til historiens oprindelige kilde.

Siden udrulningen af coronavaccinerne i Danmark er der sket to dødsfald som direkte følge af vaccination, oplyser Lægemiddelstyrelsen. De to personer, der begge er voksne, døde som følge af vaccineinducerede blodpropper efter vaccination med vaccinen fra AstraZeneca, der efterfølgende blev fjernet fra det danske vaccinationsprogram.

Derudover er der sket et dødsfald, hvor det ifølge Lægemiddestyrelsen ikke har været muligt at vurdere, om det var vaccinen eller sygdom hos den afdøde, der lå til grund. Den afdøde var vaccineret med vaccinen fra Moderna.

Fastholder historie i nyt opslag

Efter TjekDets henvendelse har facebookbrugeren bag historien om dødsfaldet i Solrød oprettet et nyt facebookopslag, hvori han skriver, at han trods flere henvendelser om, at historien er usand, alligevel tror på den. 

"Jeg tror 100% på historien, og flere dages dialog har ikke ændret min opfattelse, tværtimod," skriver han i opslaget, hvor han også skriver, at han stadig ikke har set dokumentation for, at dødsfaldet har fundet sted.

I opslaget skriver han også, at myndighederne påstår, at ingen børn er blevet vaccineret i januar måned. Men der er ikke korrekt, og hvor facebookbrugeren har den opfattelse fra, er uklart. Kigger man på SSI's offentligt tilgængelige vaccinationsdata fremgår det nemlig, at der er blevet givet 121.784 stik til personer i aldersgruppen 0-19 år siden den 31. december. 72.910 af dem er blevet givet til personer under 10 år.

Opdateret 14. dec 2022