Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

En dildo på gulvet: Billede af sexlegetøj skal miskreditere dræbt Hamas-leder

Faktatjek 7. aug 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Flere brugere på sociale medier skriver, at der blev fundet en dildo på Hamas-leder Ismail Haniyehs værelse efter, at han blev dræbt. Foto: Mohamed Azakir/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Natten til onsdag den 31. juli 2024 blev Hamas-lederen Ismail Haniyeh dræbt af en eksplosion i en lejlighed i Irans hovedstad, Teheran

  • Efter eksplosionen er et billede, som angiveligt skulle være fra den lejlighed, hvor Hamas-lederen blev dræbt, gået viralt på sociale medier

  • På billedet ser man blandt andet en dildo ligge på gulvet. Billedet skal angiveligt tilsmudse Hamas-lederens eftermæle i religiøse kredse

  • Men billedet er gammelt og har floreret på internettet siden 2020

Et billede på sociale medier har i de seneste dage fået stor udbredelse. Billedet skulle være taget i den bygning i Teheran i Iran, hvor Hamas-lederen Ismail Haniyeh i sidste uge blev likvideret i et angreb.

“Et interessant stykke legetøj blev fundet i Haniyehs rum,” står der i et af opslagene fra den 3. august.

På billedet ses flere ting - blandt andet en dildo - ligge på gulvet i et ødelagt lokale. Billedet florerer også i samme kontekst på flere andre hjemmesider.

Men TjekDets research viser, at billedet har floreret på internettet siden 2020, og derfor stammer det ikke fra Hamas-lederens værelse i Teheran.

En forsker fortæller til TjekDet, at det for nogle muslimer kan være særligt problematisk, hvis en sådan genstand findes i en persons hjem, da nogle muslimer læser Koranen som om, at en sådan genstand ikke er tilladt at bruge i den islamiske tro.


Stammer fra 2020

I kontekst af at være et billede fra Ismail Haniyehs værelse ser billedet ud til at være blevet delt første gang den 3. august fra X-profilen Safaa Subhi efterfulgt af den pro-israelske profil Mia Cohen, inden det blev delt af X-profilen Imtiaz Mahmood

Tilsammen har opslagene nået flere end to millioner brugere på det sociale medie.

Men laver man en omvendt billedsøgning på billedet via Google Lens, finder man hurtigt ud af, at billedet har været på internettet i fire år - og i de fire år er det blevet delt i flere forskellige sammenhænge.

De tidligste opslag, vi kan finde med billedet, stammer fra den 6. august 2020. 

Dengang blev det delt i kontekst af at være fra en lejlighed, som var blevet ramt af den voldsomme eksplosion på havnen i Beirut, der kostede over 220 mennesker livet og sårede flere end 6.000.

Eksplosionen indtraf den 4. august i 2020, og i og med vi ikke kan finde tidligere opslag på internettet med billedet end den 6. august 2020, er der en stor sandsynlighed for, at det stammer derfra.

Tjekdet
Mænd med portrætter af den dræbte Hamas-leder Ismaeil Haniyeh, hvor de fordømmer drabet på ledren i Rabat den 31. juli 2024. Den palæstinensiske militante gruppe Hamas meddelte, at den politiske leder var blevet dræbt i et israelsk angreb i Iran, hvor han skulle deltage i indsættelsen af den nye præsident i landet. Hamas har lovet hævn. Foto: AFP

Muligvis redigeret

I opslagene fra 2020 finder man billedet både med og uden dildoen på gulvet. Derfor er et af billederne redigeret.

Desværre er billederne i så dårlig kvalitet, at de værktøjer, TjekDet normalvis bruger til at detektere billedmanipulation, ikke er til nogen nytte.

Men tilbage i 2020 finder vi opslag fra brugere på sociale medier, som også prøver at miskreditere forskellige personer ved at koble dem til dildoen.

Flere brugere på X peger på, at det skulle være et billede fra Zeinab Soleimanis lejlighed - datteren af Qassem Solemani, som har været generalmajor i den iranske revolutionsgarde.

“Zeinab Soleimani delte det første billede af ødelæggelserne i hendes hus i Beirut,” skrev en bruger på X tilbage i 2020. En information, som siden blev delt videre af andre. Indirekte sættes generalmajorens datter altså i forbindelse med dildoen.

Jørgen Bæk Simonsen, der er lektor emeritus ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet med speciale i islam, fortæller, at det for nogle muslimer kan være særligt problematisk, hvis en sådan genstand findes i et muslimsk hjem.

"Islam er ikke en entydig størrelse, når det eksempelvis gælder genstande til selvtilfredstillelse. Det afhænger af øjnene, som læser og tolker Koranen. Nogle kan læse Koranen som om, at en sådan genstand ikke er tilladt at bruge, mens andre muslimer kan se anderledes på det,” forklarer Jørgen Bæk Simonsen og fortsætter:

“Men uanset religiøs tilknytning vil sådan en genstand kunne bruges til at bringe personer i miskredit og give anledning til sladder,” forklarer han.

I andre opslag fra 2020 peger brugere på, at billedet er lagt på internettet af “Elissa”, en libanesisk sangerinde, som har flere end 20 millioner følgere på Instagram.

Vi finder også en enkelt bruger, som påpeger, at det skulle være fra Hezbollah-lederen Hassan Nasrallahs hus.

Men det er altså ikke muligt at sige, hvem der først har lagt billedet på internettet - og om der overhovedet er en dildo på gulvet på det originale foto.

Siden krigen mellem Hamas og Israel brød ud sidste år, har adskillige billeder og videoer været brugt til sprede halve og hele usandheder på nettet. Hamas er for eksempel blevet anklaget for at bruge kriseskuespillere. Vi har blandt andet faktatjekket et billede af en ligpose, hvor personen tjekker sin mobiltelefon, og et andet billede, hvor en patient er forbundet helt forkert til hospitalsudstyr.

Det har været svært for pressen at komme ind i Gaza og dokumentere situationen i området. Men tidligere i år kunne TjekDet vise adskillige satellitbilleder, der giver et indblik i krigens gang.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 9. aug 2024