Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Blev Andrew Tate fældet af to pizzabakker? “Sjovt, men nej,” siger rumænsk politi

Faktatjek 4. jan 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Internetfænomenet Andrew Tate og klimaaktivisten Greta Thunberg havde mellem jul og nytår en kontrovers kørende på Twitter. Blandt andet lavede Andrew Tate en video henvendt til Greta Thunberg, hvor han rygende på en cigar i sin morgenkåbe får leveret to pizzaer. Netop pizzaerne har efterfølgende fået overordentlig stor opmærksomhed.  Foto: Planet Photos/Twitter/Ritzau Scanpix
  • Den 29. december blev internetpersonligheden Andrew Tate anholdt i Rumænien og anklaget for menneskehandel og organiseret kriminalitet

  • Anholdelsen vakte stor opsigt både i traditionelle medier og på sociale medier - blandt andet fordi et twitter-opgør med den svenske klimaaktivist Greta Thunberg angiveligt lå til grund for anholdelsen

  • Der blev nemlig spekuleret i, at et par pizzabakker, der kunne ses i Andrew Tates videosvar til Greta Thunberg, afslørede over for det rumænske politi, at han opholdt sig i landet

  • Men meget tyder på, at spekulationerne har tildelt pizzabakkerne større betydning, end de egentlig havde

  • De rumænske myndigheder afviser, at pizzabakkerne har spillet en rolle

Det skabte overskrifter i medier over hele verden, da den britisk-amerikanske internetpersonlighed og tidligere kickbokser Andrew Tate sammen med sin bror, Tristan Tate, blev anholdt i deres hjem i Rumænien den 29. december.

Andrew Tate har særligt det seneste år gjort sig bemærket som en kontroversiel figur, der både er elsket og hadet for sine ytringer om blandt andet succes, penge og kvinder. I sommeren 2022 fik de ytringer ham fjernet fra stort set samtlige store sociale medieplatforme, der fandt, at hans udtalelser om kvinder var hadefulde og i strid med deres fællesskabsregler.

Men nu er Andrew Tate altså også kommet i karambolage med det rumænske retssystem, der ifølge de seneste meldinger har varetægtsfængslet ham i 30 dage under anklage for menneskehandel og organiseret kriminalitet. Nærmere bestemt skulle Andrew Tate sammen med sin bror og to rumænske statsborgere blandt andet have rekrutteret, huset og udnyttet kvinder ved at tvinge dem til at medvirke i pornografisk indhold.

Men det var ikke kun de alvorlige anklager, der vakte opsigt kort før årsskiftet. Talrige medier og brugere på sociale medier diskuterede, om et twitteropgør mellem den 36-årige Andrew Tate og den 20-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg kunne være direkte årsag til anholdelsen - og ikke mindst om et par pizzabakker havde spillet den helt afgørende rolle. 

Men nu viser det sig, at det næppe er tilfældet.

Hvem er Andrew Tate?

Andrew Tate er 36 år og britisk-amerikaner. Han har de seneste år været bosat i Rumænien. 

 

Selvom han blandt de fleste nu nok først og fremmest er kendt som kontroversiel onlinepersonlighed, har han tidligere gjort karriere som kickbokser og blev for første gang for alvor offentligt kendt, da han i 2016 blev smidt ud af reality-programmet ‘Big Brother’. Siden da har Andrew Tate vakt opsigt med sine udtalelser om emner som penge, karriere og kvinder.

 

I 2021 gjorde han det til en forretning, da han stiftede onlinekurset Hustler’s University, der efter flere versioneringer nu går under navnet ‘The Real World’ og blandt andet omfatter undervisning i markedsføring, kryptovaluta og aktiehandel. Andrew Tate har dog mødt kritik for sine forretningsmetoder, blandt andet med anklager om, at forretningen er et pyramidespil.
 

To pizzabakker og et twitterrygte

Da rigmanden Elon Musk sidste år erhvervede sig Twitter og dermed retten til at afgøre, hvem der kan ytre sig på platformen, besluttede han i ytringsfrihedens navn at give en del suspenderede brugere adgang tilbage på platformen. Blandt dem var den tidligere amerikanske præsident Donald Trump. Og Andrew Tate.

Med sit genvundne talerør og godt fire millioner følgere i ryggen gik Andrew Tate straks i gang med igen at skyde med skarpt efter sine modstandere. 

Den 27. december var turen så kommet til Greta Thunberg. I et provokerende tweet beder Andrew Tate om klimaaktivistens mailadresse, så han kan sende hende en liste over sine 33 superbiler og et overblik over den CO2, de udleder.

Greta Thunberg svarer tilbage, at Andrew Tate kan kontakte hende på den fiktive mailadresse ‘smalldickenergy@getalife.com’ - et åbenlyst lige så provokerende svar.

Den stikpille besvarer Andrew Tate med en video, der i skrivende stund er set knap 19 millioner gange. I videoen sidder internetpersonligheden i vanlig Andrew Tate-stil i flamboyante omgivelser rygende på en cigar og iført morgenkåbe. Halvvejs inde i videoen får han leveret to pizzaer - i bakker, der med hans egne ord helst ikke skal være genanvendte.

Og netop de pizzabakker skulle snart sætte internettet i brand. For da Andrew Tate blev anholdt to dage senere, kunne man læse flere steder på sociale medier, særligt Twitter, at det rumænske politi havde brugt pizzabakkerne i deres efterforskning.

Historien gik på, at pizzabakkerne, der stammer fra en rumænsk pizzakæde, endegyldigt bekræftede over for politiet, at Andrew Tate, der ellers rejser meget rundt i verden, befandt sig i Rumænien og altså nu kunne anholdes.

Rumænske myndigheder affejer pizzarygter

Men intet tyder på, at pizzabakkerne fra det rumænske pizzaria spillede nogen rolle i anholdelsen af brødreparret.

Til faktatjekkere ved nyhedsbureauet Reuters siger en repræsentant fra Rumæniens agentur til bekæmpelse af organiseret kriminalitet (DIICOT), at Tate-brødrenes anholdelse ikke havde noget med pizzabakkerne at gøre. 

Tjekdet
Andrew Tate blev sammen med sin bror, Tristan Tate, anholdt i deres hjem i Bucharest i Rumænien den 29. december grundet mistanke om menneskehandel og organiseret kriminalitet. Her fører politibetjente de to brødre ud af politiets hovedkvarter for organiseret kriminalitet i Bucharest, efter de havde været holdt tilbage i 24 timer. De seneste meldinger går på, at Tate-brødrene i første omgang er varetagsfængslet i 30 dage. Foto: Inquam Photos/Reuters/Ritzau Scanpix

Det samme kan faktatjekkerne ved det amerikanske nyhedsbureau AP berette. Ramona Bolla, der er talsperson for DIICOT, svarer “sjovt, men nej”, da hun bliver spurgt, hvorvidt videoen med pizzabakkerne ledte til anholdelserne.  

Det er ikke første gang, at Andrew Tate og hans bror er i det rumænske politis søgelys. I april 2022 blev deres hus i den rumænske hovedstad Bukarest ransaget, efter politiet fik oplysninger fra den amerikanske ambassade i Rumænien om, at brødrene tilbageholdte en kvindelig, amerikansk statsborger.

Og da Andrew Tate flyttede til Rumænien fra Storbritannien for år tilbage, var det ifølge ham selv, fordi han stod overfor en række anklager fra det britiske retsvæsen og for at komme til at bo i et land, hvor politiet kan bestikkes.

Opdateret 7. jan 2023