Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Dansk Metal stempler SAS-udtalelse om pilotstrejker som falsk. Men det er den ikke

Faktatjek 12. jul 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Dansk Metal siger, at de danske piloter har strejket to gange i løbet af de seneste 12 år. SAS siger, at selskabets piloter har strejket seks gange i samme periode. Hvem har ret? Foto: Annika Byrde/NTB/Ritzau Scanpix
  • Ifølge SAS’ topchef har SAS-piloterne strejket seks gange på 12 år, men det er Dansk Metal, der organiserer de danske piloter, lodret uenige i

  • De hævder, at danske piloter kun har strejket to gange og kalder samtidig topchefens udtalelse for “falsk”

  • Men både SAS-ledelsens og Dansk Metals optællinger er faktisk korrekte

  • Dansk Metal tæller kun de danske piloter, men SAS har piloter ansat i både Norge, Sverige og Danmark, og de har samlet set strejket seks gange på 12 år

“Det er sjette gang, at piloterne strejker i løbet af de seneste 12 år.”

Sådan sagde administrerende direktør i SAS, Anko van der Werff, forleden i forbindelse med pilotstrejken, der netop er gået ind i sin anden uge.

Men det er ikke korrekt, svarer fagforeningen Dansk Metal, der organiserer de danske piloter. De danske piloter har nemlig kun strejket én gang tidligere i løbet af de seneste 12 år, lyder det i stedet fra fagforeningen.

Og det er helt rigtigt, at den verserende strejke blot er den anden på 12 år, de danske SAS-piloter deltager i. Til gengæld er det forkert, når fagforeningen stempler SAS-direktørens udtalelse som falsk. Det er nemlig også rigtig, at strejken er den sjette pilotstrejke, som SAS-ledelsen har skullet slås med siden 2010.

Tjekdet
"FALSK", skriver fagforeningen Dansk Metal med henvisning til SAS-chefens udtalelse om, at det er den sjette pilotstrejke, selskabet oplever på 12 år. Foto: Facebook/Dansk Metal

Seks strejker

I slutningen af april 2019 førte sammenbrudte forhandlinger om piloternes lønvilkår til, at SAS-piloter fra både Danmark, Sverige og Norge nedlagde arbejdet, præcis som de gjorde det for godt en uge siden. De to strejker er de eneste, som danske SAS-piloter har deltaget i de seneste 12 år.

Anderledes ser det ud med deres svenske og norske kolleger. De svenske piloter har - udover 2019-strejken og den nuværende - strejket i juni 2010 og igen i juni 2016, mens 17 norske piloter strejkede i maj 2015.

Den svenske strejke i 2010 varede blot otte timer og omfattede de SAS-piloter, som var medlem af Svensk Pilotförening. Det var en sympatistrejke, som skyldtes sammenbrud i forhandlinger mellem pilotforeningen og Flyarbetsgivarna i Sverige. 

I 2017 havde flere norske piloter varslet strejke fra den 14. september samme år. Dagen var imidlertid kun fire timer gammel, da parterne nåede frem til en aftale. Da havde SAS dog allerede aflyst flere flyvninger.

Tjekdet
Det er ifølge Dansk Metal "ikke sandt", når SAS-topchefen, Anko van der Werff, siger, at SAS-piloter har strejket seks gange på 12 år. Foto: Lars Schröder/TT/Ritzau Scanpix

Påvirker hele SAS

I det interview, som Dansk Metal henviser til i deres opslag, siger Anko van der Werff på intet tidspunkt, at han alene taler om danske piloter. Og hos SAS kan man da heller ikke genkende fagforeningens udlægning af, at det skulle være forkert at sige, at det er sjette gang på 12 år, at selskabets piloter strejker.

“Det ville være forkert, hvis han (Anko van der Werff, red.) sagde, at danske piloter har strejket seks gange, men det har han aldrig sagt,” siger Alexandra Lindgren Kaoukji, der er pressechef for SAS i Danmark.

Da SAS er ét selskab for alle de tre skandinaviske lande, er det for dem irrelevant, om deres strejkende piloter er fra det ene eller andet land, siger hun. 

“Hvis de svenske piloter strejker, så påvirker det hele SAS. Det samme gælder, hvis det er norske eller danske piloter. Det er ikke sådan, at det kun påvirker Norge, hvis norske piloter strejker,” siger hun til TjekDet.

Anfægter ikke udtalelse

Dansk Metal mener ikke, at de anfægter Anko van der Werffs udtalelse ved at stemple den som “falsk”. Det oplyser fagforeningen i et skriftlig svar til TjekDet.

“Vi anfægter ikke hans udtalelse, men flere danske mediers brug af denne med reference til danske forhold. Flere danske medier begyndte at referere til udtalelsen og koblede den til danske piloters strejker. Det havde vi behov for at korrigere,” skriver Hanne Ahrensbøll, kommunikationschef ved Dansk Metal.

Dansk Metal svarer ikke på, hvilke danske medier der skulle have koblet de seks strejker, Anko van der Werff taler om, til danske piloter alene. TjekDet har ikke kunnet finde eksempler på, at det er tilfældet.

Dansk Metal nævner da heller ikke i deres facebookopslag, at det skulle være danske mediers udlægning af SAS-chefens udtalelse, de korrigerer. Derimod skriver de i opslaget:

“SAS-koncernchef Anko van der Werff har udtalt til pressen, at det er sjette gang på 12 år, at SAS-piloterne har strejket. Det er ikke korrekt.”

SAS-strejken har nu varet i otte dage. Parterne forventer at genoptage overenskomstforhandlingerne onsdag.

Opdateret 12. jul 2022