Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Denne italienske læge hitter på sociale medier, men spreder usandheder om coronavirus

Faktatjek 10. sep 2020  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra YouTube-video
  • Coronatests kan slet ikke registrere coronavirus, hævder italiensk læge i viral facebookvideo

  • Men påstanden er vildledende

  • En positiv coronatest betyder ret sikkert, at man har covid-19, siger forskere

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

En video af en italiensk læge nyder i øjeblikket stor succes på sociale medier.

Placeret bag sit skrivebord hævder Roberto Petrella, der er gynækolog, blandt andet, at covid-19 er navnet på en international sammensværgelse om at affolke jorden. Og udstyret, der er til rådighed til at teste for covid-19, virker ikke, siger han. 

Særligt i coronaskeptiske kredse, der modsætter sig krav om mundbind og betvivler at coronavirussen overhovedet findes, bliver lægen hyldet.

Ifølge Facebook er et dansk opslag med videoen delt 4.400 gange på deres platform. Opslaget fraråder helt at blive coronatestet, som den italienske læge siger, og siden den 25. august er videoen vist hele 3,5 millioner gange på det sociale medie. Vi finder også den samme video på YouTube, hvor den er blevet vist mindst 300.000 gange.

Men lægens video består ikke et faktatjek. 

For der er slet ikke de påståede problemer med testudstyret, har TjekDet tidligere fundet frem til, ligesom der ikke er skyggen af dokumentation for, at coronavirus er en sammensværgelse.

Artiklen fortsætter under videoen

Rimer på Bill Gates

Mere specifikt siger den italienske læge i videoen, at covid-19 skulle være navnet på en international plan om at kontrollere og reducere hele befolkninger. Planen skulle desuden have været undervejs i årtier og er angiveligt nu ført ud i livet. 

Læge Roberto Petrella har ikke reageret på TjekDets henvendelse om at se hans dokumentation for sammensværgelsen.

Men påstanden ligner umiskendeligt den misinformation, der i løbet af det seneste halve år har spredt sig om Microsoft-stifter Bill Gates, som angiveligt spiller en rolle i coronapandemien. Angiveligt skulle Bill Gates ved at sponsere massevis af vaccine forsøge at reducere verdens befolkning.

Og her kunne en vaccine mod coronavirus være en oplagt mulighed for mangemilliardærens angivelige ønske om at slå mennesker ihjel. 

Men Bill Gates’ egentlige idé med vacciner er at gøre dem tilgængelige særligt i u-lande og mindske børnedødeligheden. Så vil kvinder ikke være nødt til at føde så mange for børn for at være sikre på, at nogen af dem overlever, lyder Bill Gates’ formodning.

Tester for corona, men 

I videoen hævder Roberto Petrella også, at coronatests slet ikke dur. Ingen test skulle nemlig være i stand til at afgøre, om en person har SARS-CoV-2, som er det tekniske navn for den aktuelle coronavirus . I stedet registrerer coronatests små harmløse virusser, mener han.

Men den påstand har TjekDet tidligere behandlet i en dansk kontekst.

"Det er relativt nemt at skrue en PCR-test sådan sammen, at den ikke krydsreagerer med virus, der er så langt fra coronavirus, som det er tilfældet med eksempelvis influenza. Det lyder for mig som sort snak og konspirationsteori," siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet, om en lignende påstand.

PCR-testen, som bliver brugt til podning for coronavirus i Danmark, viser nemlig specifikt, om den testede har arvemateriale fra Sars-CoV-2. På den måde vil for eksempel en influenza ikke bonne ud i coronatesten. 

Men det kan dog ikke helt udelukkes, at testen kan reagere på forkølelsesvirusser beslægtet med Sars-CoV-2, siger forskere til TjekDet.

Det kan også ske menneskelige fejl, når personer bliver coronatestet, så resultatet bliver falsk positiv. Men ifølge Sundhedsstyrelsen er det kun i under en procent af tilfældene, at der testes falsk positiv for coronavirus.

Udstødt gynækolog

Roberto Petrella er rigtignok læge, som facebookopslaget anfører. Men også det udsagn fortjener en nuance.

Roberto Petrella har i mange år haft speciale i gynækologi, og coronavirusser sorterer dermed ikke under hans lægefaglige speciale.

For et år siden blev han i øvrigt udelukket fra at praktisere medicin efter at være skeptisk over for vacciner og særligt kritisk over for HPV-vaccinen. Han står dog stadig på den officielle liste i den italienske lægeforening, da han har appelleret afgørelsen. Men han arbejder altså ikke længere som læge.

Opdateret 29. okt 2020