Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er der områder i Sverige, hvor politiet ikke tør komme? Dansk avis siger ja, svensk politi siger nej

Faktatjek 2. sep 2021  -  4 min læsetid
Tjekdet
Rinkeby i Sverige en på den liste over udsatte områder, som dagbladet Politiken betegner som no go-zoner, hvor politiet angiveligt ikke tør komme.  Foto: Ali Lorestani/TT/Ritzau Scanpix
  • I Sverige er der snesevis af såkaldte no go-zoner, hvor politiet ikke tør komme, skriver dagbladet Politiken den 23. august

  • Politiken henviser til en liste over udsatte områder i Sverige og en Wikipedia-side om no go-zoner i Sverige. Men på den side står der ikke noget om, at der findes områder, hvor de svenske betjente ikke tør udføre deres arbejde

  • Svensk politi oplyser til TjekDet, at der ikke findes nogen områder i Sverige, de ikke tør troppe op, og at de ikke selv bruger betegnelsen

  • Politiken har nu knyttet en kommentar til artiklen, hvor der står, at det er journalistens egen tolkning

“Der er snesevis af no go-zoner i Sverige, hvor politiet ikke tør komme.”

Sådan skriver dagbladet Politiken i ledersektionen ‘Politiken mener’ den 23. august om udsatte områder i Sverige, der angiveligt er så prægede af kriminalitet og lovløshed, at det endda skræmmer politiet væk.

Betegnelsen no go-zone er også flere gange blevet nævnt i danske medier om udsatte boligområder i Sverige.

Men da TjekDet henvender sig, kan Politiken ikke dokumentere, at der er områder i Sverige, hvor politiet ikke tør komme. Dagbladet har nu knyttet en kommentar til lederen, hvor de skriver, at det er journalistens egen tolkning.

Og ifølge svensk politi passer det da heller ikke, at der er områder, hvor de ikke tør udføre deres arbejde.

“Nej, det udsagn (i Politiken, red.) er ikke sandt,” skriver den nationale politimyndighed i Sverige i en mail til TjekDet og oplyser, at politiet ikke bruger betegnelsen ‘no go-zoner’ i deres arbejde. 

Tjekdet
Svensk politi har afspærret et område i Botkyrka-området syd for Stockholm i august 2020, efter en bil blev kørt ind i en guldbutik. Botkyrka har flere boligområder på listen over udsatte områder. Foto: Naina Helén Jåma/TT/Ritzau Scanpix

No go eller go go-zoner?

Da TjekDet spørger Politiken, hvad de baserer deres udsagn på, henviser de i første omgang til en artikel fra den svenske avis Expressen og en Wikipedia-side om no go-zoner i Sverige. Men der står ikke noget om, at der er områder i Sverige, hvor politiet ikke tør troppe op. 

Artiklen fra Expressen handler om en årlig opgørelse over udsatte områder, som i 2019 talte i alt 60. Listen svarer til den danske liste over ghettoområder.

I avisens artikel står, at 22 af områderne betegnes som ‘særskilt udsatte’, hvilket ifølge svensk politi betyder, at det er svært eller næsten umuligt at udføre opgaver i de områder. Områderne kræver derfor “regelmæssig tilpasning af arbejdsmetoder og udstyr”.

På den svenske Wikipedia-side for no go-zoner, som Politiken også henviser til, står der, at det var den svenske journalist Per Gudmundson, der gjorde det populært at bruge no go-zoner som synonym for de udsatte områder. Han argumenterede for, at no go-zoner er en passende beskrivelse af områderne på listen, fordi “lokale kriminelle netværk anses for at have en stor negativ påvirkning på omgivelserne”.

På Wikipedia-siden står også, at en politichef fra Stockholmsområdet Botkyrka, Erik Åkerlund, der har flere boligområder på listen over særligt udsatte områder, går i rette med den populære no go-zone-betegnelse. 

Til Sveriges Radio siger politichefen nemlig, at det ville være mere korrekt at kalde områderne for go go-zoner, altså områder man ofte besøger, fordi opsøgende og forebyggende arbejde med daglige patruljer er en del af indsatsen i områderne.

Det samme kan man læse i svensk politis rapport ‘Politimyndighedens strategi for arbejde i udsatte områder’, hvor et nærværende politi med fysisk tilstedeværelse i områderne er en del af arbejdsskrivelsen.

"Efter min mening har vi ikke nogen no go-zoner i Sverige," siger politichefen for Botkyrka, Erik Åkerlund, da amerikanske CBSN undersøgte betegnelsen no go-zoner i Sverige. (Video: Indlejring fra CBSN)


Svensk politi har afvist flere gange

Politichefen fra Botkyrka er ikke den eneste, der har afvist, at der findes no go-zoner i Sverige.

I 2016 beskrev både B.T og Berlingske en yderst tilspidset situation mellem politiet og beboerne i de udsatte områder. Her blev de udsatte områder også beskrevet som no go-zoner.

Også dengang lød budskabet fra svensk politi, at zonerne ikke fandtes, og at det var muligt for politiet at gå ind i alle områder i Sverige. Det var ovenikøbet en prioritet at være til stede i de udsatte områder, meddelte de.

“Vi skal være mere synlige der (i områderne, red.) og arbejde mere åbent i disse områder for at vinde beboernes tillid til samfundet tilbage,” lød det fra svensk politi til DR, da de undersøgte, om politiet i Sverige kunne genkende det billede, der blev tegnet i B.T. og Berlingske.

 

Også den svenske ambassade i Ungarn følte sig i 2016 nødsaget til at komme med en udtalelse om, at zonerne ikke findes i Sverige. De ungarske myndigheder havde nemlig udformet et kort over Europa, som markerede forskellige no go-zoner, hvor det blev påstået, at politi og stat ikke havde nogen kontrol over befolkningens sikkerhed.

Kortet blev brugt af den ungarske premierminister, Victor Orbán, som skræmmeeksempel på, hvordan det ville skabe kaos i Ungarn, hvis man ligesom Sverige valgte at tage imod et stort antal flygtninge under flygtningestrømmen i 2015.

“Det var skribentens tolkning”

Forfatteren af lederen i Politiken er avisens litteraturredaktør, Jes Stein Pedersen. Han ønsker ikke at deltage i et interview med TjekDet, men skriver i en mail, at han ikke har meget tilovers for politiets udtalelser.

“Det afgørende er selvsagt ikke, hvad det svenske politi kan udtale officielt, men den virkelighed som eksisterer, og som er blevet adresseret af utallige debattører i Sverige og også er blevet udtrykt på lederplads i svenske aviser,” skriver Jes Stein Pedersen i mailen.

TjekDet ville gerne have udpeget af Jes Stein Pedersen, hvad det er for svenske lederspalter og debattører, der med større troværdighed end politiet selv ved, hvor de tør komme og ikke komme. Men Jes Stein Pedersen har ikke yderligere at tilføje til sit svar, skriver han. 

Under sektionen 'Fejl og Fakta', hvor Politiken dagligt bringer rettelser af deres artikler, har avisen bragt en kommentar til Jes Stein Pedersens udsagn om, at der findes no go-zoner, hvor svensk politi ikke tør komme.

“Det var skribentens tolkning. Det svenske politi udpegede i 2019 i en rapport 60 områder som særligt udsatte og definerede dem blandt andet som steder, hvor "situationen gør det svært eller nærmest umuligt at løse politiopgaver, hvilket regelmæssigt kræver ændrede arbejdsmetoder eller udrustning,” skriver Politiken 26. august.

Opdateret 3. sep 2021