Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er det dyrere for kvinder at låne penge i banken? Eksperter piller stor nyhed fra hinanden

Faktatjek 4. sep 2020  -  5 min læsetid
Tjekdet
Ifølge DR viser en undersøgelse fra Mybanker, at kvinder generelt betaler mere for deres banklån, end mænd gør. Men det kan undersøgelsen slet ikke bruges til at konkludere. Foto: William Iven/Pixabay
  • Kvinder betaler generelt mere for at låne penge i banken end mænd, påstår DR på baggrund af en undersøgelse fra hjemmesiden Mybanker, hvor man kan sammenligne lån.

  • Nyheden var slået stort op, men undersøgelsen bag dokumenterer ikke påstanden.

  • Man kan nemlig ikke konkludere, at undersøgelsen gælder hele befolkningen, siger forskere.

Opdateret mandag den 7. september 2020

Af denne artikel fremgik det tidligere, at Asger Lau Andersen mener, at det ofte vil være økonomisk dårligt stillede kvinder, der klikker ind på Mybankers hjemmeside. Men Asger Lau Andersen kan ikke genkende den formulering, og derfor er den fjernet. Vi beklager fejlen. I artiklen er det desuden præciseret, at det ikke i sig selv er Mybankers undersøgelse, der er problematisk, men derimod DR's udlægning af den.

 

 

Det er generelt dyrere for kvinder at låne penge i banken, end det er for mænd, både når det drejer sig om lån til bil, andelsbolig og forbrug.

Sådan lød det i TV Avisen 18.30 på DR1 i sidste uge den 26. august. Nyheden blev også bragt samme dag i Radioavisen, i radioprogrammerne ‘Følg pengene’ og P1 Orientering samt i en artikel på dr.dk.

Artiklen, radioprogrammerne og tv-indslaget bygger på en ikke offentliggjort undersøgelse fra virksomheden Mybanker, som hjælper danskere med at skifte bank og sammenligne og optage lån.

Om undersøgelsen

Mybanker oplyser til TjekDet, at undersøgelsen baserer sig på 35.000 danske husstande.

 

Data er indsamlet via Mybankers hjemmeside, hvor brugere kan angive en række oplysninger om sig selv som et led i Mybankers skift-bank-service - blandt andet alder, civiltilstand, boligforhold, jobsituation, lån og opsparing. Det er brugernes svar på disse spørgsmål, som udgør datagrundlaget for undersøgelsen.

 

Ifølge Mybanker er cirka 15.000 af brugerne, som undersøgelsen bygger på, kvinder.

 

Virksomheden oplyser desuden, at de har sikret sig, at det ikke er andre forhold, der forklarer forskellen på mænd og kvinder - for eksempel husstandsindkomst, gearing, total gæld i produktet, der bliver sammenlignet samt totalt engagement i husstanden.

For eksempel betaler kvinder ifølge DR 12.183 kroner mere end mænd over en periode på 10 år, når det gælder et andelsboliglån på 1.000.000 kroner. De tal har givet anledning til, at der fra flere sider spekuleres i, at kvinder er dårligere end mænd til at forhandle banklån.

Men det er slet ikke sikkert, at kvinder betaler mere i rente på deres banklån end mænd. Og Mybankers undersøgelse kan ikke dokumentere, at det skulle være tilfældet, siger en række forskere, TjekDet har talt med.

Mybanker har indsamlet svar fra 35.000 danskere via deres hjemmeside, men trods dette høje tal kan undersøgelsen ikke sige noget om danskerne som helhed. Det vurderer Christian Bjørnskov, der er professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

“Det er ikke tilfældigt, hvem der er med i undersøgelsen. Folk har selv valgt at være med ved at benytte sig af Mybankers service, og så bliver undersøgelsen sandsynligvis ikke repræsentativ for befolkningen som helhed,” siger han.

Mybanker har ikke offentliggjort datagrundlaget for undersøgelsen, men på forespørgsel fra TjekDet har de udleveret begrænsede informationer. Det er på den baggrund, at Christian Bjørnskov og de andre forskere, TjekDet har talt med, udtaler sig.

Metode kan give misvisende resultater

Oplysningerne, undersøgelsen bygger på, er indsamlet via Mybankers egen hjemmeside. Her findes en skift-bank-service, hvor brugeren skal besvare spørgsmål om sin privatøkonomi for at få anbefalet en ny bank.

Men Lars Krull, der er seniorrådgiver på Aalborg University Business School, påpeger, at undersøgelsen ikke gælder hele befolkningen. Besvarelserne stammer nemlig fra en særlig gruppe af danskere - den gruppe, som på eget initiativ har benyttet sig af Mybankers service.

“Det er ikke nødvendigvis sådan, at Mybanker har et billede af, hvordan renten ser ud for danskerne generelt. De har et billede af, hvordan det ser ud hos folk, der er nysgerrige nok til at kigge efter nye vilkår, og som ikke gør det direkte hos bankerne,” siger Lars Krull.

Netop af de grunde afstod han fra at kommentere undersøgelsen, da en lokalradio i Nordjylland i sidste uge kontaktede ham i forbindelse med DR’s dækning.

Artiklen fortsætter under billedet


 

 

Lars Krull er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet og indehaver af investeringsselskabet Family Offices A/S. Foto: Lars Horn/Baghuset


Også Steffen Andersen, professor ved Department of Finance på Copenhagen Business School, fremhæver, at man ikke kan bruge en undersøgelse som Mybankers som billede på hele befolkningen.

“Der er mange problemer med denne type af undersøgelser, fordi det er svært at vide, hvem man sammenligner,” skriver han i en mail til TjekDet.

Overser kvinder med lave renter

Desuden kan der være forskel på, hvornår og hvorfor mænd og kvinder benytter en service som Mybankers, fortæller Asger Lau Andersen. Han er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i husholdningers låntagning og opsparingsadfærd.

“Vi ved, at der er forskel på, hvor meget mænd og kvinder bruger af tid på ting som lån og bankforretning i det hele taget. Derfor kan det tænkes, at den typiske kvinde, der bruger siden, gør det under nogle andre omstændigheder end den typiske mand, der bruger siden. Man kunne for eksempel sagtens forestille sig, at mænd bruger den for at finde gode tilbud og spare penge, mens man kan forestille sig, at kvinder i højere grad bruger den, når de rent faktisk har økonomiske problemer, og prisen på deres lån derfor typisk er højere i Mybankers data,” siger han.

Det samme fremhæver Christian Bjørnskov.

“Vi har god evidens, der understøtter, at kvinder og mænd generelt set opfører sig forskelligt i banksager. På baggrund af det er det rimeligt at tro, at der skal mere til, før kvinder skifter bank, og de vil derfor umiddelbart være mindre tilbøjelige til at benytte sig af Mybankers service. Og de kvinder, der så gør det alligevel, vil være relativt dårligere stillet, end de mænd, der benytter sig af servicen,” siger han.

Begrænset viden på området

Ingen af de forskere, TjekDet har talt med, kender til solide, videnskabelige undersøgelser, der viser, at kvinder betaler mere for deres banklån end mænd.

Ifølge Christian Bjørnskov peger forskning på, at mænd generelt er bedre end kvinder til at forstå banksprog og økonomiske termer, men det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder betaler højere renter end mænd.

“Man finder ofte, at mænd er bedre til at læse de her ting, simpelthen fordi de er vokset op med, at det er mere interessant. Men jeg kender ikke til forskning, der dokumenterer påstanden (i DR’s artikel, red.),” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet


 

 

Christian Bjørnskov er professor ved Department of Economics and Business Economics på Aarhus Universitet. Desuden er han redaktør på den markedsøkonomiske onlineblog Punditokraterne og økonomisk kommentator for Dagbladet Børsen. Foto: Aarhus Universitet


Steffen Andersen mener, at hvis kvinder skulle være dårligere end mænd til at forhandle sig til gode låneaftaler, så ville man også se den tendens andre steder.

“Jeg har lavet et studie med dansk data, der kigger på, hvem der får hvad for at sælge huse. Hvis kvinder er dårlige til at forhandle, skulle de købe til højere priser og sælge til lavere. Men det er ikke det, vi finder,” skriver han i en mail til TjekDet.

DR retter flere steder

TjekDet har forelagt forskernes kritik for Mybanker og to gange spurgt, om Mybanker mener, at undersøgelsens resultat gælder for alle danske mænd og kvinder. Det har ikke været muligt at få et klart svar på det spørgsmål.

I stedet har Mybanker sendt et længere mailsvar, som du kan læse i bunden af denne artikel.

Vi har også foreholdt DR forskernes kritik, og i et mailsvar medgiver redaktionschef på DR Erhverv og Økonomi Mikkel Worsøe Andersen, at de har begået en fejl. DR vil nu bringe præciseringer relevante steder.

"Det er grundlæggende vigtigt, at DR er troværdige og grundige med alt den journalistisk, vi laver. Det er vi oftest, men det har ikke været tilfældet denne gang. Generelt er vi påpasselige med undersøgelser og tjekker dem i gennem i samarbejde med vores researchafdeling. Det er ikke sket denne gang," skriver Mikkel Worsøe Andersen og fortsætter:

"Vi tager fejlen til efterretning og gennemgår vores procedurer, så vi fremadrettet fortsat sørger for altid at tjekke undersøgelser igennem, før vi beslutter os for, om vi skal lave journalistik på dem. Vi har nu rettet artiklen på dr.dk og bringer præciseringer i Radioavisen, TV-Avisen og Følg Pengene."

Mybankers mailsvar

”Mybanker har foretaget en undersøgelse af sin database indeholdende tæt på 250.000 danske husstande rækkende tilbage til slutningen af 2013, herunder mere end 30.000 det seneste år.

 

Som med enhver undersøgelse der ikke dækker hele populationen, vil der være usikkerhed, og vi – samt de medier vi har leveret analysen til – har klart skrevet i alt indhold, at undersøgelsen er baseret på Mybankers bruger-database.

 

Hvis nogle medier eller virksomheder har taget historien op uden kontakt med os, kan vi naturligvis ikke tage ansvar for den kommunikation. I sammenhænge, hvor vi har været involveret, er der kommenteret på den konkrete undersøgelse og dens tal. Som vi i øvrigt har gjort det siden 2013.

 

I en bredere perspektivering halter kvinder bagud på en lang række områder inden for privatøkonomi, der ikke kun handler om indkomst, men også forhold inden for eksempelvis pension og investering. Det er denne generelle debat, der er blevet diskuteret i både pensions- og banksektoren. En debat, vi mener, er rigtig sund at have.”

Opdateret 17. sep 2020