Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Et hold forskere aflivede SARS-mus for ti år siden. Nu bliver de små dyr brugt som udtryk for, at covid-19-vacciner er farlige

Faktatjek 15. apr 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
Samtlige forsøgsdyr døde efter test med covid-19-vacciner, hævder opslag. Men der er ikke dokumentation for den påstand.  Foto: Pixabay
  • Dyrene, som covid-19-vaccinerne er testet på, er alle døde, hævder opslag på sociale

  • Men påstanden er falsk

  • For opslaget viser et billede af en side for alternativ medicin, der henviser til en amerikansk rapport

  • Rapporten er lavet af en politisk organisation, der modsætter sig coronarestriktioner, og de henviser til et snart ti år gammelt SARS-studie, hvor forskerne selv tog livet af forsøgsmusene

  • Og de godkendte covid-19-vacciner har ikke taget livet af forsøgsdyrene, siger forsker

Dyrene, som covid-19-vaccinerne er testet på, er alle døde.

Det hævder en bid tekst i et billede, der for tiden bliver delt hastigt på sociale medier. På få dage er et opslag med teksten, delt mere end 7.000 gange på sociale medier.

Ifølge teksten på billedet skulle de forsøgsdyr, som covid-19-vaccinen er testet på, alle være døde. Dog ikke med det samme, men måneder senere.

Teksten siger dog intet om, hvilken vaccine mod covid-19 der skulle være tale om. Og henvisningerne i teksten handler slet ikke om covid-19. 

Artiklen fortsætter under billedet


Skærmbilledet fra siden primarydoctor.org, der florerer på Facebook. Om covid-19-vaccinen står, at alle forsøgsdyr døde i testfasen.


Mus blev aflivet

Tekstbidden er taget fra en hjemmeside, der hedder primarydoctor.org. Det er en side for alternativ medicin. Under hjemmesidens information om covid-19 står som på billedet, at forsøgsdyr fra studierne om covid-19-vacciner alle døde.

Siden for alternativ medicin henviser med link til en foreløbig rapport fra den politiske, højreorienterede, amerikanske organisation America’s Frontline Doctors. Organisationen arbejder mod blandt andet coronarestriktioner og brug af mundbind. På deres hjemmeside står der: 

Tidligere “eksperimentelle coronavacciner er mislykkedes, og dyr, der har modtaget den eksperimentielle vaccine, er døde.”

Rapporten henviser til et videnskabeligt studie fra 2012, der slet ikke handler om covid-19, men om en vaccine mod sygdommen SARS. 

Studiet tester vacciner på mus. Og forskerne skriver i forskningsartiklen, at musene efterfølgende bliver “aflivet”. Dyrene dratter altså ikke bare livløse om af sig selv efter et par måneder, som teksten i det virale opslag med billedet lader tro.

Testet på dyr

Forskere har tidligere forklaret til TjekDet, at covid-19-vaccinerne er testet på dyr. I nogle tilfælde er forsøgene på dyr foregået sideløbende med forsøg på mennesker.  

Der har nemlig floreret påstande om, at covid-19-vaccinerne ikke er afprøvet på dyr før mennesker.

“Både vi og andre, der udvikler vacciner, har publiceret en lang række muse- og abeforsøg,” udtalte Ali Salanti, der forsker i vacciner ved Københavns Universitet.  

Under normale omstændigheder afprøver man vacciner på dyr, før man tester på mennesker. Det gøres for at minimere risikoen for, at de personer, der indgår i fase 1-, 2- og 3-studierne, lider unødig risiko. Men for hurtigt at få udviklet en vaccine mod den nye coronavirus, er de indledende forsøg med mennesker i nogle tilfælde foregået parallelt med dyreforsøgene. 

Ali Salanti afviser også, at forsøgsdyrene er døde af de covid-19-vacciner, der er blevet godkendt til mennesker:

"Såfremt der skulle være dødsfald blandt dyrene, der var vaccineret, ville dette blive oplyst til myndighederne, og vaccinerne vil aldrig for lov at komme i mennesker," siger han.

Facebookbrugeren, der har delt teksten fra primarydoctor.org, har ikke reageret på TjekDets henvendelse.

Opdateret 4. maj 2021