Væmmelsen breder sig på sociale medier: Videoer viser ikke “levende orme” i mundbind. Det er stofrester
-
Små, sorte orme kryber rundt i de mundbind, mange danskere hver dag bruger
-
Sådan lyder påstanden i flere videoer på sociale medier, hvor brugere har filmet deres mundbind, mens de ånder på dem eller lægger dem i varmt vand
-
Men kan det nu passe? Med hjælp fra Københavns Universitet har TjekDet sat forskellige mundbind under mikroskop
-
Og der er slet ikke tale om orme eller nogen anden levende organisme. Derimod er det fibre, man kan se i mundbindene
I et væld af opslag med forskellige videoer på sociale medier dokumenterer brugere, at det tilsyneladende vrimler med små, sorte orme i de engangsmundbind, mange danskere hver dag bruger.
De mange, som har filmet deres mundbind, får “ormene” frem på forskellige måder. Nogle ånder på mundbindene, mens andre damper dem med kogende vand. Når optageudstyret zoomer helt ind på mundbindene, kan man se nogle tynde, sorte tråde, som bevæger sig - tilsyneladende helt af sig selv.
Og det “ser det da også mærkeligt ud,” lyder det fra Thomas Bjarnsholt, professor i bakteriologi ved Københavns Universitet, efter TjekDet har vist ham nogle af de mange videoer. Så gemmer mundbindene mon på nogle levende, uvelkomne væsener?
For at finde ud af det har TjekDet medbragt mundbind fra Netto, et apotek og 7-Eleven til et laboratorium på Københavns Universitet for at efterprøve videoerne.
Artiklen fortsætter under billedet
Flere videoer på sociale medier viser små, sorte orme, der kryber rundt i mundbind, når man ånder på dem eller lægger dem i varmt vand. Men er det nu også orme?
Det er ikke orm
Foruden professor Thomas Bjarnsholt har TjekDet allieret sig med Lasse Andersson Kvich, der er ph.d.-studerende og gennem fem år forskningsassistent ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.
TjekDets udsendte har ud over de indkøbte mundbind medbragt et brugt og et ubrugt mundbind til laboratoriet, der ligeledes bliver undersøgt.
Præcis som i videoerne placerer Lasse Andersson Kvich mundbindene over varmt vand. Fugten og varmen fra vandet skulle ifølge flere af videoerne aktivere de små organismer i mundbindene, så de kommer frem og bliver synlige.
Artiklen fortsætter under billedgalleriet
Efter 10 minutter zoomer vi ind på mundbindene med en mobiltelefon, ligesom det bliver gjort i videoerne. I nogle af mundbindene er der nu - præcis som i videoerne - dukket flere små, sorte tråde op, hvor nogle er længere end andre. Om der er tale om tråde magen til dem i videoerne, kan vi dog ikke med sikkerhed vide.
Med en pincet piller Lasse Andersson Kvich “ormene” ud og lægger dem mellem to lag glas, så vi kan undersøge dem nærmere.
Da trådene kommer under mikroskop, står det hurtigt klart, at der slet ikke er tale om orme, eller nogen anden levende organisme for den sags skyld. Sådan lyder konklusionen fra både Thomas Bjarnsholt og Lasse Andersson Kvich efter et nøje kig på billederne, der er taget under laboratoriets mikroskoper.
“Man kan tydeligt se, at det er fibre af en eller anden art. Kendetegnet for dem er, at de er flossede i enderne. Hvis det var en levende organisme, ville den have en afgrænset overflade,” siger professor Thomas Bjarnsholt.
Artiklen fortsætter under billedgalleriet
Selvom han ikke har et klart svar på, hvor de fibrene i mundbindene stammer fra, så har han nogle bud.
“Mundbindene er vævede, så fibrene kan være en del af mundbindet. Det kan også være støvpartikler fra de maskiner, der producerer dem, fordi der sidder rester eller fibre fra en anden produktion,” siger han.
Ifølge Thomas Bjarnsholt, er der heller ikke nogen grund til at frygte de små, sorte tråde, hvis man skulle finde sådan nogle i sit mundbind.
“Det er overhovedet ikke farligt, for de jo sidder fast i mundbindene. Desuden er der støv overalt, og vi indånder støvpartikler hele tiden. Dem hoster vi bare op,” siger han.
Artiklen fortsætter under videoen
I modsætning til fibrene i mundbindene har torskeormen her ikke flossede kanter. Desuden bevæger den sig biologisk ved at krybe sig og rette sig ud, som en slange ville gøre det. Sådan bevæger fibrene sig ikke.
Ikke biologiske bevægelser
I TjekDets genskabelse af videoerne bevæger de sorte tråde sig ikke på samme måde, som de gør i videoerne på Facebook.
Men Thomas Bjarnsholt understreger, at hvis der var tale om levende organismer, så ville bevægelserne se anderledes ud, end hvad videoerne viser.
“De bevæger sig ikke biologisk, så man ser ikke, at trådene retter sig ud. De laver ikke biologiske bevægelser, som en slange eller noget andet levende vil gøre,” siger han.
“Det har ikke på nogen som helst måde med noget levende at gøre. Det er 100 procent sikkert,” slår han fast.
Selvom det ikke er tilfældet i TjekDets genskabelse, kan det alligevel være tilførslen af fugt og varme fra enten damp, eller ved at der bliver åndet på mundbindene, der får fibrene til at bevæge sig i videoerne, siger Thomas Bjarnsholt.
“Damp og varme giver nogle termisk ændrede forhold, som sandsynligvis kan få fibrene til at bevæge sig, fordi der tilføres energi, eller fordi der stiger varme op. Det kan også bare skyldes vind,” siger han.
Man kan da også konstatere, at fibrene i flere af videoerne bevæger sig, når personen, der filmer, hoster, nyser eller puster på mundbindet.