Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fint budskab bag opslag om forbrændt hundepote, men billedet viser formentlig poten på syg hund

Faktatjek 25. maj 2022  -  4 min læsetid
Tjekdet
Et ekstremt populært facebookopslag advarer mod faren for forbrændte hundepoter i varme sommertemperaturer. Med oplaget følger et billede af en såret hundepote. Men meget tyder på, at sårene på billedet ikke skyldes forbrænding. Foto: Skærmbillede af Facebook
  • I et ekstremt populært facebookopslag advarer en bruger om, at sommervarmen kan være hård for hundepoter

  • I opslaget rådes hundeejere til at passe på hundens poter, når asfalten bliver varm, og lade hunden blive hjemme i høje temperaturer

  • Med opslaget følger et billede af en såret hundepote

  • Men selvom opslagets budskab ifølge dyrlæger er godt, er det mest sandsynligt, at billedet forestiller en pote på en hund med en blodkarsygdom

Sommeren lurer i horisonten, og med temperaturer, der de seneste uger er steget lidt efter lidt, er der udsigt til sommerferie, strandture og sene sommeraftener.

Men for hundeejere betyder de stigende temperaturer også, at der er grund til at være ekstra opmærksom, når man har sin firbenede ven med på tur.

Sådan lyder budskabet i et facebookopslag (arkiveret version her), der i øjeblikket deles flittigt på sociale medier. I skrivende stund er opslaget samlet set delt mere end 3.000 gange og set knap 4,5 millioner gange i facebookbrugeres feeds.

I opslaget rådes hundeejere til helt at lade hunden blive hjemme i skyggen og nær vandskålen i sommervarmen og ellers passe godt på hundens poter, når de går på varm asfalt.

Med opslaget følger et temmelig ubehageligt billede af en tilsyneladende forbrændt hundepote til skræk og advarsel for hundeejere.

Og ifølge dyrlæger er der god grund til at passe godt på hundens poter i den kommende varme tid. Men billedet viser næppe en hund med forbrændte poter, men derimod en hund med en sygdom i blodkarrene.

Muligvis sygdom i blodkar

Ved hjælp af omvendt billedsøgning kan man undersøge, om et bestemt billede tidligere har optrådt andre steder på nettet.

En søgning efter billedet af den sårede hundepote leder blandt andet frem til en Wikipedia-side, hvor billedet ifølge oplysningerne på siden blev uploadet allerede tilbage i 2006. Det er tilsyneladende første gang, billedet optræder på nettet.

Men i teksten til billedet på Wikipedia står der ikke noget om en forbrændt hundepote. Det fremgår derimod, at billedet forestiller en hund med ‘cutaneous vasculitis’ - en slags blodkarbetændelse, der opstår i huden.

Og ifølge Rebecca Langhorn, der er lektor i akutmedicin og dyrlæge på Københavns Universitets dyrehospital, kan det ikke udelukkes, at skaderne på den afbildede pote skyldes blodkarbetændelse. 

“Blodkarbetændelse kan man for eksempel se i relation til nogle kræftsygdomme, til nogle immunforsvarssygdomme, hvor selve immunforsvaret angriber blodkarrene, og ved nogle alvorlige betændelsestilstande i kroppen. Så det er ikke en specifik sygdom, det er en følgesygdom til andre lidelser,” forklarer Rebecca Langhorn.

“Forestil dig et blodkar som en lille tunnel, som blodet løber igennem. Og væggen i den tunnel - blodkarvæggen - er rimelig tæt, sådan at blodcellerne bliver inde i blodbanen,” siger hun videre.

Går der betændelse i blodkarrene, bliver blodkarvæggen mindre tæt, så plasma og blodceller kan passere blodkarvæggen og ud i vævet, forklarer Rebecca Langhorn. Det kan blandt andet resultere i sår på hundens poter.

Artiklen fortsætter efter billedet

Tjekdet
En god huskeregel er, at hvis asfalt, sand eller sten er varmt for dine egne fødder, så gælder det samme for din hunds poter, siger dyrlæger. Mærk derfor gerne selv efter med en bar fod, hvis du er i tvivl om, din hund brænder fødderne, når den går. Foto: Unsplash


Om det er den slags sår, der ses på billedet, kan hverken Rebecca Langhorn eller andre dyrlæger, TjekDet har været i kontakt med, konkludere med sikkerhed alene ud fra billedet.

Det betyder også, at det ikke kan udelukkes, at sårene skyldes forbrændinger, siger Rebecca Langhorn.

For det kan sagtens ske, at hundepoter, der har gået på varm asfalt, bliver forbrændte i en sådan grad, at der opstår sår, påpeger Mogens Hansen, der er dyrlæge ved Nordkystens Dyrehospital i Helsingør.

Ifølge Rebecca Langhorn sker det dog ikke så tit i Danmark, fordi temperaturerne sjældent bliver høje nok til at varme asfalt og andet underlag op i en sådan grad, at hunde kan få brandsår af at gå på det.

“Når det sker, er det oftest, fordi ejeren har cyklet med hunden ved siden af sig på cykelstien. For så er hunden jo i snor, og den er nødt til at løbe med, fordi ejeren sidder på cyklen. Derudover er der også lidt friktion - lidt bevægelsesenergi - når poterne løber hurtigt mod asfalten, og det kan gøre det værre, for det skaber også varme,” siger hun.

Almindeligvis er hunde ellers som regel gode til at vise, når jorden er for varm for dem.

“Mange hunde vil, når det er for varmt for deres fødder, helt automatisk begynde at trække ind til siden eller over i skyggen eller lignende. Og der skal man jo som hundeejer være opmærksom på, hvorfor hunden gør det i stedet for at prøve at tvinge den til at blive på vejen,” siger Rebecca Langhorn.

Fint budskab

Hun foreslår, at man på varme dage tester temperaturen på asfalt, sand eller lignende med sin egen fod, inden man lader sin hund gå på det.

“Hvis det gør ondt på dine egne fødder, gør det også ondt på din hunds fødder. Så der er det en god idé at trække ind i skyggen”, siger hun.

Mogens Hansen stemmer i.

“Hvis det er meget varmt, skal man generelt lufte sin hund i skoven, eller som minimum hvor vejene er med græs, skovbund eller grusveje,” skriver han i en mail til TjekDet.

Han foreslår, at man kan give sin hund potesokker på for at beskytte poterne, men påpeger også, at mange hunde ikke bryder sig om at have skoene på.

Ifølge Rebecca Langhorn er der også andre gode grunde end forbrændte poter til at passe særligt godt på sin hund, når sommervarmen indtræder.

“Hundene kan også få hedeslag. Det er en god idé at have en flaske vand med og en lille skål, så man kan give hunden vand med jævne mellemrum. Og så generelt tænke på, at dyrene har brug for at komme ind i skyggen engang imellem - ligesom vi selv har, når det er varmt,” siger hun.

Tager man sine forholdsregler, er der dog ingen grund til, at hunden ikke kan komme med ud på gåture i sommervejret, understreger Rebecca Langhorn.

Artiklen fortsætter efter billedet

Tjekdet
Er uheldet ude, og har din hund forbrændt poterne, bør du starte med at vaske og desinficere dem med en mild sæbe. Er der tale om mere end overfladiske skader, bør du kontakte en dyrlæge, der blandt andet kan vejlede dig i, om hunden har brug for smertestillende. Foto: Unsplash

Hvis uheldet er ude

Skulle man være så uheldig, at hundens poter er blevet forbrændte, er der flere gode ting at gøre, siger Rebecca Langhorn.

“Jeg vil anbefale, at man starter med at få vasket trædepuderne hurtigst muligt og får desinficeret dem. Ikke med sprit selvfølgelig, for det ville jo gøre hamrende ondt, hvis der er sket en skade. Men bare med en mild sæbe,” siger hun og fortsætter:

“Og hvis det er mere end bare en ganske let, overfladisk skade, kan det være en god idé at smøre med en salve. For eksempel en zinksalve.”

Hun peger også på, at nogle hunde vil kunne få behov for smertestillende, hvis poterne har lidt skade. Og der er det vigtigt, at man kontakter dyrlægen frem for at prøve sig frem med, hvad man har hjemme i medicinskabet. Hunde kan nemlig ikke tåle samme smertestillende medicin som mennesker.

“Er det rigtig slemt, skal der desuden poteforbinding på. Men ellers kan man selv gøre det, at man i et par et dage måske lader hunden gå med en lille sok på benet, så den får ro på trædepuderne,” siger Rebecca Langhorn.

Opdateret 22. maj 2023